El Museu Picasso restaura davant dels visitants un quadre del pintor

Restaurar obres davant del públic és una pràctica seguida cada cop per més museus d'arreu del món
Actualitzat
TEMA:
Art

Els quatre mil visitants diaris del Museu Picasso de Barcelona troben aquest agost un al·licient inesperat. A l'inici del recorregut expositiu, hi falta una de les obres. O més ben dit, hi és, però fora del seu marc habitual. L'exhibeixen mentre la restauren.

La cap de restauració Museu Picasso, Reyes Jiménez, explica que es fa la restauració per millorar la pintura malgrat que el seu estat no era extremament greu.

"Bàsicament el que hem fet és eliminar la restauració que es va fer als anys 70 perquè els retocs de color estaven alterats. Era molt visible i molestava la imatge."

Es tracta de "Primera comunió", obra d'un joveníssim Picasso de 15 anys, pintada a Barcelona el 1896, sota tutela de José Garnelo, professor i amic del seu pare.

S'inspira en la comunió de la seva germana Lola i amb personatges que evoquen la mare i el pare. Ara bé, les radiografies prèvies han revelat sorpreses.

"A la figura masculina, a sota del cap amb cabells i barba, hi ha un personatge que és calb."

 

 

Ja n'han netejat i consolidat la capa pictòrica als tallers del museu i n'han eliminat els retocs afegits durant una restauració dels anys 70. Ara se'n fan els retocs de color per ajustar-los a l'original. I tot, als ulls dels visitants.

Sonia Berrocal, conservadora i restauradora, és l'encarregada de fer-ho.

"El que fem és tornar a posar color on hi ha hagut una pèrdua de capa pictòrica, de pintura original. Primer amb una mà d'aquarel·la que és un material reversible que després podem treure al cap dels anys. I després passem a acabar d'ajustar els pigments i vernís."

 

 

També han fet un estudi grafològic per analitzar l'evolució de la seva firma, que aquí ja era segura i madura.

Segons Reyes Jiménez, es tracta de restaurar i conservar, però també estudiar i conèixer millor l'artista.

"Ser una font de referència dels materials i de la manera de  treballar de la primera època de Picasso per mi és una obligació com a museu monogràfic."

Aquestes tasques demanen molta precisió, i amb el brogit dels visitants i l'exposició pública, costa trobar la concentració adequada. 

 

 

Però la restauració de quadres davant del públic és una pràctica a la qual cada cop s'apunten més museus. 

El Rijksmuseum d'Amsterdam ha començat la restauració pública d'una de les seves obres més destacades, "La ronda de nit", de Rembrandt. 

 

 

Les enormes dimensions del quadre han obligat a fer una gran urna de vidre per aïllar-lo dels visitants, perquè els restauradors hi puguin treballar.

És la restauració més important que han fet mai d'aquesta pintura.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut