L'Índia i el Pakistan anuncien a l'Havana la represa del diàleg de pau sobre el Caixmir

L'absència de Fidel Castro ha acabat sent la gran protagonista de la XIV Cimera de Països no Alineats (NOAL) de l'Havana. Una cimera que ha servit principalment per establir acords bilaterals. Un d'ells, entre l'Índia i el Pakistan, que han acordat tornar a parlar del conflicte del Caixmir, dos mesos després que el diàleg quedés truncat quan diversos atemptats van segar la vida de quasi 200 persones a la ciutat índia de Bombai. La cimera de l'Havana, que es clausurarà de matinada, continua amb un discurs molt bel·ligerant contra la política de Washington, tal com Cuba i Veneçuela volen. Els moderats intenten suavitzar les crítiques.
Actualitzat
L'Iran i el seu conflicte nuclear, la destrucció del Líban per part d'Israel i la reforma que tots aquests països exigeixen a l'ONU centren un debat que es reflectirà en la declaració final que s'ha de firmar a la cloenda. Però la cirereta, l'anunci conjunt que han fet el president indi, Manmohan Singh, i el president del Pakistan, Pervez Musharraf. Després d'una reunió d'una hora, Singh ha llegit el comunicat en què tots dos mandataris es comprometien a "reprendre el diàleg al més aviat possible" en ser clau tant per al futur "de tots dos països com de la regió".

A la nota condemnen tot tipus de terrorisme i indiquen que han ordenat engegar "un mecanisme antiterrorista" plegats. També han mantingut una "útil" conversa sobre la disputada regió del Caixmir. Musharraf ha tornat a convidar Singh a visitar el Pakistan i aquest li ha respost que ho farà quan sigui "determinat a través dels canals diplomàtics". Contactes a banda, les crítiques contra els Estats Units han centrat bona part de l'agenda. La lluita entre els països del front antinord-americà i els aliats de Washington continua.

La salut de Fidel ha planat sobre una conferència de no alineats que busca la seva identitat després d'una llarga crisi. Raúl Castro segueix presidint tots els actes en absència del seu germà, del qual es feien públiques la matinada passada unes imatges on rep el secretari general de l'ONU, Kofi Annan. També ha rebut aquesta matinada el president d'Algèria, Abdelaziz Buteflika.
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut