Barcelona

407 causes judicials que afecten la presidenta del Parlament, expresidents, consellers i 259 ajuntaments

RedaccióActualitzat

L'acte "Per la democràcia" a Barcelona ha denunciat la judicialització del procés. Més de 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a les Fonts de Montjuïc en una mobilització per defensar les institucions.

Segons l'ANC, ara mateix a Catalunya hi ha 407 causes judicials obertes relacionades d'una manera o altra amb el procés. Segons l'Associació de Municipis per la Independència, hi ha 259 ajuntaments afectats. Ho ha explicat la seva presidenta, Neus Lloveras:

"En total, 260 ajuntaments estan en procediment judicial per motius tan greus com no tenir la bandera espanyola posada o per pagar les quotes de l'AMI."

En concret, segons fonts de la delegació del govern a Catalunya, hi ha 130 impugnacions per incompliment de la Llei de Banderes, un centenar d'impugnacions contra les aportacions de fons a l'AMI, així com un centenar més en contra de mocions d'insubmissió i sobirania fiscal.

També hi ha entre 60 i 70 impugnacions per declaracions sobre un "territori català lliure i sobirà", cinc recursos vinculats a vulneracions del reglament que obliga a posar l'efígie del rei al saló de plens. I altres recursos diversos, com és el cas de Girona, per la contractació de trens per anar a la manifestació de la Diada del 2012.

Càrrecs i excàrrecs

A banda, cal comptar les citacions i fins i tot detencions de càrrecs i excàrrecs de les institucions. És el cas de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, a qui van detenit per negar-se a anar a declarar davant del jutge. El regidor de Vic Joan Coma està en una situació similar i ha afirmat que espera "ser detingut pròximament".

També hi ha investigats els tres regidors de Guanyem Badalona en Comú per desobediència, perquè van ordenar obrir les oficines municipals el 12 d'octubre, dia festiu.

També té una causa judicial oberta la màxima autoritat del Parlament, la presidenta Carme Forcadell. També tenen causa pendent, en aquest cas per la celebració del 9-N, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau.

Les causes pendents

Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega estan acusats de desobediència i prevaricació per la consulta del 9-N. Són els que estan més a prop de seure al banc dels acusats. A petició de la fiscalia, també s'investiga per la mateixa causa Francesc Homs. 

Carme Forcadell està en procés de ser investigada per una querella de la fiscalia pels mateixos delictes, per permetre la votació de les conclusions de la Comissió del Procés, en contra de les advertències del Tribunal Constitucional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut