L'Havana

Raúl Castro assumeix la presidència dels països no alineats davant l'absència del seu germà Fidel

La catorzena cimera de caps d'estat i de govern dels països no alineats ja ha començat a l'Havana amb la presència dels presidents dels principals països en vies de desenvolupament, un total de 116 estats. El primer ministre de Malàisia, Abdullah Badawi, ha traspassat la presidència del Moviment de Països no Alineats (NOAL) a Raúl Castro, davant l'absència del seu germà, el president Fidel Castro, que es recupera d'una delicada intervenció quirúrgica. Fidel sí que ha rebut el secretari general de l'ONU i, malgrat que els metges no li han permès presidir la trobada, s'espera que aquest dissabte tanqui la cimera.

Actualitzat
Després de repassar la gestió de Malàisia al capdavant del NOAL, que segons Badawi, s'ha caracteritzat pels seus esforços per revifar el grup dels 116 països, el president malaisi ha manifestat que cedeix la presidència a Cuba convençut que "estarà en mans molt capaces".

Sota la presidència del país asiàtic, el NOAL va visitar l'Iran per conversar sobre el desenvolupament de l'energia nuclear amb finalitats pacífiques, ha explicat Badawi. D'aquelles trobades, ha continuat, es va aprovar una resolució en suport al "legítim dret" de l'Iran al desenvolupament nuclear per incentivar el seu creixement econòmic. En aquest sentit, està previst que l'esborrany de la declaració final esmenti el suport dels no alineats als plans nuclears iranians.

Badawi s'ha mostrat satisfet del camí recorregut pel NOAL des del seu naixement, el 1961, i que s'hagin "mantingut fidels als seus principis". El malaisi ha anunciat la "solidaritat i empatia" del NOAL cap als pobles palestí i libanès "per la seva terrible sort sota l'ocupació israeliana", i ha alertat de l'amenaça que suposen els arsenals nuclears, la injustícia, l'explotació econòmica, l'amenaça del terrorisme i l'endarreriment econòmic i social.

El que no ha comparegut, de moment, en aquesta cimera, que va començar tècnicament dilluns amb l'arribada de representants dels diversos països, és Fidel Castro a causa del seu estat de salut. Tot i no comparèixer a la cimera, Castro ha aparegut en unes imatges vestit amb un batí i xerrant animadament amb el president de Veneçuela, Hugo Chávez, que participa en la trobada. També ha rebut Kofi Annan i aquest dissabte podria tancar la XIV cimera del NOAL.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut