Pistes d'esquí de Boí-Taüll, el mes de novembre passat (ACN/Anna Berga)

El COE pressiona Lambán per salvar els Jocs: "No podem donar una imatge de divisió"

El president del Comitè Olímpic Espanyol deixa la porta oberta a parlar directament amb territoris de l'Aragó si el govern autonòmic continua bloquejant un acord
Actualitzat
TEMA:
Jocs Olímpics Hivern

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa per explicar la posició de l'organisme sobre els Jocs Olímpics d'hivern del 2030 després del trencament de la candidatura conjunta.

El president del COE, que ha assegurat que no es planteja una candidatura únicament de Catalunya, sí que ha obert la porta a arribar a acords directament amb territoris de l'Aragó, si continua el bloqueig del govern de Javier Lambán, l'endemà que el PSOE de l'Alt Aragó ha qualificat el projecte olímpic de "gran oportunitat per a la província d'Osca" i ha demanatfer "tots els esforços possibles" perquè la candidatura arribi "a bon port":

"No voldria arribar a aquesta situació, però el que està clar és que hem de presentar una candidatura i tothom que vulgui col·laborar i tenir part activa en aquesta candidatura serà escoltat. La feina d'ara és escoltar. Crec que gent de tots dos territoris han entès la importància de la candidatura i estan lluitant perquè hi hagi un acord. I que deixem debats polítics estèrils, que és el que s'està produint ara"

Blanco ha enviat un missatge al president aragonès per intentar salvar la candidatura als Jocs. "Nosaltres no podem donar aquesta imatge de divisió", ha lamentat el president del COE, que ha dit que s'ha ajornat dues vegades la visita dels tècnics del Comitè Olímpic Internacional:

"Hem ajornat dues vegades la visita dels tècnics del COI. Ja han anat a veure les altres candidatures i nosaltres no podem donar aquesta imatge de divisió"

El president del COE, Alejandro Blanco, en la roda de premsa d'aquest dimecres (EFE/Kiko Huesca)

"El futur és reprendre les negociacions"

Aquest dilluns, el COE va donar per trencades les negociacions entre els governs de Catalunya i l'Aragó i, per sortir d'aquest bloqueig, Blanco ha demanat continuar negociant per tancar una candidatura:

"El futur és reprendre les negociacions amb tots els que vulguin participar en els Jocs. Si no som capaços de posar-nos d'acord, ja veurem què fem"

El president del COE ha fet una crida a no deixar perdre aquesta oportunitat: "nosaltres ni podem ni hem de perdre la posició que tenim davant del COI ni el prestigi; hem enviat una carta dient que volem organitzar uns Jocs i no podem renunciar-hi", ha avisat.

La seu del Comitè Olímpic Espanyol (Europa Press/Isabel Infantes)

"És difícil, però no impossible"

El màxim dirigent del COE ha reconegut que estan "estancats" en la cursa per acollir els Jocs d'hivern del 2030 i ha atribuït l'estancament a "debats polítics i no a qüestions tècniques que ja estan aprovades des de fa temps".

Tanmateix, Blanco s'ha mostrat "convençut que hi haurà acord":

"És difícil, però no impossible. Estic convençut que, en el moment decisiu, la gent pensarà en què és el més important, no pels governs, que també, sinó pel Pirineu i la regeneració del territori. S'ha de saber que el retorn de la inversió és molt positiu per l'ajuda del COI a les candidatures"

Blanco ha insistit que "hi ha interès a Barcelona i Saragossa i entre la gent del Pirineu" per tirar endavant la candidatura i s'ha compromès a "no deixar de lluitar" per dur-la a la pràctica.


54 proves a l'Aragó i 42 a Catalunya

En la compareixença d'aquest dimecres, Blanco ha detallat molt minuciosament les reunions per preparar la candidatura, fetes entre el desembre de 2021 i el març de 2022.

En les primeres trobades, es va crear una Comissió Tècnica amb representants del govern aragonès, la Generalitat, el Consell Superior d'Esports i el COE, que aviat es va posar d'acord en la distribució de les proves i els esports.

En la sisena i última reunió de la Comissió Tècnica es va aprovar que l'Aragó tingués 54 proves i 2.138 esportistes i Catalunya, 42 proves i 2.608 esportistes. Els esports de salts i snowboard se celebrarien fora de l'estat per seguir la màxima del COE de sostenibilitat mediambiental i econòmica.

Posteriorment, l'Aragó va demanar un canvi perquè la vall de Cerler quedava sense visibilitat en els Jocs. Aleshores, es va plantejar que cinc proves que es feien a la Vall d'Aran passessin a Cerler, a canvi que una part de les proves de gel que acollia Saragossa es mogués a Catalunya.

Després d'aquest canvi, continuava havent-hi 54 proves a l'Aragó i 42 a Catalunya, però canviava la quantitat d'esportistes a cada territori. A hores d'ara, però, els dos governs no es posen d'acord en aquest punt.
 

El govern aragonès acusa el COE de "deslleial"

Les paraules de Blanco no han agradat gens al govern de l'Aragó, que ha acusat el president del COE de "deslleialtat greu" per haver obert la porta a dialogar sobre els Jocs al marge de l'executiu autonòmic.

El conseller aragonès d'Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, considera que Blanco ha dit "falsedats" en la roda de premsa d'aquest dimecres. Des del govern de l'Aragó s'assegura que han "perdut la confiança en el COE" i apel·len al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per "reconduir la situació":

"Volem uns Jocs Olímpics del Pirineu però no en una candidatura que menyspreï el nostre territori"

El president de l'Aragó, Javier Lambán, i el conseller Felipe Faci, durant la reunió amb alcaldes del Pirineu (EFE/Toni Galán)

Blanco responsabilitza l'Aragó de la ruptura

Aquest dimarts, Blanco ha responsabilitzat el president de l'Aragó, Javier Lambán, del trencament de la candidatura conjunta.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Blanco ha defensat la decisió de presentar "la millor candidatura possible", malgrat les divergències amb el govern aragonès.

El president del COE espera que el resultat de la consulta que faci la Generalitat sobre l'acceptació d'una candidatura olímpica sigui "positiu".

 

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern Jocs Olímpics
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut