Els actors que interpreten Frodo, Samseny, Merry i Pippin han defensat una Terra Mitjana diversa

Els hòbbits, units contra els atacs racistes a la sèrie d'"El Senyor dels Anells"

Els actors que interpretaven els hòbbits a la trilogia cinematogràfica d'"El Senyor dels Anells" i "El hòbbit", de Peter Jackson, han publicat a Twitter el seu rebuig contra el racisme
Actualitzat
TEMA:
Sèries

Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan i Billy Boyd són algunes de les cares més conegudes de les pel·lícules d'"El Senyor dels Anells" i "El hòbbit". Ara han unit forces per plantar cara a aquells que han criticat la nova sèrie de l'univers, "Els anells de poder"

La sèrie d'Amazon Prime, que es pot veure en català, ha tingut una gran rebuda per part dels fans de la Terra Mitjana, i s'ha convertit en la millor estrena de la plataforma. Però també ha despertat tota mena de crítiques racistes i misògines i, fins i tot, insults a alguns dels nous actors.

Alguns espectadors han criticat l'elecció de persones negres per donar vida a elfs, nans i peupilosos. I la majoria de comentaris d'odi han recaigut sobre l'elf Arondir, interpretat per Ismael Cruz Córdova, i la princesa Disa la nana, interpretada per Sophia Nomvete.

Consideren que la decisió va en contra de l'obra de Tolkien, qui no havia donat papers principals a persones negres. Però la majoria d'aquests personatges s'han creat expressament per a la sèrie.

De fet, a J. R. R. Tolkien --qui va escriure "El hòbbit" i la trilogia d'"El Senyor dels Anells" entre la Primera i Segona Guerra Mundial i en el període posterior-- se l'ha acusat d'adoptar idees racistes en les seves novel·les, principalment en la seva descripció dels elfs, nans i orcs.

Tanmateix, la direcció de la sèrie "Els anells de poder" ha volgut incloure persones racialitzades en papers centrals, com Córdova, Nomvete o Nazani Boniadi, l'actriu britanicoiraniana que interpreta Bronwyn.

Davant la crítica d'alguns fans indignats amb una Terra Mitjana inclusiva, quatre dels principals actors de la saga han donat la cara pels seus nous companys. 

Els actors que interpreten Frodo, Samseny, Merry i Pippin --els hòbbits de la Comarca-- han compartit una imatge sota el lema "Tots sou benvinguts, aquí" --escrit en èlfic-- acompanyat de les il·lustracions d'orelles de diferents personatges en diferents tons de pell. 


Es tracta d'una col·lecció de samarretes i barrets fets per Don Marshall, un usuari de TikTok amb més de 590.000 seguidors que comparteix curiositats i opinions d'"El Senyor dels Anells". 


Bayona: "Les crítiques racistes i misògines m'importen un rave"

Ismael Cruz Córdova ha agraït el suport dels actors. En una entrevista a Esquire ha explicat, però, que no és el primer cop que ha de lluitar contra el racisme i el discurs d'odi "pur i viciós":

"Vaig lluitar molt per aquest paper. Em vaig assegurar que el meu elf seria el més elf, el més increïble, perquè sabia que això venia."

Nomvete, entrevistada a Daily Beast, també ha considerat infundades les opinions dels "puristes" de Tolkien:

"La gent de color existeix, al món. I per això em sembla una bogeria que no existim o no puguem existir dins del món de la fantasia, de tots els llocs."

En una entrevista a "El món", a RAC1, el director dels dos primers capítols de la sèrie, Juan Antonio Bayona, també ha volgut defensar la decisió creativa de fer un càsting inclusiu amb personatges femenins empoderats i elfs negres.

"Entre els puristes de Tolkien hi ha una mena de racisme i misogínia que no coneixia. Les seves crítiques m'importen un rave."

"No té sentit que hi hagi gent que no s'hi pugui reconèixer", ha defensat Bayona. 

"El mateix Tolkien sempre va defensar la inclusió i va deixar les eines perquè qualsevol altra persona donés la seva visió i fes més gran la Terra Mitjana."

Els comentaris d'odi no s'han quedat únicament a les xarxes socials, també han arribat a les crítiques de la sèrie a Internet, que ha tergiversat el percentatge real de crítics i espectadors a qui sí que els ha agradat la sèrie. Per controlar-ho, Amazon va decidir ajornar 72 hores la publicació de ressenyes sobre la sèrie per valorar quines són reals i quines inventades.

ARXIVAT A:
Racisme Sèries
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut