Durant l'assalt Jacob Chansley, llavors conegut con Jake Angeli, al centre

Detenen els assaltants més mediàtics del Capitoli

Agents de policia que van assistir a la manifestació com a ciutadans també estan sent investigats pels possibles vincles amb l'atac
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Jake Angeli, l'home que va participar a l'atac del Capitoli vestit amb una pell d'os, ha estat detingut aquest divendres amb els càrrecs d'"entrada violenta i conducta desordenada en un edifici restringit, sense autorització". 

Segons ha explicat la Fiscalia dels Estats Units, Jacob Anthony Chansley, el seu nom real, es va entregar voluntàriament a l'FBI en una trucada telefònica, el passat 7 de gener. L'acusat va declarar que reconeixia els fets i que hi va assistir "com a patriota", seguint la crida del president sortint.
 

 

Fonts de la policia de Florida també han confirmat l'arrest aquest divendres d'Adam Johnson, el trumpista que va ser fotografiat amb el faristol de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

Johnson, de 36 anys, està a l'espera de judici pels mateixos càrrecs que Angeli, sumat al de robatori de propietats governamentals.

 


Aquest divendres, la policia també va detenir a Richard Barnett, l'home que va posar al despatx de Pelosi. Una cinquantena d'arrestats més han estat acusats de delictes relacionats amb les armes.

 

Republicans demanen destituir Trump

Les fotografies de Jake Angeli i Adam Johnson han estat de les més difoses de l'atac del Capitoli, on van morir cinc persones i nombroses van ser ferides. Un episodi que alguns congressistes defineixen com un intent de "cop d'estat" i altres com una "insurrecció" i que està complicant els darrers dies del mandat de Donald Trump.

El president sortint ha estat assenyalat com a instigador dels fets no només pels demòcrates, que en demanen la destitució, sinó entre les seves pròpies files.

La senadora d'Alaska Lisa Murkowski ha demanat la seva renúncia i considera deixar el partit si els republicans no es desmarquen de les seves posicions. "El vull fora, ja ha fet prou mal", ha dit en una entrevista.

Un altre senador republicà, Ben Sasse, de Nebraska, es planteja donar suport a la destitució de Trump perquè "ha ignorat el jurament del seu càrrec".

Mentrestant, el portaveu de la Casa Blanca, Judd Deere, ha advertit que "destituir-lo quan queden 12 dies per a la fi del seu mandat només servirà per aprofundir en la divisió del país".
 

Policies investigats per les manifestacions

Els departaments de policia d'arreu del país estan revisant si la participació dels funcionaris del cos a les manifestacions de Washington infringeix la llei, tot i que hi assistissin com a ciutadans.

A Seattle, el departament de policia ha anunciat aquest divendres que dos agents han sigut apartats de les seves funcions després d'assistir a la manifestació.

Mobilització davant del Capitoli dels EUA (ccma.cat)

A San Antonio, a Texas, s'ha derivat la tinent Roxanne Mathai al departament d'investigacions internes, després que publiqués un vídeo al seu compte de Facebook fent declaracions a favor de Donald Trump, aquest dimecres al Capitoli.

"Si va romandre a l'escena en el moment que la policia va declarar "il·legal" la manifestació, va filmar i va començar a fer declaracions desafiadores, això significa incomplir la llei", diuen les fonts policials.

Un altre agent de policia, Thomas Goldie, de Pennsilvània, va publicar imatges seves amb una gorra de Trump a la concentració. El departament jurídic està revisant si hi ha indicis que determinin la seva participació en l'atac del Capitoli.


Setge a les xarxes de Trump

S'estreny el setge a Donald Trump i les xarxes. Aquest divendres, Google ha anunciat la retirada de l'aplicació Parler de la seva botiga d'aplicacions. Aquesta xarxa s'havia convertit en una mena de refugi per als usuaris ultradretans que han vist suspesos els seus comptes a Twitter.

La companyia al·lega l'existència de publicacions dins la xarxa que inciten explícitament a la violència. "A la llum d'aquesta amenaça a la seguretat pública, suspendrem els llistats de l'aplicació a Play Store fins que solucionin aquests problemes de moderació de continguts", ha anunciat Google en un comunicat recollit a Reuters.

L'anunci coincideix amb la suspensió definitiva del compte personal a Twitter del president dels Estats Units, Donald Trump.

No obstant, a Gab, una altra aplicació que ha servit d'altaveu de les convocatòries de l'extrema dreta per atacar el Capitoli, asseguren mantenir converses amb l'equip del president perquè migri a la seva xarxa social. Segons la plataforma, el seu trànsit s'ha disparat els dies posteriors a l'assalt.

ARXIVAT A:
Estats Units Trump
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut