Cada cop hi ha més gent que viu de lloguer a Barcelona tot i els elevats preus

A qui viu de lloguer l'habitatge li costa un 43% dels ingressos, per un 30% els que l'han comprat i tenen hipoteca
Leticia Marcos Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Cada cop és més difícil aconseguir un pis de lloguer a l'àrea metropolitana de Barcelona, l'AMB: s'exigeixen molts requisits, hi ha poca oferta i els preus no paren de pujar.

El preu mitjà de lloguer que es paga a Barcelona ciutat és de 929 euros al mes, i a la resta de l'AMB, de 735 euros, un increment imparable des de fa anys.

Això fa que les llars que viuen de lloguer a l'àrea metropolitana hagin de destinar un 43% dels ingressos a l'habitatge, davant del 30% que els costa a les famílies que tenen hipoteca.

Cada vegada més pisos de lloguer

Això passa mentre estan augmentant les famílies que viuen de lloguer: a la ciutat de Barcelona han passat d'un 30% el 2011 al 35% el 2018, mentre QUE a la resta d'AMB ha passat del 16% al 20%.

L'habitatge habitual en propietat continua sent el més comú: un 61,3% a Barcelona i un 76'8% als altres municipis de l'àrea metropolitana.

Un dels motius de la pujada dels lloguers és que els inquilins que tenien rendes antigues s'han anat morint i pràcticament tots els contractes nous són a preu de mercat. 

Cal aconseguir que els preus baixin

Totes aquestes dades, recopilades i sistematitzades per l'Observatori Metropolità de l'Habitatge, l'OMH, mostren per què l'accés a l'habitatge s'està dificultant a capes de població cada vegada més àmplies.

La màxima responsable de l'OMH, Carme Trilla, en la presentació de l'informe del 2018 ha alertat aquest dimecres de la necessitat que les administracions aconsegueixin que baixin els preus dels lloguers:

"És un fenomen que fa que s'allunyi massa el preu de lloguer de la capacitat de pagament de les famílies, i dic jo que s'haurien de fer polítiques ja no perquè el preu ja no pugi més, sinó perquè baixi."

"Si no es confirmés i continua empitjorant, tindríem més famílies amb problemes greus d'accés a l'habitatge, o incertesa quan s'acabi el contracte, de què passarà amb el nou contracte"


Interactiu relacionat: Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols


La majoria de desnonaments, per no pagar el lloguer

Una conseqüència directa són els desnonaments: l'any 2017 es van desnonar 4.746 famílies a l'àrea metropolitana, i la gran majoria, un 75%, per no pagar el lloguer.

10.000 famílies més han demanat habitatge protegit

D'altra banda, i directament relacionat amb això, hi ha l'increment en les llistes d'espera per accedir a un habitatge protegit: en només 1 any s'hi han apuntat 10.000 famílies més. El 2016 hi havia 54.990 famílie a les llistes d'espera de l'Àrea Metropolitana, i el 2017aquesta quantitat ja s'havia incrementat fins a les 65.551. 

Un problema de difícil solució, ja que, ara com ara, no hi ha perspectives que les administracions puguin fer créixer l'escàs l'1% d'habitatge protegit de lloguer que hi ha ara disponible a Catalunya.

Un organisme per detectar tendències

L'Observatori Metropolità de l'Habitatge és un organisme creat el 2017 per l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana, la Diputació i la Generalitat.

La seva funció és analitzar les dades del sector per detectar-hi tendències que ajudin a dissenyar les polítiques públiques de les administracions.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut