L'exagent de policia de Brooklyn Center, Kimberly Potter, aquest dijous durant la lectura del veredicte a Minneapolis (Reuters)

Condemnen la policia que va matar un jove negre pensant-se que feia servir una Taser

Va passar a l'abril a Minneapolis en ple judici pel cas George Floyd i un jurat l'ha declarada culpable d'homicidi involuntari en primer grau
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Aquest dijous un jurat de Minneapolis, als Estats Units, ha trobat culpable d'homicidi involuntari l'agent de policia que l'abril va matar d'un tret un jove negre pensant-se que estava fent servir una pistola elèctrica Taser.

El jurat ha deliberat durant tres dies i mig i finalment ha declarat Kimberly Potter culpable d'homicidi en segon grau i també en primer grau, condemna que pot comportar-li 15 anys de presó.


Va ser un error

Que Potter va cometre un error i no tenia intenció de matar el jove no ho ha posat ningú en dubte durant el judici, i la deliberació ha durat tant perquè també haurien pogut declarar-la innocent o quedar-se amb homicidi involuntari en segon grau.

Va ser l'11 d'abril a Brooklyn Center, un suburbi al nord de Minneapolis, quan Potter i dos agents més van aturar un cotxe conduït per Daunte Wright, de 20 anys, i el va fer sortir.

El motiu és que portava un ambientador penjat del retrovisor, cosa que està prohibida a l'estat de Minnesota i, a més, no tenia els papers del cotxe en regla.

Manifestants concentrats en suport de Daunte Wright, aquest dijous a Minneapolis (Reuters/Adam Bettcher)

"Taser, Taser!"

Van comprovar el nom, van veure que tenia una ordre de detenció per un delicte menor, un dels agents va agafar-lo i el jove va esmunyir-se i va tornar a entrar al cotxe.

Llavors Potter va treure una pistola, va cridar "Taser, Taser!" i li va disparar un tret al cos, una seqüència gravada per les càmeres dels uniformes dels agents i que s'ha analitzat al judici.


En ple judici del cas George Floyd

Tot això va passar a pocs quilòmetres d'on el maig del 2020 un altre policia, Derek Chauvin, va ofegar un altre home negre, George Floyd, i precisament quan s'estava fent el judici per aquest cas.

Arran d'aquesta nova mort, Minneapolis va tornar a viure grans manifestacions, aldarulls i enfrontaments amb la policia similars als que van seguir a la mort de Floyd.

La mida de la Taser

Durant el judici Kimberly Potter, de 49 anys i blanca, com Chauvin, va adduir que va disparar perquè tenia por pel tercer agent, que havia entrat al cotxe per la porta de l'acompanyant.

També que va disparar convençuda que a les mans tenia una pistola Taser, no una de bales, malgrat que aquestes són força menys voluminoses que les elèctriques.

Periodistes fotografiant el germà de Daunte Wright després de conèixer-se el veredicte, aquest dijous a Minneapolis (Reuters / Adam Bettcher)

Error indefensable

L'acusació va argumentar que Potter tenia 26 anys d'experiència com a agent de policia i que havia fet cursos de Taser els últims mesos, i que tot plegat feia indefensable el seu error.

En la seva declaració l'agent va demanar perdó, i va assegurar que era la primera vegada en tota la seva carrera que havia disparat la pistola en acte de servei.

La sentència definitiva no es coneixerà fins d'aquí unes setmanes i la jutgessa, Regina Chu, no ha acceptat que l'agent condemnada passi el Nadal amb la família i l'ha enviada a la presó.

 

L'exagent de policia Kimberly Potter plorant durant la declaració al judici, fa una setmana a Minneapolis (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Policial Estats Units Racisme George Floyd
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut