Donació privada sense precedents al MACBA: un miler d'obres d'art conceptual

La col·lecció donada per Rafael Tous és la més important d'aquest tipus d'art a Espanya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Art

El col·leccionista Rafael Tous ha donat al MACBA la seva col·lecció d'art conceptual, gairebé 1.000 peces que passaran a formar part del fons del museu.

Aquest dilluns s'ha presentat la donació al mateix museu, i el seu director, Ferran Barenblit, ha qualificat d'"extraordinàries i úniques" les obres de la col·lecció:

"És un dia històric per al MACBA i per a la ciutat de Barcelona."

També ha destacat que és la donació més gran que ha rebut mai el museu, i també que és una donació "pura, simple, irrevocable i sense condicions".

Segons han explicat Barenblit i el mateix Tous, les obres aniran entrant al museu de manera progressiva i completaran els fons del museu.

És una col·lecció reunida per Tous durant més de 50 anys, amb obres d'artistes com Antoni Llena, Antoni Miralda, Jordi Pablo, Àngel Jové o Eulàlia Grau.

En total són una trentena d'artistes catalans i espanyols actius durant els anys 70 i 80:


Una gran exposició

Rafael Tous i Ferran Barenblit al centre, aquest dilluns al MACBA amb els artistes Pere Noguera, Jordi Pablo, Francesc Abad i Jordi Cerdà (ACN)

Tous ha explicat que, per celebrar la donació, es farà una gran exposició al MACBA a finals d'any amb totes les obres que té d'uns quants dels artistes:

"Seleccionaré quatre artistes que m'interessin perquè s'entengui la seva feina i el missatge arribi complet."

"Dono la col·lecció perquè es vegi, no la vull a casa meva, perquè no la veu ningú. Vull que el que han fet aquests artistes es vegi."

Empresari tèxtil i col·leccionista

Rafael Tous, responsable de la donació més gran al MACBA, aquest dilluns a Barcelona (ACN)

Rafael Tous és un empresari del món del tèxtil i de la moda, i al llarg de la seva vida s'ha dedicat també al col·leccionisme d'art.

Va ser impulsor i propietari de la sala d'exposicions Metrònom, i la seva col·lecció està considerada la més important d'art conceptual que hi ha a Espanya.

Aquest dilluns, Tous ha explicat que va intentar vendre la col·lecció el 2004 per poder mantenir obert Metrònom, però que no ho va aconseguir i finalment ha optat per donar-la.

A més de la d'art conceptual, Tous també té altres col·leccions destacades: una de fotografies d'artistes contemporànies, una d'art africà i una de còmics, amb milers de dibuixos originals.

Aquest dilluns ha assegurat que continuarà comprant obres d'art conceptual i que també les donarà al museu.


"Que s'animin a fer el mateix que he fet jo"

En un curt text per explicar el seu recorregut vital escrit per a l'ocasió, Tous ha assegurat que és col·leccionista per ajudar els artistes "a continuar produint i exhibint les seves obres":

"Mai vaig comprar res pensant que realitzava una inversió econòmica per obtenir un benefici venent-les a posteriori, sinó que era més aviat perquè així ajudava els artistes a continuar produint i exhibint les seves obres."

"Per aquest motiu i perquè el seu treball de tants anys sigui mostrat públicament, avui, dono la meva col·lecció al MACBA. I espero que aquesta donació serveixi de camí perquè altres col·leccionistes s'animin a fer el mateix que he fet jo."

 

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut