Europa avança cap a la vacunació obligatòria: França aprova el passaport vacunal

La llei francesa ha de passar encara pel Senat i el govern vol que entri en vigor d'aquí deu dies
Redacció Actualitzat
TEMA:
França

Europa accelera cap a la vacunació obligatòria contra la covid. I és que els contagis es disparen a tot el món, amb xifres rècord en diversos països.

Mentre Itàlia ja obliga a posar-la als més grans de 50 anys, França pensa adoptar el passi vacunal per pujar al transport públic o per anar de restaurant.

Tot això quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha registrat les darreres hores un nou rècord de xifres de contagis: les xarxes sanitàries han reportat més de dos milions de contagis en 24 hores.

La barrera del milió de casos registrats per l'OMS es va superar per primera vegada en tota la pandèmia el 29 de desembre, i des d'aquell dia ja s'ha superat en set informes diaris més.


França aprova restringir l'oci i el transport als no vacunats

L'Assemblea de França ha aprovat aquesta matinada de dijous el projecte de llei que prohibeix als no vacunats accedir a bars i restaurants, activitats d'oci i transports interregionals.

L'ha aprovada amb dos dies de retard en una sessió que s'ha suspès dues vegades, sobretot pel debat generat per les paraules del president Emmanuel Macron contra els no vacunats.

La llei, que ara haurà de passar pel Senat, s'ha aprovat passades les 5 de la matinada amb 214 vots a favor, 27 abstencions i 93 vots en contra, de l'extrema dreta i l'esquerra radical.

La intenció del govern és que aquesta llei entri en vigor el 15 de gener, però es preveu que s'endarrereixi en el pas pel Senat, on la dreta té majoria.

L'Assemblea de França en ple debat sobre la llei del certificat de vacunació covid, aquest dimarts a París (Reuters)

5 milions de no vacunats

Quan entri en vigor els no vacunats de més de 12 anys, uns 5 milions de persones ara mateix, el 10% de la població, se'ls imposarà les prohibicions encara que tinguin un test negatiu.

Enmig del debat d'aquest projecte de llei i de la polèmica atiada per Macron, aquest dimecres a França s'han vacunat 66.000 persones, la xifra més alta des de l'1 d'octubre.

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha donat a entendre que això és conseqüència directa del debat, i ha afegit que aquest mateix dimecres hi ha hagut 335.000 positius al país.

És un nou rècord diari, després que el dimarts la xifra de nous positius fos de 270.000, una pujada de gairebé 60.000 en un sol dia, en què han mort 246 persones de covid.

La dreta vol portar-ho al Constitucional

Abans de l'aprovació, el debat parlamentari s'ha reprès aquest dimecres centrant-se que podran fer els bars i restaurants quan sospitin que un certificat de vacunació covid és fals.

Els diputats de dretes ja han anunciat que portaran aquest punt i d'altres de la llei al Tribunal Constitucional francès.

El president Macron ha condicionat el debat amb unes polèmiques declaracions en una entrevista en què va dir que volia "fotre" les persones que no es volen vacunar:

"Quan la meva llibertat amenaça la dels altres em converteixo en un irresponsable, i un irresponsable ja no és un ciutadà."


L'OMS registra un rècord de casos

La nova onada de covid ha batut rècords aquest dijous. Els contagis --associats a l'auge de la variant òmicron-- continuen sense remetre i ja han superat la barrera dels dos milions de contagis globals en les últimes 24 hores, segons les xifres provisionals que mostra avui l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les xarxes sanitàries nacionals han reportat 2,29 milions de casos aquest dimecres. Des que el 29 de desembre es va superar per primera vegada el milió de casos diaris, aquesta barrera s'ha superat durant set jornades. Fins llavors, el pic de la pandèmia era de 900.000 casos diaris, l'abril del 2021.

Tot i el fort augment de casos, que dupliquen o fins i tot tripliquen els pics d'onades anteriors, la xifra de morts per la malaltia es manté estable, amb 7.000 morts globals registrades el 5 de gener, una xifra que entra dins de la mitjana observada des de fa tres mesos.

En l'acumulat d'una pandèmia que ja entra en el tercer any, s'han confirmat 293 milions de persones contagiades al món, de les quals n'han mort 5,4 milions, un 1,8% del total.

 

ARXIVAT A:
França Coronavirus Covid-19 Certificat Covid
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut