Espadaler creu que la dimissió de Duran ha de servir per fer examen de consciència i adaptar el partit

Espadaler diu a "El suplement" que està disponible per liderar el partit, però que la seva prioritat és preparar el congrés nacional
Redacció Actualitzat

Unió fa un "punt i apart". El secretari general de la formació, Ramon Espadaler, creu que la renúncia del fins ara líder, Duran i Lleida, ha de servir per fer un examen de consciència i adaptar el partit, per ocupar l'espai del catalanisme polític des de la centralitat.

En una entrevista al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, Espadaler deixa clar que Unió no s'acaba, però que calen canvis:

"Això no és un punt final d'Unió, en absolut. Tampoc és un punt i seguit. En tot cas és un punt i apart. Ens hem d'adaptar a una nova realitat. Ens hem d'adaptar a una societat que ha canviat i molt. Però creiem que tenim uns valors que potser hem d'expressar de maneres diferents, potser hem de visualitzar amb cares renovades"

Sobre el relleu de Duran, Espadaler diu que està disponible per liderar el partit, però que la seva prioritat és preparar el congrés nacional que es farà el 16 i el 17 d'abril:

"Estic disponible en el partit però no és una qüestió personal sinó de decisions col·lectives"

Espadaler ha apuntat que encara ha de "calibrar" si es presenta a rellevar Josep Antoni Duran i Lleida a la presidència d'Unió. El secretari general democristià, però, no descarta res. Recorda que fa uns anys Unió no tenia president, cosa que segons la seva opinió "era un mètode molt més obert".

Espadaler defensa la necessitat que hi hagi "més pluralitat en els òrgans del partit", perquè això és una cosa que "enriqueix" Unió.

També ha apuntat que, després del congrés, Unió seguirà sent un "partit humanista", ferm partidari del dret a decidir de Catalunya, encara que caldria "revisar" si el seu compromís social "ha quedat a vegades en el pla més teòric que real".

Un deute de 16 milions

Respecte al deute que arrossega el partit, Ramon Espadaler l'ha xifrat en setze milions d'euros, que inclouen la liquidació de la federació de CiU, i ara s'està treballant per concretar quina part d'aquesta suma haurà d'assumir Unió.

Després d'explicar que desconeix amb quines entitats bancàries està contret el deute perquè mai s'ha ocupat d'això, Espadaler ha anunciat que el seu partit haurà de "prendre decisions de futur" per resoldre aquesta qüestió i "redimensionar-se" si és necessari.

Espai de centralitat

Pel que fa la política catalana, Espadaler creu que el nou govern del president Carles Puigdemont, producte de l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, no funcionarà, i això farà més visible la necessitat d'impulsar un espai de centre.

"Un govern que està compost per Convergència i Esquerra i molt tensat cap a l'esquerra des de la radicalitat del que representa la CUP. Cada vegada s'evidenciarà més la necessitat, perquè jo crec que es plantejarà ben aviat en termes de necessitat, de reformular aquest espai del catalanisme"

Demòcrates no farà marxa enrere

Des de Demòcrates per Catalunya, partit sorgit del sector crític i independentista d'Unió Democràtica, el seu portaveu nacional, Antoni Castellà, diu que la dimissió de Duran i Lleida no farà que tornin a Unió perquè la seva discrepància era ideològica i no personal.

"Seria un error gravíssim. Aquesta no ha estat una discrepància mai personal, mai. És una discrepància ideològica, és una discrepància de plantejament de com s'ha d'entendre un espai polític. És impossible que hi hagués hagut una escissió tan forta si tot plegat hagués sigut una qüestió de poders"

També al programa "El suplement", Castellà, diputat al Parlament a Junts pel Sí, ha valorat positivament la decisió d'Artur Mas de fer un pas al costat perquè això ha permès formar govern i no haver de tornar a convocar eleccions. Sí que creu, però, que la negociació s'ha allargat massa.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut