Descobreixen anticossos que serien efectius contra totes les variants del coronavirus
Els anticossos s'han mostrat efectius contra diverses variants en les proves de laboratori

Descobreixen anticossos que serien efectius contra totes les variants del coronavirus

Els han aïllat de malalts convalescents i poden facilitar un tractament per a la Covid i una forma de fer més efectives les vacunes contra qualsevol variant

Xavier DuranActualitzat

Un extens equip d'investigadors nord-americans i sud-africans ha identificat anticossos extrets de pacients convalescents de Covid que es mostren efectius per neutralitzar pràcticament totes les variants conegudes del coronavirus SARS-CoV-2.

L'equip l'ha encapçalat Lingshu Wang, de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties infeccioses de Bethesda, Maryland, i l'article s'ha publicat a la revista Science.

L'emergència de diverses variants del coronavirus SARS-CoV-2 ha mostrat que algunes són resistents a la neutralització per alguns anticossos i que també resten efectivitat a les vacunes.

Les vacunes desenvolupades fins ara, basades en ARNm o en adenovirus modificats, tenen com a objectiu que l'organisme respongui a la presència de la proteïna S del virus. És la que utilitza el SARS-CoV-2 per entrar a les cèl·lules i té dues subunitats: una per ancorar-se a la cèl·lula i una altra per accedir al seu interior.

Les variants que han aparegut presenten mutacions en aquesta proteïna i això fa que, en ocasions i com s'ha pogut observar, les vacunes perdin part de la seva eficàcia. Això s'ha observat especialment en variants com la beta, detectada per primer cop a Sud-àfrica.

Però, al mateix temps, s'ha observat que alguna variant pot ser neutralitzada amb anticossos extrets de la sang de persones que han estat infectades amb altres. Això suggeria que hi podia haver anticossos que fossin efectius contra diverses variants, potser contra totes les conegudes.

Eficaços per neutralitzar 23 variants

I això és el que han descobert els investigadors. Per fer aquest estudi, van aïllar plasma de tres persones convalescents de la Covid. Totes havien adquirit una de les soques inicials, durant el primer brot.

Això els va permetre identificar quatre anticossos que es mostraven eficaços per neutralitzar 23 variants, entre elles les més preocupants.

Fins i tot dos d'aquests anticossos es van mostrar prou potents per neutralitzar el virus a concentracions molt baixes.

Segons els autors, els resultats suggereixen que també es podrien combinar dos dels anticossos per fer front a mutacions i mitigar la seva resistència als tractaments i a les vacunes.

Els individus de qui es van extreure els anticossos havien tingut una Covid lleu o moderada. Això fa pensar que els anticossos permeten controlar ràpidament la infecció i evitar una progressió a estadis greus.

Possibles teràpies i millors vacunes

El doctor Julià Blanco, investigador d'IrsiCaixa i l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), explica al 324.cat que els resultats de l'estudi són molt bona notícia:

"Ja s'està intentant adaptar el disseny de les vacunes a les noves variants, però algunes es mostren resistents, almenys parcialment. Ara que s'han aïllat els anticossos dels pacients, es podrien produir i fer servir com a teràpia."

De cara a millorar les vacunes perquè siguin útils contra gairebé totes les variants, el procés portaria més temps:

"En aquest cas, el procés és més complicat, perquè cal aconseguir que la vacuna indueixi l'organisme a produir els anticossos i així el sistema immunitari reconegui les regions de la proteïna S que poden variar."

Blanco assenyala que molt dels autors han treballat des de fa temps en una vacuna contra el VIH i que s'observa el mateix: hi ha anticossos que són efectius contra diverses variants. El problema també és igual: cal aconseguir una vacuna que promogui la producció d'aquests anticossos concrets a l'organisme.

El gran nombre i la diversitat de variants a les quals aquests anticossos fan front suggereixen que potser serien eficients contra totes les que han sorgit i fins i tot algunes que poden sorgir en el futur, com proposen els autors a l'article:

"Les anàlisis de les variacions en les seqüències i de la neutralització in vitro suggereixen que la combinació d'aquests anticossos pot tenir un risc baix de perdre capacitat de neutralització. Per això, aquests anticossos representen un mitjà potencial per ampliar les possibilitats contra les variants conegudes i per mitigar el risc contra les que puguin aparèixer en el futur."

El doctor Blanco també matisa unes característiques de les variants:

"Ara com ara la més preocupant és la delta, que s'ha estès molt i a diversos llocs ja és dominant. És molt contagiosa, però no té tanta capacitat per esquivar l'acció de les vacunes. És el mateix que passa amb l'alfa, molt contagiosa, si bé menys, però que tampoc no esquiva les vacunes. En canvi, la beta s'ha vist que té capacitat de resistir les vacunes, però és menys contagiosa."

És a dir, que, afortunadament, una variant no ho pot tenir tot: si és més contagiosa no té tanta capacitat d'esquivar les vacunes i si eludeix les vacunes no té tanta capacitat de contagi.


Evitar la circulació perquè no sorgeixin variants

Una variant pot ser dominant, però al cap d'un temps pot ser desplaçada per una altra de més contagiosa. El viròleg Xavier Abad, de l'IRTA-CReSa, assenyala al 324.cat que aquesta mena de competició entre variants és un fet normal i que se seguirà produint:

"Aquests desplaçaments seran comuns, és la natura dels virus ARN, i ens ha d'ocupar però no preocupar excessivament sempre que mantinguem bones conductes preventives. Jo no espero que ni les que coneixem ni cap variant futura siguin un perill gran per a la gent vacunada (és una especulació però hi ha base de dades per fer-la); per als no vacunats,  totes les variants han de continuar preocupant".

L'única forma d'evitar o dificultar que sorgeixin noves variants i que alguna representi un perill superior, sobretot per als no vacunats, és evitar que el virus circuli, com explicava Abad en el seu compte de Twitter:

Per tant, prevenir l'aparició de noves variants passa, primer, per vacunar el màxim de gent, i per no abandonar certes mesures de protecció, tot i estar vacunats i que la Covid pugui presentar-se asimptomàtica o lleu.

El problema segueix sent el gran nombre de països en desenvolupament on les vacunes no arriben o ho fan en quantitats molt petites, com ara l'Àfrica. A més de la solidaritat amb els seus habitants, cal recordar que si el virus segueix circulant, sempre poden aparèixer noves variants que d'una manera o altra arribaran a qualsevol altra part del món.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científicaCiència
Anar al contingut