Els manifestants acusen el govern de Boris Johnson de voler limitar el dret de protesta (REUTERS/Henry Nicholls)

"Kill the Bill": manifestacions a la Gran Bretanya contra la nova llei policial

El govern de Boris Johnson vol aprovar una llei de seguretat que dona amplis poders a la policia per controlar i dispersar les manifestacions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

Al Regne Unit creixen les protestes contra la nova llei de seguretat que vol donar amplis poders a la policia per controlar les manifestacions.

El moviment, conegut com a "Kill the Bill", que aglutina diverses organitzacions com Extinction Rebellion i Black Lives Matter, ha convocat nombroses protestes aquest cap de setmana en diverses ciutats britàniques.

A Londres, milers de persones han omplert el centre de la capital. Acusen el govern de Boris Johnson de voler limitar el dret de protesta.

Les manifestacions han transcorregut de forma tranquil·la i pacífica, exceptuant els incidents amb la policia al final del recorregut a Londres.

Es van detenir 26 persones per incompliment de les mesures de distanciament, segons el comandant del cos, Ade Adelekan, tot i que "la majoria de persones van seguir-les".

 

Des que la proposta de llei es va presentar a la Cambra dels Comuns el mes passat, hi ha hagut manifestacions esporàdiques a tot el país. Bona part s'havien centrat a la ciutat anglesa de Bristol, amb violents enfrontaments entre la policia i els manifestants.

Les concentracions de dissabte formen part del que els organitzadors anomenen un cap de setmana "d'acció nacional".


L'originalitat del nom, que remet a la coneguda trilogia de Quentin Tarantino, ha creat malestar entre alguns oficials de la policia. Es dona la circumstància que la paraula "the bill" significa "esborrany de llei", però també és un sobrenom amb què històricament es coneix la policia a Anglaterra.

Què diu la llei?

La motivació d'aquesta llei és neutralitzar accions massives com les que van paralitzar Londres a principis del 2019, promogudes per Extinction Rebellion. Això va alimentar les crides d'alguns polítics conservadors perquè la policia tingués competències més dures per aplacar les manifestacions.

El govern de Boris Johnson afirma que el projecte de llei permetrà adoptar un "enfocament més proactiu" per intervenir en protestes "altament pertorbadores".

Un dels punts controvertits del projecte de llei de seguretat és l'establiment de límits de temps a l'inici i el final de les manifestacions, així com autoritzar les intervencions policials si el soroll destorba l'entorn.

Manifestants asseguts davant de la policia a Bristol, aquest dissabte (REUTERS/Henry Nicholls)

La llei restableix el delicte de "molèsties públiques", facilitant la condemna fins i tot d'un sol manifestant en nom de tota la protesta.

La legislació proposada també dona més eines per fer front a "protestes estàtiques", com ara fer assegudes, en clara referència als mètodes del moviment ambientalista. I prohibirà l'arribada de les manifestacions al Parlament britànic, al·legant la garantia de pas dels vehicles.

Fins a 700 juristes han firmat un manifest en què afirmen que el nou projecte de llei suposa una extensió alarmant del control de l'Estat sobre el dret de lliure reunió.

A Londres, l'exlíder del Partit Laborista Jeremy Corbyn va participar a la manifestació. Davant del Parlament britànic, va dirigir un discurs a la multitud: "Tot el que demanen amb la llei és poder i privilegis per a ells mateixos. Vull viure en un món de pau i justícia, de drets humans i democràcia".

 

ARXIVAT A:
Policial Regne Unit Boris Johnson
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut