Una senyora fuma al carrer a Madrid (EFE/Fernando Alvarado)

La justícia tomba l'ordre que prohibeix fumar al carrer sense distància a Madrid

Un jutge argumenta que Sanitat no ha publicat l'ordre al BOE i que una comunitat autònoma no té competències per limitar drets fonamentals sense una declaració d'estat d'alarma
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La justícia ha deixat sense efecte l'ordre que prohibeix fumar a l'exterior si no hi ha prou distància de seguretat a Madrid.

El titular del jutjat d'instrucció número 2 de Madrid ha decidit no ratificar aquesta ordre, que a la Comunitat de Madrid va entrar en vigor aquest dijous i que inclou altres mesures, com la suspensió de l'activitat dels negocis d'oci nocturn, el límit horari de bars i restaurants, i l'ús obligatori de mascaretes tant a l'exterior com a l'interior.

Segons la resolució dictada pel jutge, que ha avançat El País, la norma no es pot aplicar perquè fa referència a una ordre ministerial del Ministeri de Sanitat que no ha estat publicada prèviament al Butlletí Oficial de l'Estat. I això, pel jutge, provoca indefensió dels ciutadans i la "converteix en nul·la de ple dret".

A la resolució, contra la qual es pot presentar recurs, el jutge també considera que "des d'una comunitat autònoma no es poden limitar drets fonamentals amb caràcter general sense una prèvia declaració d'estat d'alarma".


En vigor a Catalunya des de dimarts

A Catalunya, la normativa elaborada per la Generalitat arran de l'ordre del ministre Illa va entrar en vigor dimarts passat i ha despertat queixes del sector, que ja va recórrer a la justícia la decisió del govern de tancar els locals d'oci nocturn.

No és l'únic sector que ha recorregut als tribunals. També cinemes, gimnasos i espais esportius ho van fer, i la justícia els va permetre reobrir si es complien les mesures sanitàries exigides.

Justament, quan li han preguntat sobre la possibilitat que a Catalunya passi com a Madrid i es revoqui la prohibició, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que ja s'han trobat uns quants cops que les mesures per frenar l'expansió de la pandèmia arriben als tribunals:

"Aquestes mesures són perquè tenim una situació determinada, no perquè tinguem una posició ideològica. L'objectiu no és tancar, sinó justament controlar la situació perquè hi pugui haver activitat."


Tot i això, s'ha mostrat convençuda que es mantindran les restriccions perquè, fins ara, han aconseguit preservar-les, tot i que algunes han estat discutides.

La resta de comunitats autònomes també han elaborat normatives per aplicar l'ordre del govern espanyol, que inclou 11 mesures obligatòries i 3 recomanacions, i que es van redactar després d'haver-les consensuat amb els presidents autonòmics.

Galícia va ser la primera d'aplicar-lo -el mateix divendres 14-, després les Canàries i, al llarg d'aquesta setmana, s'hi han afegit altres comunitats autònomes. 

Segons un document de Sanitat, els cigarrets poden actuar com a transmissors de la Covid-19. I és que, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), en fumar i exhalar el fum s'expulsen diminutes gotetes respiratòries que poden contenir càrrega viral.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut