Nicolás Maduro en el discurs que celebra la seva victòria (Reuters)

Maduro guanya les eleccions a Veneçuela amb un 31% de participació i acusacions de frau

Unes eleccions boicotejades per l'oposició i qüestionades per una part de la comunitat internacional
Actualitzat
TEMA:
Veneçuela

A Veneçuela, el chavisme ha guanyat amb rotunditat les eleccions legislatives, segons els resultats amb més del 80% del vot escrutat, però ha perdut credibilitat per unes eleccions boicotejades per l'oposició i qüestionades per una part de la comunitat internacional, que no en reconeixerà els resultats. Amb una participació d'un escàs 31%, l'aliança oficialista del president Nicolás Maduro hauria obtingut, almenys, el 67% dels vots i, d'aquesta manera, el chavisme recuperaria el control del poder legislatiu, l'Assemblea veneçolana, fins ara en mans de l'oposició.

Maduro ha assegurat aquest dilluns que els càrrecs han quedat ratificats, "recontraratificats", ha dit. I abans de conèixer els resultats definitius de la coalició Gran Polo Patrótico, la plataforma de partits que li dona suport, ha comparegut: "Hem tingut una tremenda victòria electoral."

"Avui neix una nova Assemblea Nacional. El pròxim 5 de gener Veneçuela tindrà un nou poder parlamentari legítim, constitucional, legal, i començarem a treballar per una nova era."

 

Maduro celebra la victòria recordant Chávez (Reuters)

El partit a l'oposició que lidera Juan Guaidó no s'ha presentat en aquests comicis i ha demanat als electors fer boicot per considerar que aquestes eleccions no compten amb les garanties suficients. El líder opositor ha sortit a denunciar el frau i el rebuig, que es tradueix en la baixa participació, d'un 31%.

"El frau s'ha consumat i el rebuig majoritari del poble de Veneçuela és evident malgrat la censura i l'hegemonia comunicacional. La veritat no es pot ocultar."

 

 

Guaidó assegurava que l'abstenció arribava al 80% i denunciava també que la jornada electoral s'allargués una hora més mentre el chavisme activava les seves bases per mobilitzar el seu electorat barri per barri, porta per porta, el que per a l'oposició ha estat un clar exemple d'assetjament i persecució de la ciutadania.

El líder opositor veneçolà Juan Guaidó denuncia frau electoral (Reuters)

Segons el politòleg Luis Vicente León, en declaracions a Catalunya Ràdio, Maduro no volia que l'abstenció li entelés la victòria.

"El valor per Maduro no és que el reconeguin a ell, perquè no el reconeixeran, ni a la seva Assemblea; el valor per a Maduro és que Alemanya digui: no reconec Maduro i aquesta elecció no serveix, però fins quan puc reconèixer Juan Guaidó sense passar per una elecció?"

El govern colombià ha reiterat que no reconeixerà els resultats dels comicis, que considera "fraudulents" i promoguts per un "govern il·legítim", mentre s'espera que s'hi pronunciïn els Estats Units i la Unió Europea.

A les eleccions de fa 5 anys, Guaidó es va convertir en el president del Parlament de Veneçuela i també cap d'estat autoproclamat del país sud-americà, reconegut per una seixantena de països. Guaidó, en el seu discurs, s'ha refermat en el seu càrrec.

"No ens aturarem, ens mantindrem ferms i en funcions per complir el nostre mandat constitucional; la legítima Assemblea Nacional i jo, com a president encarregat, seguirem aquí junts, amb vostès."

Tot i que no s'hi han presentat els tradicionals líders de l'oposició veneçolana, sí que hi han concorregut alguns partits opositors, intervinguts pel Tribunal de Justícia.

El país està ensorrat econòmicament, amb una inflació disparada i el 96% de la població en situació de pobresa.

ARXIVAT A:
Nicolás Maduro Juan Guaidó Veneçuela Eleccions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut