Imatge del coronavirus SARS-CoV-2

Descobert un superanticòs eficaç contra variants del SARS-CoV-2 i altres coronavirus

L'S2H97 bloqueja l'ancoratge de tots els coronavirus assajats a la cèl·lula i s'ha mostrat eficaç per protegir hàmsters de la infecció per SARS-CoV-2
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un equip de científics de Seattle i San Francisco han descobert un anticòs que no només actua contra diverses variants del SARS-CoV-2, causant de la Covid, sinó que també és efectiu contra altres coronavirus.

La recerca l'ha fet un ampli equip d'investigadors encapçalats per Tyler Starr, del Centre de Recerca del Càncer Fred Hutchinson de Seattle, amb altres col·legues del mateix centre i científics de Vir Biotechnology, una empresa amb seu a San Francisco. El treball ha estat acceptat per a la publicació a Nature i ja es pot llegir en aquest enllaç.

L'objectiu era estudiar un grup de 12 anticossos que Vir Biotechnology havia aïllat de persones que havien estat infectades amb el SARS-CoV-2 o amb el seu parent proper SARS, que va sorgir el 2003 al sud-est asiàtic i que provoca la síndrome respiratòria aguda greu.

Els autors van compilar una llista de milers de mutacions que es produeixen en la regió de SARS-CoV-2 que permet al virus unir-se a les cèl·lules que envaeix i que han donat lloc a diverses variants.

Però també van fer una llista de mutacions en la zona d'ancoratge de dotzenes de virus semblants, que pertanyen, com el SARS-CoV-2 i el SARS, al subgènere dels sarbecovirus. Aquest subgènere inclou també virus que infecten ratpenats i altres mamífers.


Un anticòs molt destacat

Per a 11 dels anticossos, van observar que podien atacar una gran varietat de virus, però que com més efectius eren en aquesta tasca de blocar el virus, menys tipus i varietats abastaven.

En canvi, l'anticòs catalogat com S2H97 tenia força capacitat per bloquejar l'ancoratge de tots els sarbecovirus assajats.

Els investigadors l'han anomenat anticòs pan-sarbecovirus, per aquesta capacitat contra diversos virus. En proves en viu, també es va mostrar eficaç per protegir hàmsters de la infecció per SARS-CoV-2.

Aprofundint en l'estudi de l'anticòs, els autors han constatat que l'estructura molecular de l'S2H97 ataca una part fins ara desconeguda de la regió utilitzada pels virus per entrar a la cèl·lula. Segons Starr, les molècules que tenen com a objectiu aquesta regió podrien generar protecció contra diversos virus.

El descobriment obre la porta a cercar tractaments i vacunes que no només siguin eficaços contra el SARS-CoV-2, sinó contra el SARS i contra altres coronavirus.

Fins i tot s'apunta que si s'obtenen fàrmacs o vacunes amb una eficàcia tan àmplia, en cas que aparegués un nou coronavirus desconegut, aquests tractaments terapèutics o preventius podrien ser útils.

Però això, de moment, només és una especulació ben fonamentada, i els següents passos seran intentar desenvolupar productes basats en les propietats de l'S2H97.

A primers de juliol, un extens equip d'investigadors nord-americans i sud-africans va anunciar la identificació d'anticossos extrets de pacients convalescents de Covid que es mostren efectius per neutralitzar pràcticament totes les variants conegudes del coronavirus SARS-CoV-2.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Recerca científica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut