Els majors de 80 anys dependents rebran la vacuna a casa a partir de la setmana que ve

Ha començat la vacunació als 5.500 treballadors de presons amb les dosis d'AstraZeneca
Redacció Actualitzat
TEMA:
Vacunes

El Departament de Salut espera poder començar a vacunar les persones de més de 80 anys la setmana que ve.

A Catalunya hi ha més unes 406.000 persones de més de 80 anys, que, si tot va com està previst, podrien començar a rebre notificacions amb la cita per vacunar-se a partir de la setmana que ve.

La intenció de Salut és començar la vacunació dels majors de 80 anys dependents, al seu domicili. Amb aquest objectiu, ja "s'estan fent estudis de portabilitat de les vacunes, un cop reconstituïdes, per utilitzar les dosis al màxim", segons ha informat Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut.

En paral·lel, la vacuna d'AstraZeneca, la tercera d'arribar a Catalunya, que no s'administra als majors de 55 anys, ha començat a administrar-se als funcionaris de presons i a la resta dels col·lectius essencials, com ara farmacèutics i integrants dels cossos de seguretat i d'emergències, tal com es va avançar aquest dilluns.

 

Als centres penitenciaris es calcula que hi ha 5.500 treballadors, una vuitantena dels quals estan contagiats. En total se n'han arribat a encomanar gairebé 500.

Pel que fa a la població reclusa, Salut està estudiant vacunar-la tota, uns 8.000 presos, abans que a la població en general. El Departament de Justícia ho considera necessari perquè viuen en espais molts compartits, tot i que la incidència, fins ara, ha estat baixa.


Vacunació en paral·lel

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut remarcar que aquesta vacunació en paral·lel de grups diferents grups serà la norma, perquè "en funció de la disponibilitat de la vacuna anirem veient com simultaniejarem" l'administració de la vacuna.


Més de 347.000 vacunes

Cabezas ha informat que ja s'han administrat 347.081 vacunes, de les quals 202.527 són primeres dosis. I ja hi ha 144.554 persones que han rebut la segona dosi.


Nou protocol a les residències

Argimon, d'altra banda, també ha avançat que el Departament de Salut està revisant el protocol de les residències, "amb una mirada de flexibilització", perquè les dades de vacunació "estan mostrant un fruit important" i "els protocols s'han d'anar adequant".

Un protocol que Salut espera "començar a tenir-lo la setmana que ve". Llavors, però, encara haurà de passar els "filtres de revisió" corresponents.


Gairebé 20.000 morts

A Catalunya, continuen baixant els principals indicadors de la pandèmia, amb 62 ingressos a planta menys i 20 crítics menys a les unitats de cures intensives. En total, als hospitals hi ha ingressats 2.466 pacients Covid, dels quals 668 són a les UCI.

 

 


La velocitat de propagació ha baixat una centèsima, fins a una Rt de 0,83, i el risc de rebrot ha perdut 11 punts i és de 367.

 

 


En paral·lel, s'han notificat 2.154 nous contagis i 21 defuncions. Des de la primera mort atribuïda al coronavirus, el 6 de març de 2020, la pandèmia ha causat 19.906 víctimes mortals.

Argimon, precisament, ha volgut remarcar que aquesta xifra "pot semblar un número fred, cru i insensible", però cal ser conscients que "estem pràcticament amb 20.000 morts per coronavirus", cosa que vol dir que cada setmana moren aproximadament 400 persones.

D'altra banda, des que es va notificar el primer cas de Covid-19, el 25 de febrer de 2020, a Catalunya s'han contagiat més de mig milió de persones: 526.877.

Preguntat pel nombre de contagis setmanals que hi haurà el dia de les eleccions, Argimon ha dit que la xifra serà similar a l'actual, d'uns 12.000 casos, o potser una mica més baixa, d'uns 11.000 contagis setmanals. Ha remarcat que la projecció es podria alterar per la incidència de les noves variants, però que si es manté són xifres millors de les que esperaven "fa uns dies".

 

Consulta el ritme de vacunacions per comarca en aquest mapa:

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut