Declarat un episodi per contaminació a Barcelona, sense restriccions de trànsit

L'episodi s'ha declarat a 40 municipis de l'àrea de Barcelona i es recomana, entre altres mesures, evitar l'ús del vehicle privat
Redacció Actualitzat

Hi ha un episodi d'alta contaminació per partícules declarat als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona. Dimarts es va activar un avís preventiu, que es va mantenir aquest dimecres.

La mesura s'ha pres després de tres dies en què la mitjana diària de partícules en suspensió, les PM10, ha estat superior al límit diari recomanable en més d'una estació. Aquest dimecres es va superar en quatre estacions de la ciutat de Barcelona i dues de Montcada i Reixac i la previsió és que els nivells d'aquestes partícules en suspensió es mantinguin elevats els pròxims dies.


No comporta restriccions de vehicles

L'activació d'aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, només s'activen en el cas d'episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a la zona compresa entre les rondes de Barcelona i en els altres 39 municipis d'aquesta àrea que ho tenen regulat.

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori i és per això que des de Salut es recomana que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l'activitat a l'aire lliure i que la població en general eviti l'exercici físic intensiu a l'exterior, i sobretot, prop de les vies de circulació.

L'episodi declarat aquest matí suposa, a més, que el Servei Català de Trànsit gestioni la velocitat a les vies ràpides i que des de les administracions es promogui la utilització del transport públic, informant-ne.

També es recomana fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat i utilitzar cotxe compartit. Així com regular la climatització de les llars o limitar la crema de rostolls i altres restes agrícoles o de jardineria.

L'anticicló és responsable, en bona part, dels alts índexs de contaminació que s'estan registrant, també en moltes ciutats espanyoles.

Barcelona supera la mitjana anual

El problema de Barcelona no és puntual i, per tant, no se soluciona amb actuacions puntuals, com explica Xavier Querol, professor d'investigació del CSIC:

"El problema de Barcelona és que supera la mitjana anual de NO2. Què vol dir? Que cada dia estem de mitjana per sobre del que l'OMS i la llei ens obliguen a no sobrepassar. Actuar durant dos dies durant un episodi de contaminació no té gaire efecte, més enllà de l'efecte divulgatiu".

Segons l'Agència Europea del Medi Ambient, la contaminació és responsable de vora 400.000 morts prematures anuals a tot el continent.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut