Recreació del judici a Salah Abdeslam

El judici contra Salah Abdeslam, l'únic sospitós viu dels atemptats de París del 2015

Sandra Mata Actualitzat
TEMA:
Terrorisme

Arrenca a Brussel·les el primer judici contra Salah Abdeslam, l'únic sospitós viu del comando jihadista que va cometre els atemptats de París del 13 de novembre del 2015.

Abdeslam, que va ser durant mesos l'home més buscat d'Europa, ha comparegut davant la justícia enmig de fortes mesures de seguretat.

El judici

Se l'ha vist amb una aparença molt diferent de les últimes que s'havien difós fins ara, amb cabell llarg i barba. Només arrencar el procés, el seu advocat ha comunicat al tribunal que Abdeslam ha demanat que no es difongui cap imatge d'ell als mitjans.

 

 

Les poques que s'han publicat apareixen pixelades, més enllà de les imatges dels dibuixants de premsa. El sospitós, tot i que s'ha negat a respondre a les preguntes de la jutge, ha trencat el silenci que havia mantingut els últims dos anys:

"No vull respondre a cap pregunta" -ha dit- "el meu silenci no em converteix en criminal, és la meva defensa".

Després, Abdeslam s'ha queixat que "els musulmans són jutjats i tractats de la pitjor manera" i s'ha encomanat a Déu: "No tinc por de vosaltres, ni dels vostres aliats, ni associats. Tinc confiança en Déu, no tinc res més a afegir".

 

 

Juntament amb ell, s'asseu al banc dels acusats un dels presumptes còmplices, Sofien Ayari, tunisià, de 24 anys. A tots dos se'ls acusa d'intent d'assassinat de diversos policies i de tinença d'armes prohibides en un context terrorista. Podrien fer front a fins a 40 anys de presó.

Els fets pels quals se'ls jutjarà aquesta setmana es remunten al 15 de març del 2016. Diversos investigadors francesos i belgues es van veure sorpresos per un tiroteig durant un registre rutinari en un dels suposats refugis de la cèl·lula, al municipi de Forest, a Brussel·les.

 

 

Tres policies van quedar ferits i un presumpte jihadista va morir després d'enfrontar-se amb els agents per cobrir la fugida d'Abdeslam i Ayari.

Els sospitosos, però, van ser detinguts tres dies després al barri de Molenbeek, també a Brussel·les. Unes detencions que, segons les investigacions, van fer de detonant dels atemptats contra l'aeroport i el metro de la capital belga, que van tenir lloc només tres dies després i en què van morir 32 persones.

Mesures excepcionals de seguretat

El Palau de Justícia de Brussel·les, on se'l jutja, està envoltat d'un gran dispositiu de seguretat. Un helicòpter sobrevola l'imponent edifici del segle XIX i hi ha nombrosos cotxes blindats de la policia custodiant-ne els accessos, amb uns 200 agents desplegats.

Mesures de seguretat que també s'han hagut d'extremar pel trasllat diari d'Abdeslam fins al tribunal. Unitats d'elit de la secció antiterrorista de la gendarmeria francesa i de la policia judicial belga escorten el sospitós, que durant aquesta setmana de judici no pernoctarà a Brussel·les, sinó que ho farà en una presó d'alta seguretat a Vendin-le-Vieil, a França, a tocar de la frontera belga i a 150 quilòmetres de distància del Palau de Justícia.

 

 

Aquí, Abdeslam continuarà tenint les mateixes condicions de detenció que a la presó de Fleury-Mérogis, a prop de París, és a dir, amb règim d'aïllament i sota videovigilància les 24 hores del dia.

L'historial d'Abdeslam

Salah Abdeslam, francès d'origen marroquí, però que va créixer a Brussel·les, de 28 anys, és sospitós de pertànyer a una cèl·lula jihadista implicada en almenys tres grans accions terroristes: els atemptats del 13 de novembre del 2015 a París (130 morts); els de Brussel·les del 22 de març del 2016 (32 morts) i l'atac avortat contra un tren entre Amsterdam i París l'agost del 2015. Accions que, segons la fiscalia federal belga, "potser responen a una única operació d'Estat Islàmic".

De fet, aquest judici és un preàmbul del que hi haurà a França pels atemptats de París. Un procés, però, per al qual encara no s'ha fixat data.

 

ARXIVAT A:
Terrorisme Estat Islàmic
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut