La donació massiva de sang serà la setmana del 8 al 15 de gener del 2022 (ACN / Blanca Blay)

Crida a la "Generació D" per aconseguir 10.000 donacions de sang en una setmana

El Banc de Sang i Teixits (BST) i Salut posen en marxa del 8 al 15 de gener una marató de donació de sang especialment adreçada als joves en la qual participen els influencers Long Li Xue i Berta Aroca
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

"Suma't a la Generació D", és a dir, la generació que no té edat. Amb aquest reclam es vol encoratjar aquells que no han donat mai sang a participar en la marató de donacions que es fa a Catalunya a partir d'aquest cap de setmana. Aquesta campanya vol batre rècords i aconseguir donants que a partir d'ara puguin donar sang periòdicament, després que la reserva de sang s'ha vist afectada per la covid-19 i l'època de Nadal.

La primera jornada s'ha tancat amb 1.302 donacions, un 15% menys del que el Banc de Sang i de Teixits havia previst per tal d'arribar a les 10.000 en una setmana. L'esdeveniment continua aquest diumenge en diferents punts i s'allargarà fins al 15 de gener en diversos pobles i ciutats que es poden consultar al web donarsang.gencat.cat

El Banc de Sang i Teixits (BST) i el Departament de Salut impulsen la campanya per promoure la donació de sang i plasma, sobretot entre els més joves. La reserva de sang actual està sota mínims, perquè ara només hi ha la meitat d'unitats de sang del que seria normal, i és, en part, conseqüència de la sisena onada de la pandèmia. L'objectiu de la campanya és pal·liar aquesta situació arribant a 2.000 primers donants.


La marató de donants ha començat amb la participació dels creadors de contingut Long Li Xue, que dona sang per primera vegada, i Berta Aroca, que forma part del grup de la Generació D que no pot donar sang, però ajuda a explicar la importància de fer-ho.

El clip promocional no només el protagonitzen aquests dos tiktokers, també hi surt el Rustem, un treballador d'una botiga d'alimentació. Ell diu que sí que pot donar sang, i a més explica que s'ha d'esmorzar bé i beure molt líquid abans de l'extracció.


La iniciativa distingeix amb diferents insígnies la implicació de cada donant i es presenta com un joc en què s'ha d'anar pujant de nivell. El primer és el Rookie, els nous donants; el segon, l'Expert, és a dir, persones que han donat sang entre 5 i 24 vegades; el tercer, el Master, o sigui, les persones que n'han donat entre 25 i 49 vegades, i el quart i últim, el Legend, els que n'han donat més de 50 vegades.

A part d'aquests quatre nivells, la Generació D també té lloc per a les persones Altaveu, és a dir, que no poden donar sang, però que sí que poden explicar la importància de fer-ho, i les Future, les menors de 18 anys que poden expressar el seu compromís amb la donació de sang.

Professionals preparant el material en un punt de donació de sang (ACN / Blanca Blay)


Puc donar sang?

Et trobes bé de salut? Peses més de 50 quilos? Estàs embarassada? Són algunes de les preguntes que genera la plataforma web Vine a donar sang, del Banc de Sang i Teixits. La pàgina ajuda a aclarir si pots ser donant o no responent a una sèrie de preguntes anònimes. Tot i així, BST aclareix que abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina per concloure que és apte per a la donació.

A la mateixa web es pot comprovar quin és el punt de donació més proper i agafar-hi cita. S'hi troben els principals hospitals de Catalunya, així com una vintena de punts mòbils repartits per la geografia catalana i altres punts especials, com l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona.

Si s'ha passat la covid es pot donar sang un mes després i si s'és positiu no es pot fer donació.

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut