L'Audiència Nacional obre diligències per investigar la incidència a l'AVE

El sabotatge de l'AVE serà investigat per l'Audiència Nacional per si hi ha hagut una finalitat terrorista
Redacció Actualitzat

L'Audiència Nacional ha obert diligències per investigar el suposat sabotatge d'aquest dijous a l'AVE. Ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha qualificat la incidència de "gravetat extrema".

Sáenz de Santamaría ha afegit que el govern espanyol vol "que hi hagi una investigació fins al final" i ha ofert la col·laboració de l'executiu en aquest procés. També ha demanat la col·laboració de totes les administracions implicades. Precisament avui, govern català i espanyol han intercanviat acusacions pel caos ferroviari d'aquest dijous.

El sabotatge de l'AVE serà investigat per l'Audiència Nacional per si hi ha hagut una finalitat terrorista en el tall de la fibra òptica. Qui va fer l'acció sabia que ho feia en una zona sense càmeres de videovigilància i probablement la repercussió del fet en milers d'usuaris. En cas contrari, pertocaria investigar a un jutjat de Catalunya, que és on s'ha comès el delicte.

Amb aquesta argumentació, al·legant possible delicte terrorista, la Policia Nacional va presentar aquest dijous a la tarda el cas al jutjat de guàrdia de l'Audiència Nacional, i aquest matí la policia científica ha anat a les vies a fer-ne una inspecció ocular.

En paral·lel, els Mossos d'Esquadra ja estaven investigant-ho des de bon matí, ja que tenen la competència territorial per fer-ho. De fet, Adif confirma que durant tot aquest dijous van estar en contacte permanent amb els Mossos.

Però a la tarda, Adif va presentar la denúncia a la Brigada d'Informació de Barcelona de la Policia Nacional perquè la incidència, diuen, ha afectat més d'una comunitat autònoma. Per seguretat van haver d'aturar algun AVE que venia de Madrid.

Ni Policia Nacional ni Adif van informar-ne els Mossos, que se n'han assabentat avui quan han demanat a Adif la denúncia per portar el cas a la justícia.

Pels indicis que hi ha ara, qui va tallar la fibra òptica sembla que sabia ben bé què estava fent i quin terreny trepitjava, perquè ho van fer en una zona on no hi ha càmeres de videovigilància. I molt probablement sabia, també, que s'aturaria la circulació i, per tant, que repercutiria en els usuaris. Potser el més imprevisible era la repercussió política que pogués tenir.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut