Manifestants amb la bandera de la UE davant la policia que protegeix l'edifici del Parlament (Reuters / Zurab Javakhadze)

Geòrgia retira la polèmica llei que amenaça la dissidència davant l'onada de protestes

La norma aprovada dimarts, que el govern no descarta recuperar més endavant, considerava "agents estrangers" els mitjans, ONG i entitats que rebin fons internacionals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Llibertat de premsa

Marxa enrere del govern de Geòrgia davant l'onada de protestes dels dos últims dies contra un projecte de llei que limitava el finançament estranger d'organitzacions, entitats i mitjans de comunicació si volien ser considerats "agents estrangers".

Milers de persones han tornat a sortir al carrer de la capital, Tbilissi, per rebutjar un text que consideren que està inspirat per Rússia i que busca controlar les ONG i els mitjans de comunicació. En un comunicat a la seva pàgina web, el partit oficialista ha anunciat que retira la norma com a gest de responsabilitat, un gest que arriba després que s'aprovés en primera lectura al Parlament. Tot i això, no descarta recuperar-la, i es dona un temps per explicar-se més.

La formació Somni georgià ha dit que retira "incondicionalment la llei a la qual han donat suport sense cap reserva" per reduir "la confrontació" als carrers i ha denunciat "mentides" per part de "l'oposició radical" respecte de l'objectiu de la norma.

Aquest dimecres a la nit, la policia ha tornat a dispersar amb gasos lacrimògens i canons d'aigua la gent que protestava amb banderes del país i de la Unió Europea i que cridaven "No a la llei russa". La policia no ha difós la xifra de manifestants que han tornat a omplir els carrers.

La policia ha tornat a fer servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants (Reuters / Irakli Gedenidze)


L'oposició manté les protestes fins que s'alliberi els detinguts

El projecte, que també té el rebuig dels partits de l'oposició, preveia un registre obligatori per a aquelles entitats que rebin més d'un 20% del finançament provinent de l'estranger. Els detractors remarquen que el text és calcat a una llei aprovada a Rússia el 2012 i que el Kremlin ha fet servir per reprimir els mitjans i la dissidència.

Les protestes d'ara s'inscriuen en un context de crisi política molt més gran en aquesta república caucàsica, perquè la població constata que les aspiracions prooccidentals de la població no es materialitzen.

L'oposició ha dit que mantindran les protestes als carrers fins que la llei sigui definitivament oblidada i s'alliberi les desenes de persones detingudes en les manifestacions dels últims dies.

Agents de la policia detenen una dona que es manifestava davant el Parlament (Reuters / Zurab Javakhadze)


La UE celebra la decisió

La delegació de la UE a Geòrgia ha celebrat la decisió de la retirada de l'anomenada "llei de transparència sobre la influència estrangera" i en una piulada a Twitter ha animat el govern georgià a emprendre reformes proeuropees "d'una manera inclusiva i constructiva".

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Llibertat de premsa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut