Milers de persones es concentren a Barcelona contra la judicialització del procés

Forcadell, Mas, Ortega, Rigau, Homs, Venturós i Coma han encapçalat l'acte reivindicatiu, convocat per l'ANC, Òmnium i l'AMI
Redacció Actualitzat

Amb el lema "Per la democràcia. Defensem les nostres institucions", milers de persones s'han concentrar aquest diumenge al migdia a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. Volien fer costat a les institucions catalanes i als representants elegits que són investigats per diferents causes relacionades amb el procés sobiranista.

L'acte, convocat per l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha aplegat unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

El públic ha omplert l'avinguda Maria Cristina i una part de la plaça Espanya. De fet, s'ha hagut de tallar el pas en aquesta plaça. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, fins i tot n'ha fet broma en el seu dicurs.

"Volíem donar color a les llums de Montjuïc i hem arribat fins a la plaça Espanya, que han hagut de tallar per donar cabuda als milers de persones que hem vingut a donar suport al país. Avui podem dir orgullosos que hem superat Espanya..., la plaça Espanya, però l'hem superat."

Durant l'acte s'han sentit crits a favor de la independència i càntics com "Fora la justícia espanyola" i "Ho farem".

"Trencarem tants ous com faci falta"

Al final de l'acte, els líders de les tres entitats organitzadores s'han dirigit als assistents. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha estat el més contundent i ha fet referència a la frase que va costar la imputació al regidor de Capgirem Vic Joan Coma.

"Trencarem tants ous com faci falta per menjar-nos les truites que ens doni la gana i penjarem tantes estelades com vulguem."

Cuixart ha enviat un missatge als polítics catalans.

"A tots els nostres representants polítics, també us demanem una cosa. Us ho demanem amb tota l'energia, amb tota la força, la il·lusió, l'esperança... Us demanem, sisplau, que mantingueu el sentit d'estat, que mantingueu la generositat per assolir la República catalana, que estingueu a l'altura d'aquest moment històric."

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha aixecat el clam dels assistents amb un "ho farem".

"Hem de decidir si pleguem veles o bé continuem fins al final. La convicció de la gent de l'Assemblea és clara i nítida: ho farem. Estem determinats a fer-ho. Pacíficament, com sempre, democràticament compromesos amb la decisió de la majoria, però insubornablement decidits a fer possible el naixement de la república catalana."

Tant Cuixart com Sànchez han avisat que actuaran davant els judicis que es preveuen:

Sànchez: "No restarem indiferents quan portin a judici el president Mas i els membres del seu govern. No serem indiferents"

Cuixart: "Si ataquen a qualsevol càrrec electe, ataquen a les institucions, i si ataquen a les institucions ataquen a tot un poble. I això no els ho permetrem mai"

Neus Lloveras, presidenta de l'AMI ha recordat la situació que viuen els ajuntaments:

"En total, 260 ajuntaments estan en procediment judicial per motius tant greus com no tenir la bandera espanyola posada o pagar les quotes de l'AMI"

407 actuació judicials

L'acte ha estat presentat pel cantat de Lax'n'Busto, Salva Racero, acompanyat per l'actriu Mercè Martínez i pels actors Pep Ferrer i Marc Martínez. Racero ha denunciat que hi ha hagut "407 actuacions judicials contra institucions catalanes". Els presentadors han llegit els noms de tots els càrrecs investigats.

Un dels moment més emotius ha estat quan Mercè Martínez ha cantat "L'estaca".

Presència dels polítics investigats

A l'acte, hi ha assistit una àmplia representació del govern català. També hi han participat els polítics que tenen causes obertes amb la justícia, com l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

També hi han estat presents l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma. 

170 autocars d'arreu

Més de 170 autocars han traslladat des de diversos punts del territori els participants en la concentració.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut