Els terratrèmols d'aquesta magnitud a la regió són poc freqüents, però no inesperats (Reuters/Abdelhak Balhaki)

El terratrèmol més fort en 120 anys al Marroc: quin és el risc d'un altre sisme

Segons el Servei Geològic dels Estats Units, des del 1900, hi ha hagut 9 terratrèmols a la regió, però cap d'una magnitud de més de 7
Redacció Actualitzat
TEMA:
Marroc

El terratrèmol al Marroc d'aquest divendres, de magnitud 7 i amb un balanç provisional de centenars de morts, ha estat el més fort registrat al país en més de 120 anys. Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les sigles en anglès), des de l'any 1900, hi ha hagut 9 sismes de magnitud 5 o més, però cap de la intensitat del d'aquest dissabte.

El 2004, n'hi va haver un de 6,4 que va deixar més de 600 morts a Al-Hoceima. Més mortal va ser el del 1960, a Agadir, amb més de 12.000 víctimes. En aquest cas, la magnitud va ser de 5,8.

De fet, els terratrèmols d'aquesta magnitud a la regió són poc freqüents, però no inesperats. L'epicentre, en aquest cas, ha estat a les muntanyes de l'Atles. "És una zona de plaques. Malgrat que no s'acosten ràpidament --sabem que ho fan a una velocitat de 4 o 5 mm l'any--, era esperable que hi hagués un terratrèmol", ha assegurat al canal 3/24 Eulàlia Masana, catedràtica de Geodinàmica Interna i coordinadora del grup de recerca universitari Risknat, de riscos naturals.

"Si mirem el record històric humà, segurament direm que no hi ha gaires sismes. Però per la història geològica, que l'analitzem en milions d'anys, veurem que sí que són zones sísmiques", afegia al mateix canal David Rabadà, doctor en Ciències Geològiques.

Entre el continent europeu i l'africà hi ha la unió de dues plaques tectòniques


Pot haver-hi rèpliques?

Tots dos experts responen que sí. "Quan hi ha un terratrèmol, es desajusta tot. Per tant, hi haurà noves fractures, que es mouran i, amb això, noves rèpliques. De fet, ja n'hi ha hagut, de fins a magnitud 5", diu Rabadà.

Segons Masana, també hi ha el risc que s'hagi reactivat alguna falla veïna i hi hagi un nou terratrèmol. "Això és el que va passar a Turquia al febrer. Hi va haver un gran terratrèmol, i després un altre de gairebé igual que el primer".
 

Es poden preveure?

No, asseguren els geòlegs. "Podem preveure l'exposició a un volcà, però, en el cas dels sismes, no tenim prou algoritmes per determinar-ho. Sí que se'n calculen les probabilitats. Però no ho podem fer com si fóssim un home del temps", ha explicat el doctor David Rabadà.

"Podem determinar on hi ha risc que hi hagi un terratrèmol i de quin tipus serà, però no se'n pot saber el moment amb precisió", hi afegeix la catedràtica Eulàlia Masana.

Per tant, malgrat que sembla clar que hi haurà nous moviments sísmics al Marroc les pròximes hores i dies, no es pot saber amb exactitud l'abast que tindran ni els seus efectes. Per ara, han estat devastadors.

 

ARXIVAT A:
Marroc
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut