Salut preveu un augment de contagis els propers dies, que s'estabilitzaria per Nadal

El conseller Argimon demana precaució amb els sopars d'empresa i la investigadora Clara Prats alerta que el pont de la Puríssima pot potenciar els contagis

RedaccióActualitzat

El govern demana que tothom extremi la prudència amb els dinars i sopars d'empresa de les pròximes setmanes. Els contagis de coronavirus augmenten i les festes de Nadal són a tocar. Ho ha dit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista al programa "FAQS" de TV3. Argimon ha afirmat que, pel que fa als contagis, es preveuen dues setmanes de fort creixement, però que s'espera poder celebrar el Nadal a Catalunya amb certa tranquil·litat.

"Passarem el Nadal amb xifres estabilitzades, però no dic baixes. Les UCI estaran plenes, perquè ara començarem a pujar. L'any passat estàvem bastant pitjor i vam celebrar el Nadal, espero que també ho podrem fer."

El conseller ha demanat molta cura en àpats familiars, però també en el context de l'empresa, en "aperitius i trobades de Nadal" i ha considerat que, malgrat que es tingui la pauta completa, un test d'antígens "no sobra mai". Ha especificat que, fins i tot entre els mateixos equips dels hospitals, "ja se'ls ha demanat que no es faci perquè si hi hagués un brot, tindríem un problema seriós".


 

Clara Prats matisa les previsions d'Argimon

La investigadora del grup BIOCOMSC Clara Prats, en una entrevista al canal 3/24, ha matisat les previsions del conseller Josep Maria Argimon.

Ha puntualitzat que el fet que "els positius s'estabilitzin al voltant de Nadal entra dins dels escenaris possibles, però encara no en tenim la certesa. Hem de veure si el pendent de pujada a la muntanya serà suau o més escarpat", ha reblat.

Segons Prats, que forma part del grup que assessora el govern en matèria de Covid, "els models a curt termini diuen que seguirem creixent dues setmanes i això és el que ens preocupa més".

Si fos un creixement ràpid, com el de la setmana passada, "vol dir que omplirem les UCI fins a un nivell que pot començar a tensionar el sistema hospitalari". Si es frenés una mica o es modulés, la situació de cara a Nadal "seria millor". 

 

Prats remarca que el pont de la Puríssima serà clau

La comunitat científica té la vista posada en el pont de la Puríssima per si té un efecte accelerador de contagis, tal com ja va passar el Nadal de l'any passat. Prats ha alertat d'aquesta possibilitat.

"Veient l'experiència de l'any passat, el pont de la Puríssima ens pot condicionar. Va actuar com un accelerador del ritme de contagis. Durant uns dies canviem la manera de relacionar-nos i ens barregem amb grups diferents."

Ara, a Catalunya, tenim el doble de contagis que fa 15 dies. Les últimes dades epidemiològiques que fan referència a dissabte indiquen gairebé 1.600 positius detectats a Catalunya. 

La variant òmicron arribarà a Catalunya

D'altra banda, a la mateixa entrevista del "FAQS", el conseller Argimon també ha explicat que considera que ben aviat també tindrem casos de la nova variant òmicron del virus de la Covid-19, que s'ha detectat en diversos punts d'Europa, el primer dels quals a Bèlgica.

"Un cop ha entrat el virus, de vegades ja no saps amb qui ha estat en contacte. Tard o d'hora, arribarà aquí."

Per Argimon, la nova variant òmicron té molts condicionals. I afegeix: "No en sabem gaires coses, però sí que s'ha estès de manera més ràpida per Sud-àfrica", el primer país on es va poder detectar i on només hi ha "un 24% de vacunats en una població d'uns 60 milions". O es vacuna tota la població del món de manera global o serà difícil que ens en sortim, afirma el conseller.

El conseller diu que "aquí es vacuna pràcticament tothom, però Europa, els Estats Units, Austràlia el Canadà i el Regne Unit han de fer donatius de vacunes, o això costarà molt".

De noves variants, assegura, "n'aniran apareixent i és molt fàcil que surtin en els llocs on el virus es replica de manera més ràpida i intensa."

Certificat Covid: reavaluació dilluns

Pel que fa al certificat Covid, el govern valorarà aquest dilluns quan pot tornar a ser obligatori per entrar a bars, restaurants i gimnasos després de la suspensió temporal pel col·lapse informàtic. El conseller Argimon ha defensat la mesura, no tant per incentivar la vacunació, sinó per controlar la pandèmia.

Un taxi amb clients i conductor amb mascareta i llums de Nadal de fons a Barcelona
Les festes de Nadal impliquen desplaçaments i trobades; Salut demana extremar les precaucions (Reuters/Nacho Doce)

A l'espai de "La meva Salut", ja s'hi han registrat 10 milions de descàrregues. "No havíem previst que la gent no s'hauria guardat el certificat, i que se'l descarregaria més d'una vegada", ha dit Argimon.

Només dissabte, se'n van generar més de 400.000 i Argimon va dir que, d'aquests, un 34% d'usuaris havien duplicat la descàrrega i algunes persones n'havien baixat entre 10 i 50 exemplars. Una persona se l'havia baixat fins a 300 vegades, ha dit.

Argimon remarca que és important que es demani aquest document per entrar en molts establiments:"Si estem vacunats, la probabilitat d'infecció és menor i la capacitat de defensar-nos contra la malaltia greu és més gran. La pauta completa ens protegeix un 57%, però contra la malaltia greu o la mort ens protegeix almenys un 90%."

El conseller no és partidari que la vacunació sigui obligatòria perquè "no tenim problemes de vacunació, en general, i des de la salut pública no crec que la coerció sigui el camí."

El certificat Covid, a la cultura?

La investigadora Clara Prats, en declaracions al 3/24, ha insistit: "Encara no tenim evidències de com actua el certificat Covid. Sembla que ens ajudarà a frenar, però no sabem si serà una mesura determinant per doblegar la corba".

Una projecció de cinema, amb la sala plena, a Sitges
El certificat Covid es podria estendre a les sales de cinema i teatre (ACN/Pere Francesch)

En aquest context, si els contagis augmenten més, indrets com "un cinema podrien ser un entorn on aplicar el certificat Covid, o bé al teatre, on no hi ha distàncies."

Fins ara, segons Prats, el certificat s'ha utilitzat més per fomentar la vacunació però no per frenar un creixement de contagis; a Dinamarca, un país "que tenim com a referència", diu Prats, es va reintroduir i han tingut una baixada de transmissibilitat.
 

Estendre les terceres dosis o encetar la vacunació infantil?

Clara Prats considera que "el quid de la qüestió és saber on es focalitzaran els esforços" a partir d'ara: La tercera dosi de la vacuna "és molt important en majors de 60 anys i en personal sanitari. Ajuda molt, sobre el paper, a reduir la transmissió comunitària." 

Però ara s'està "analitzant quina és la millor estratègia a nivell poblacional: si posar terceres dosis a més gent o bé vacunar els infants, cosa que podria frenar la transmissió comunitària."
 

Menys impacte als hospitals

Els centres d'atenció primària i els hospitals ja noten l'augment de contagis però, gràcies a les vacunes, hi ha menys pacients que acaben amb pneumònies molt greus.

Ho ha confirmat el coordinador de la Unitat Covid de l'Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, al programa "FAQS". Té molt clar que l'onada actual té un impacte menor en l'ocupació hospitalària gràcies a la vacunació.

"Fa un any, quan no hi havia vacuna, la situació que teníem era completament descontrolada. En aquestes mateixes dates, al meu hospital hi havia 30 o 40 persones ingressades i en aquest moment n'hi ha 10. L'efecte de la vacuna és claríssim."

L'epidemiòloga i consultora en salut global per a l'Organització Mundial de la Salut Alba Vilajeliu també va ser entrevistada al "FAQS". Vilajeliu va explicar que entén les restriccions adoptades pels diversos països del sud de l'Àfrica davant la nova variant òmicron, perquè les mesures són una via de protecció i perquè permeten guanyar temps per estudiar-la.

ARXIVAT A:
Coronavirus Certificat CovidVacunesCovid-19Nadal
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut