Pere Aragonès compareix després de l'obertura de la cimera hispano-francesa

Aragonès acusa Sánchez d'"imposar la percepció irreal que el conflicte ja no existeix"

El president de la Generalitat ha saludat Sánchez i Macron a l'inici de la cimera hispano-francesa a Barcelona
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat al president espanyol, Pedro Sánchez, que el procés independentista no s'ha acabat, coincidint amb la cimera hispano-francesa a Barcelona.

La reunió d'alt nivell ha de servir per signar el Tractat de Barcelona, una aliança equiparable a la que té França amb Alemanya. El cap del govern ha instat Sánchez a "tenir Catalunya present" a les jornades de treball que sorgeixin de la cimera. 

Aragonès ha saludat Sánchez i el president francès, Emmanuel Macron, en l'obertura de la trobada, però se n'ha anat abans que sonessin els himnes d'Espanya i França.

Després, en una compareixença a Palau, ha llançat al dirigent socialista aquest retret:

"Hi ha qui ha volgut utilitzar la cimera per imposar la percepció, que no s'adiu amb la realitat, que el conflicte polític entre l'estat espanyol i Catalunya ja no existeix. Però la realitat és tossuda, hi ha una majoria àmplia que vol decidir democràticament, pacíficament i lliurement el futur del país.

Mentre l'Estat continuï ignorant la realitat hi haurà conflicte polític."

En la breu conversa que han tingut durant la salutació, tots dos han parlat de la situació política actual, segons ha informat el govern.

Aragonès li ha recordat els temes que li va fer arribar per carta i que demana abordar, com els passos transfronterers tancats en el context de pandèmia i d'amenaça terrorista. 

Aragonès saluda Macron i Sánchez a la cimera hispanofrancesa(EFE/Quique Garcia )

 

Missatge a Macron: ser un estat més

Al president francès, Emmanuel Macron, li ha donat la benvinguda a Catalunya i li ha agraït la visita i les bones relacions amb l'administració francesa. També li ha traslladat que Catalunya vol ser un soci europeu.

"Avui, el govern de Catalunya havia de rebre el president de la República Francesa", ha justificat. Ha lloat les bones relacions amb França i ha afegit que no volia crear "ni una sola escletxa" que pogués comprometre aquesta sintonia.

Al mateix temps, hi ha vist una oportunitat de defensar la vocació sobirana i europeista de Catalunya. "Defensem la participació amb plenitud del nostre país a les institucions europees amb veu pròpia i com un estat més", ha manifestat.

El cap del govern ha explicat que ha marxat just després de l'arrencada de la cimera, i abans dels honors militars, per no "donar carta de validesa reconeixent l'exèrcit espanyol com a propi".
 

Treu ferro a la xiulada a Junqueras

Abans de l'acte oficial al MNAC, a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch ha tingut lloc la protesta del moviment independentista, convocada per l'ANC, Òmnium i el Consell de la República, que ha mobilitzat milers de persones també a l'avinguda Maria Cristina.

Per part d'Esquerra Republicana l'ha encapçalat el president, Oriol Junqueras, que ha rebut una xiulada en el moment d'anar-se'n.

Aragonès hi ha tret rellevància. "L'independentisme ha sortit al carrer de forma majoritària i amb actitud positiva. Cal valorar això, i no expressions minoritàries", ha remarcat.

Aquest és el moment en què el president d'ERC ha abandonat la protesta independentista a Montjuïc:

La mobilització s'ha convertit en manifestació fins a la plaça de Sant Jaume.
 

El govern espanyol minimitza la manifestació independentista

Fonts del govern espanyol han considerat que la mobilització de l'independentisme ha estat un fracàs, i han interpretat la protesta com un senyal de divisió del moviment. 

Al marge d'aquestes valoracions, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha afirmat que "el que és rellevant" de la cimera amb França "és el que està passant a dins i no a fora". 

La protesta independentista a l'Avinguda Maria Cristina (Reuters/Albert Gea)

Aragonès defensa un acord per al referèndum i diu que el procés "no s'ha acabat"

Coincidint amb la cimera franco-espanyola, el president de la Generalitat ha afirmat en una entrevista al diari Le Figaro que la "lluita democràtica i pacífica" per la independència "no s'ha acabat".

Aragonès ha denunciat l'"ús polític" que, al seu parer, el govern espanyol fa de la reunió bilateral, i ha argumentat que ERC no ha protestat "contra la cimera en si, sinó contra la retòrica del govern espanyol".

D'altra banda, en un article a Le Monde, el cap del govern defensa el pla de claredat que ha reivindicat per poder organitzar un referèndum acordat, seguint la via canadenca:

"La negociació amb el govern de l'estat espanyol ha d'obrir aquesta nova fase per construir una solució des de la política, un avenç democràtic en el marc europeu. No fer-ho o dilatar-ho indefinidament en el temps seria un greu error. Avui, més que mai, cal valentia, mirada llarga i veritable sentit d'estat."

Aragonès demana a l'executiu de Pedro Sánchez que aprofiti "l'oportunitat històrica d'oferir una solució democràtica que permeti a la ciutadania decidir el futur votant --com va fer el Regne Unit amb Escòcia o el Canadà amb el Quebec--".

També celebra que la negociació hagi permès "mesures importants com la derogació de l'anacrònic delicte de sedició".

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès Procés català Pedro Sánchez Emmanuel Macron
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut