La família Franco no es farà càrrec de les restes del dictador si el desenterren

La Moncloa assegura que té un acord amb els familiars, però el prior del Valle de los Caídos diu que els nets li han demanat per carta que impedeixi l'exhumació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

La família Franco ha comunicat al govern espanyol que no es farà càrrec de les restes del dictador si les desenterra del Valle de los Caídos. La Moncloa assegura que té un acord amb els descendents de Francisco Franco, però el prior de la basílica ha confirmat a TV3 que els nets li han demanat per carta que eviti l'exhumació.

TV3 ha parlat, fora de càmera amb el prior, que ha explicat que té una carta firmada pels 7 nets del dictador que s'oposen a la retirada i ha afegit que ell ha de respectar-ho.

El govern espanyol, en canvi, manté que la seva voluntat és ferma i que, a tot estirar, l'exhumació serà a finals d'estiu. Les tasques es faran amb la màxima discreció, segons ha explicat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en declaracions a RNE:

"Ens n'assabentarem quan sigui, perquè s'exhumaran i això és el que importa. Tampoc cal fer una festa quan siguin exhumades. Cal ser seriosos i coherent, no han de ser allà i no hi pot haver una lloa ni directa ni indirecta a un dictador. És l'única qüestió important."

 

El govern afirma que, si no s'ha pogut respectar el compromís inicial d'exhumar Franco aquest mes de juliol, és per l'oposició de la família a fer-se càrrec de les restes.


A banda de Franco, properament està previst retirar les restes dels germans Lapeña, afusellats pel bàndol nacional el 1936. Aquesta setmana han començat els treballs per habilitar un accés que permeti localitzar i identificar les seves restes, que es creu que són al nivell tres de la cripta.

Unes imatges del CSIC demostrarien que l'exhumació dels dos sindicalistes de la CNT és viable perquè la zona on serien no té el grau d'humitat d'altres parts. Les restes estan juntament amb més de 30.000 cadàvers de víctimes de la Guerra Civil.

 

Notícia relacionada: La Fundació Francisco Franco va pagar amb diners públics la millora de la seva seu

 

         

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut