Les dues consultes dels Jocs al Pirineu es faran el 24 de juliol
Les dues consultes dels Jocs al Pirineu es faran el 24 de juliol

El Comitè Olímpic comunica l'acord per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern 2030

Si els presidents català, aragonès i espanyol ho ratifiquen, la proposta es comunicarà al Comitè Olímpic Internacional per oficialitzar la candidatura

Actualitzat

El Comitè Olímpic Espanyol ha enviat una carta al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el de l'Aragó, Javier Lambán, i l'espanyol, Pedro Sánchez, en què els comunica l'acord per a una candidatura conjunta per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern 2030.

És la manera de fer oficial el pacte comunicat divendres per la Generalitat de Catalunya, però que el govern de l'Aragó va desmentir pel suposat desacord sobre el pes de cada territori en l'organització dels jocs.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, han rebut una carta del COE que comunica la proposta de distribució de proves "presentada, debatuda i acordada". I també està previst que arribi al govern de l'Aragó i al govern espanyol.

Ara, els tres presidents hauran de ratificar-ne la conformitat. També el govern de l'Aragó, que de moment diu que l'està estudiant i reclama que sigui equilibrada i inclogui tots els detalls, com ara el nom de la candidatura o el lloc on es faran les cerimònies d'inici i final. 

Si finalment els tres governs ratifiquen la proposta, que s'ha treballat durant sis mesos en una comissió tècnica que coordina el president del COE, Alejandro Blanco, es comunicarà amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) per convèncer-los de fer els jocs. 


Què recull l'acord?

Segons el que n'ha transcendit fins ara, a Catalunya se celebrarien les proves d'esquí alpí amb les modalitats de descens, eslàlom, eslàlom gegant, eslàlom supergegant i combinada (a la Molina-Masella, a la Cerdanya), snow i freestyl (a Baqueira Beret, a la Vall d'Aran), esquí de muntanya (a Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça) i hoquei gel (a Barcelona, amb el Palau Sant Jordi com a instal·lació principal i una altra que encara s'ha d'acabar de tancar).

Pel que fa a l'Aragó, Saragossa es quedaria el patinatge artístic i el patinatge de velocitat i Jaca acolliria el curling; això pel que fa als esports de ge. I pel que fa als esports de neu, l'esquí nòrdic es faria al Pirineu aragonès, a l'estació de Candanchú.

També hi ha proves que es farien a l'estranger. Serien els salts de trampolí, combinada nòrdica, luge, skeleton i bobsleigh. I és que la normativa del COI demana que no es facin grans inversions per a infraestructures que després no es puguin utilitzar.


Una consulta sense data ni pregunta, per ara

A Catalunya, el govern s'ha compromès a fer una consulta sobre els jocs, però encara no se n'ha comunicat ni la data --previsiblement al juliol-- ni la pregunta.

Fa uns dies es va modificar la llei de consultes per crear la base legal perquè es pugui preguntar només a les comarques que quedarien afectades per la candidatura.

Així, votaran els veïns de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, que inclou la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran. Encara queda per definir com podrien expressar-se les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, que d'entrada queden fora de la consulta.  

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut