Com t'afecta la caiguda del decret del lloguer

Es torna als 3 anys de contracte, en comptes dels 5 que preveia la nova normativa, després que el Congrés dels Diputats hagi tombat el decret de mesures urgents en matèria d'habitatge
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Amb la caiguda del decret llei de mesures urgents sobre la vivenda, tornem a la normativa anterior. Això sí, els contractes firmats des del 19 de desembre fins a aquest dimarts a la tarda continuaran sent vàlids. És la data de publicació al BOE del decret que introduïa canvis en les condicions dels contractes de lloguer, entre altres àmbits de la vivenda, i que ha estat en vigor poc més de trenta dies.

El 14 de desembre, el Consell de Ministres va aprovar un decret llei de mesures urgents sobre l'habitatge que afectava fins a 5 lleis: arrendaments urbans, propietat horitzontal, enjudiciament civil, hisendes locals i impost sobre actes jurídics documentats.
 


Són reformes que ara han caigut, de manera que es torna a la normativa anterior:


- Durada contracte: amb la nova regulació, els contractes de lloguer havien de ser, com a mínim, per cinc anys (fins i tot set, en segons quins casos). Ara, tornem al mínim de tres anys.

- Fiança: el nou decret limitava les fiances a dues mensualitats, però l'anterior normativa no estableix límits.

- Pisos turístics: les comunitats de veïns podien prohibir (amb majoria de vots) els allotjaments turístics a la seva finca. Amb la normativa antiga, només podran fer-ho per unanimitat. La nova norma també determinava que es podien apujar fins a un 20% les despeses de comunitat que paguen els propietaris de pisos turístics.

- Desnonament: per efectuar un desnonament, calia un informe previ de serveis socials si l'inquilí es considerava en situació de "vulnerabilitat". El jutge podia aturar aquest desnonament almenys durant un mes.

- Habitatge públic: amb la nova norma, els ajuntaments que tenien superàvit podien destinar aquests diners "extres" a construir més parc de vivenda pública.

- Canvis fiscals: els inquilins han de tornar a pagar l'impost d'actes jurídics documentats per formalitzar contracte (un 0,5% de l'import del lloguer). També desapareix l'exempció fiscal que afavoria els inquilins de vivenda social, que no havien de pagar l'IBI.

ARXIVAT A:
Habitatge Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut