ERC demanarà en solitari tenir grup propi al Congrés

Els republicans presenten recurs després que la mesa del Congrés rebutgés un grup d'ERC amb IU i Bildu. La mesa també ha tombat la creació del grup de Compromís mentre que ha aprovat els altres sis grups parlamentaris
Redacció Actualitzat

Esquerra Republicana ha decidit presentar un recurs a la mesa del Congrés dels diputats demanant un grup propi en solitari. En principi, sembla que PP i C's acceptaran aquesta nova fórmula, en la qual els 9 diputats d'ERC es constituiran en grup parlamentari sense associar-se amb cap altre força política.

La mesa del Congrés, amb els vots de PP i Ciutadans, havia rebutjat aquest dimecres al matí la creació del grup parlamentari format per ERC, IU i EH Bildu, amb l'argument que es podia tractar d'un "frau de llei" amb l'únic objectiu de cobrar subvencions per l'enviament de propaganda electoral. La mesa també ha rebutjat la petició dels quatre diputats de Compromís, que es van desmarcar del grup format per Podem, En Comú Podem i En Marea de Galícia.

La decisió l'ha feta pública el diputat d'ERC Joan Tardà aquest dimecres a la tarda a Madrid. Tardà s'ha mostrat sorprès pel rebuig de la mesa al grup amb IU i Bildu, i ha afirmat que l'han rebutjat contra el criteri dels lletrats del Congrés, que havien fet un informe favorable. Tardà no ha volgut especular sobre els motius de PP i Ciutadans per rebutjar-ho:

"Em limito a lamentar profundament la decisió política de la Mesa.  No tinc cap intenció ni humor suficient per respondre."

El diputat s'ha mostrat confiat que el grup en solitari s'aprovarà perquè, ha dit, a pesar que els resultats electorals de ERC que no arriben, per poc, als mínims requerits pel reglament, la mesa ja ha aprovat el grup parlamentari de Democràcia i Llibertat, que encara els compleix menys.

Al final la mesa del Congrés ha donat llum verda a la creació de sis dels vuit grups parlamentaris que s'hi han registrat: el PP, el PSOEPodem-En Comú Podem-En Marea, Ciutadans, Democràcia i Llibertat i el PNB. Si prospera la nova petició de ERC, es convertiran en el setè grup. A banda hi ha el Grup Mixt, format ara per ara pels diputats d'UPN, Fòrum, Coalició Canària i Nova Canàries. Tot indica que Bildu, IU i Compromís s'acabaran afegint a aquest últim grup. El termini de presentació de recursos i noves peticions acaba 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut