De la nova variant del coronavirus se sap del cert que té moltes mutacions (Pixabay)

Els viròlegs apunten que l'òmicron seria més transmissible, però no més mortal

Els experts diuen que tancar fronteres és una solució temporal per contenir l'expansió, però el que cal és distribuir vacunes a tots els països
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'entrada de la nova variant òmicron, que el conseller Josep Maria Argimon creu que arribarà a Catalunya, pot canviar molts escenaris. De moment, els viròlegs estan a l'expectativa.

Julià Blanco, investigador de Can Ruti i cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular d'IrsiCaixa, ha explicat al canal 3/24 que de moment se'n saben poques coses, però qui l'ha seqüenciat considera "que és un virus preocupant amb moltíssimes mutacions."

"A Sud-àfrica hem vist que la nova variant desplaça molt ràpidament la delta, que circulava majoritàriament. Això pot apuntar a una transmissibilitat més gran i una certa resistència als anticossos. Les dades preliminars suggereixen que no hi ha més mortalitat associada."

El virus està circulant molt lliurement i mutant més en països amb menys vacunació. "Si permetem que continuï replicant-se, tindrem noves variants i clarament, hem de fer arribar vacunes en aquests països", assegura Julià Blanco.

Per Blanco, "és molt probable que les persones vacunades s'infectin de manera més habitual que amb la variant delta".

Tancar fronteres, una mesura només per "guanyar temps"

"Mesures com tancar les fronteres amb tota la zona sud de l'Àfrica ens pot fer guanyar una mica de temps, però evidentment no contindrem la nova variant", diu Blanco.

I afegeix: "Si volem estar segurs, més que tancar fronteres hem d'enviar-hi vacunes". "Fins i tot de manera egoista, és la millor solució per a tothom". "Ens evitarem aquest ensurt i altres de futur, perquè tindrem variants contínuament mentre el virus circuli", vaticina.


Oriol Mitjà demana calma i enviar més vacunes als països pobres

En la mateixa línia s'ha pronunciat el doctor Oriol Mitjà, especialista en malalties infeccioses, que ha volgut fer una crida tranquil·litzadora a les xarxes davant l'aparició de la nova variant.

Ha explicat que hi ha moltes incerteses, però ha posat en valor la protecció que les vacunes han proporcionat a un alt percentatge de població.

De moment, l'increment de noves infeccions "no es tradueix en un col·lapse als hospitals", ha remarcat l'infectòleg. "A més, a diferència del començament de la pandèmia, podem detectar la nova variant amb PCR, podem fer control de fronteres i modificar les vacunes."

Mitjà també ha recordat que els països més pobres han de tenir accés a aquests fàrmacs de manera urgent.

En aquest vídeo es recullen també les impressions sobre la nova variant de l'epidemiòloga Sílvia Sanjosé i de Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona:

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Certificat Covid Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut