Colau s'ha posat una mascareta amb la bandera republicana a l'últim ple abans de les vacances

Colau, amb mascareta republicana el dia que torna la foto del rei al ple

La imatge del monarca, petita, s'ha col·locat en un lateral i durant el ple el gest de l'alcaldessa ha rebut crítiques de tots els partits
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ada Colau

La imatge del rei Felip VI ha tornat al saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona sis anys després, per ordre judicial. El govern que encapçala Ada Colau ha acatat l'ordre del Tribunal Suprem de col·locar-hi un retrat del monarca, en una sessió en què l'alcaldessa ha lluït una mascareta amb la bandera republicana.

La foto s'ha col·locat en un lateral de la sala, és petita i substitueix el bust del rei emèrit retirat el 2015. Aleshores, l'alcaldessa va afirmar que es resolia una "situació anòmala" perquè el rei Joan Carles ja no era cap de l'Estat i considerava que hi havia un sobredimensionament de la simbologia monàrquica a l'Ajuntament.

El Suprem, però, va obligar a restituir-lo i el govern municipal va deixar la decisió en mans dels serveis jurídics.

La foto de Felip VI substitueix el bust de Joan Carles I retirat fa 6 anys (Europa Press/David Zorrakino)

En l'arrencada del ple d'aquest divendres, l'últim abans de les vacances, Colau s'ha referit al "canvi en la simbologia per imperatiu legal" i s'ha declarat "orgullosa d'haver obert el debat" sobre la qüestió. Ha justificat que s'ha posat la foto al ple "per no comprometre" la institució ni els funcionaris però ha afegit que el bust del rei emèrit Joan Carles I "no tornarà mai més".

"Aquell bust no havia d'estar presidint aquest consell plenari perquè era d'un rei emèrit i, a més, perquè és un corrupte confés que va fugir a una dictadura àrab."

Colau ha instat els monàrquics a plantejar-se per què la foto es penja per ordre judicial i no "per estima". 

El cas va arribar al Suprem després que la delegació del govern espanyol el portés a la justícia, al TSJC. Aquest tribunal va donar la raó a la delegació i l'Ajuntament va recórrer la sentència al Suprem, que tampoc li va donar la raó.

Desvincula la mascareta republicana de la foto

La foto del rei Felip VI s'ha situat en un lateral del ple i és petita (ACN/Blanca Blay)

La dirigent dels comuns ha explicat que la mascareta que ha escollit per a aquest ple, amb el groc, morat i vermell de la bandera republicana, no ha estat una elecció pel tema de la foto, sinó per un altre. Ha estat una resposta al ministre durant la Transició Ignacio Camuñas (UCD), que va fer responsable de la Guerra Civil el govern de la República i va negar el cop d'estat del 1936.

Va ser en un acte del PP dilluns passat, amb la presència del líder del partit, Pablo Casado, quan Camuñas va afirmar que l'alçament militar "no va ser un cop d'estat" sinó "un fracàs de tots els espanyols".

Colau ha demanat als polítics marcar "línies vermelles" i que no es permeti "banalitzar el feixisme".

Després de la intervenció de Colau al ple, els grups independentistes a la cambra han retret la restitució de la foto del rei. Jordi Coronas, d'ERC, ha considerat "un punt de certa hipocresia" que l'alcaldessa s'hagi posat aquesta mascareta, mentre que Ferran Mascarell, de Junts, ha retret a Colau que hagi acceptat la sentència "de manera massa còmoda". 

Mentrestant, forces com el PP o Ciutadans han aplaudit la restitució i han criticat "els xous" de l'alcaldessa.

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat suport a la decisió de tornar a posar el retrat del monarca, però ha criticat que Colau hagi obert un debat que "tapa" altres qüestions.

ARXIVAT A:
Ada Colau Monarquia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut