El futbol com a eina d'integració: retorn d'extraescolars en alguns barris de Girona

L'Escola Esportiva Girona Est treballa amb la pilota com a eina d'integració
Neus Santamaria
TEMA:
Esports

El retorn de les activitats extraescolars, aturades temporalment com a mesura per lluitar contra la Covid, s'esperava amb candeletes en molts punts del territori. És el cas d'alguns barris de Girona, on es consideren molt necessàries. Allà, el futbol és més que futbol i als entrenadors els anomenen "educadors".

El coordinador de l'Escola Esportiva Girona, Gerard Arderiu Burcet, creu que és més important la vivència que va més enllà de l'esport pròpiament. Defensa que incideixen molt en hàbits saludables, en temes higiènics i, sobretot, en valors humans, treball en equip, cooperació i ajuda. I hi ha resultats.

Alumnes com Trajano Ayala Martín, que tenia ganes de tornar a entrenar-se, explica que l'entrenador els educa, els ensenya a respectar la gent i hi tenen molta confiança. Manolillo Avenza Martínez assegura que, a més de divertir-se amb la seva passió, l'entrenador és com si fos el seu pare.

Ibrahim Boiro, pare d'un jugador, recorda molt un gest concret d'en Lele, un dels educadors. Explica que un dia estaven guanyant per vuit o nou gols i va dir als joves: "Parem, no marquem més." I això creu que és un valor molt important per a ells, creu que és molt important en l'esport. Assegura que són nois joves i que "no s'ha d'humiliar a ningú d'aquesta edat".

Tot això ho fan en un barri densament poblat. En poc menys de 2 quilòmetres quadrats hi viuen 4.200 persones i s'ha de prestar especial atenció, tal com explica Bernat Rubió, gerent de la Fundació Girona Est. Rubió destaca que aquest barri té indicadors d'absentisme, de pobresa i és dels pitjors de tot Catalunya.

Treballen amb la idea que quan aquests nens i nenes siguin adults tinguin les eines per ser ells el motor de la transformació del barri. L'objectiu és clar: que alguns dels nens que ara corren darrere la pilota d'aquí uns anys es facin càrrec del club i la fundació que ara ho està fent possible i aquesta pugui desaparèixer.

ARXIVAT A:
Esports
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut