La ministra de Justícia, Dolores Delgado: "No dimitiré"

El PP qualifica la ministra de "zombi" i li demana que plegui perquè és "ostatge de les seves relacions amb les clavegueres"
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

Continua la pressió sobre la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per les filtracions de la seva conversa amb l'excomissari Villarejo. Aquest dimecres al matí, l'oposició ha demanat que dimiteixi, des del PP a Podem passant per ERC. La ministra ha anunciat que compareixerà al Congrés, en la Comissió de Justícia, el 10 d'octubre per explicar la seva relació amb Villarejo.

De moment, però, en el ple de la cambra baixa Delgado ha assegurat que no pensa plegar:

"Ja l'hi avanço: no dimitiré. Per moltes raons, però fonamentalment perquè després de 6 anys de paràlisi política, aquest govern està treballant per la ciutadania (···) Aquest govern té la decència de treballar per als ciutadans i no ha quedat paralitzat pels casos de corrupció."

"Ni aquest govern socialista, ni aquesta ministra acceptaran el xantatge de ningú."

 

La ministra, molt tensa durant el debat, ha suspès un acte que tenia aquest migdia a Saragossa sense que el seu equip n'hagi explicat encara els motius.

El PP l'ha qualificada de "zombi" i de "taca" per al Congrés dels Diputats. Els populars acusen Delgado d'abandonar el jutge Llarena quan Puigdemont el va denunciar davant la justícia belga. Però les gravacions de l'excomissari Villarejo han tenyit tot el debat. Rafael Hernando ha carregat contra la ministra:

Hernando: "Vostè és ostatge de les seves perilloses amistats i de les seves relacions amb les clavegueres."

"Vostè és un zombi en un govern al qual ni el CIS li arreglarà la cara. Vostè va canviar el fiscal general de l'Estat perquè li fes la feina a favor dels independentistes. I a vostè li hauria anat molt millor si en lloc de dedicar-se a defensar i a franquiciar el seu ministeri amb exjutges prevaricadors hagués defensat els jutges que estan defensant la nostra Constitució, com el senyor Llarena. Vostè és una rèmora per a qualsevol govern. No és una víctima, és culpable. L'opinió pública ja l'ha condemnat. Jo li demano que no segueixi omplint d'oprobi la democràcia i vagi-se'n."

 

 

 

I la ministra de Justícia ha replicat a Hernando: "Vostès estan acostumats a utilitzar políticament la justícia, i això ara s'ha acabat, senyor Hernando. S'ha acabat."

 

Campuzano: "Villarejo està condicionant la vida política espanyola"

Als passadissos de la cambra, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano ha avisat Sánchez que la seva "fràgil" majoria parlamentària depèn fonamentalment de la formació catalana. No ha demanat la dimissió de Delgado, però ha fet una reflexió:

"El que és més greu d'aquesta situació és que un personatge com Villarejo estigui condicionant la vida política espanyola (···) Fa molt poques setmanes vam veure una altra situació: les gravacions a la senyora Corinna sobre les seves relacions amb el rei emèrit. Com és que els governs d'Espanya, del Partit Popular i del Partit Socialista han deixat que el senyor Villarejo campi al seu aire i que avui faci aquest xantatge al govern?"

 

Des d'ERC, Gabriel Rufián s'ha afegit a les veus que demanen la dimissió de la titular de Justícia:

"Si et reuneixes amb Villarejo, ets col·lega seu. Villarejo és el responsable de la pitjor guerra bruta dels últims 40 anys contra un munt de coses. Està en els pitjors mulladers de la democràcia espanyola dels últims 40 anys."

 

El teòric aliat del PSOE, Podem, també demana que Delgado plegui. Ho ha explicat Pablo Iglesias d'aquesta manera: 

"Insistim que el que toca Villarejo taca. I com més lluny estigui el que ha tocat Villarejo de la vida política, millor."

 

Ciutadans espera la compareixença de la ministra al Congrés. El president de Cs, Albert Rivera, ha dit que les converses amb Villarejo l'octubre del 2009 són "molt greus" i que si no en dona una explicació "creïble" en la compareixença parlamentària del dia 10 haurà de dimitir.

 

Des del govern del PSOE es defensa Dolores Delgado. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha tret importància a les gravacions dels últims dies:

"Totes les qüestions que hem conegut han passat en un àmbit privat. No té res a veure amb el seu exercici professional ni amb la seva actuació política (···) Estem de veritat concentrats en el que hem d'estar, que és en la feina de govern."

 

Sánchez: "Aquí em quedaré fins al 2020"

Aquesta matinada, des de Nova York, Pedro Sánchez també ha defensat la seva ministra, així com la "fortalesa" del seu govern. El president espanyol ha assegurat que no té cap intenció d'avançar les eleccions, previstes per al 2020. "Aquí em quedaré fins al 2020. Ho crec", ha afirmat.

Aquest dimarts Delgado va ser reprovada pel Senat enmig de crits de dimissió des de la bancada del PP.

ARXIVAT A:
PSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut