Mor Hosni Mubarak, el president d'Egipte destronat per la Primavera Àrab

Tenia 91 anys i havia liderat el país durant 30 anys
Redacció Actualitzat
TEMA:
Obituari

L'expresident egipci Hosni Mubarak, que va ocupar el poder durant tres dècades, ha mort, segons ha informat la televisió estatal. Tenia 91 anys i recentment s'havia sotmès a una intervenció quirúrgica a l'hospital militar del Caire.

La presidència del país ha informat que s'encarregarà d'organitzar els funerals.

Mubarak va retenir el poder fins que el 2011 va ser derrocat arran de l'onada de protestes de la Primavera Àrab, que es van estendre pel nord de l'Àfrica i el Pròxim Orient.

Arran d'aquells fets, va estar empresonat durant diversos anys i va ser jutjat, juntament amb els seus fills, per la mort de manifestants i també per càrrecs de corrupció i d'enriquiment il·lícit. Finalment, va ser absolt de les acusacions més greus i alliberat fa tres anys.


Tres dècades al poder

Les polèmiques van acompanyar Mubarak al llarg de tota la seva trajectòria política. Mubarak va ser vicepresident del primer mandatari àrab que va trencar el boicot a Israel i va sobreviure a l'atemptat que va ser la fi el president anterior, Anwar al-Sadat. Un atemptat que el va catapultar al poder l'any 1981, enmig de l'eufòria popular que el considerava un heroi de guerra.

Una imatge de Mubarak l'any 1985 (Reuters/Stringer)

Emparat pels governs occidentals, Mubarak es va imposar com a líder moderat dels països àrabs, va formar part de la mediació d'un procés de pau palestinoisraelià i va combatre amb duresa l'avenç de l'islamisme.

Aquestes polítiques li van reportar beneficis personals i polítics, com ara 1.500 milions de dòlars anuals procedents del govern dels Estats Units i que li van fer fer els ulls grossos en moments complicats, com la invasió israeliana del Líban que va tenir lloc durant el seu primer mandat.

Al final de la seva trajectòria, la cada vegada més complicada situació econòmica d'Egipte va anar encenent la flama que finalment va esclatar amb la revolució popular del 25 de gener del 2011; una revolució impulsada pels estudiants que, juntament amb la reorganització dels Germans Musulmans, van acabar obligant Mubarak a dimitir enmig d'una allau de manifestacions.

ARXIVAT A:
Obituari
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut