CIS: la irrupció de Sumar de Yolanda Díaz enfonsaria Podem, però les esquerres es reforçarien

La plataforma de la vicepresidenta segona esgarraparia també vots dels socialistes i dels independentistes
Redacció Actualitzat
TEMA:
PSOE

Sumar, la plataforma que impulsa la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Diaz, irromp amb força en el primer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, el CIS, que l'ha inclòs a la llista de partits polítics.

És el baròmetre d'abril fet públic aquest dijous, i el PSOE seguiria guanyant les eleccions, amb el 30,4% dels vots, mantenint un còmode avantatge respecte del PP, que també puja fins al 26,1%, i traurien millors resultats que a les eleccions del 2019.

La novetat la protagonitza En Comú i la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, que obtindrien més d'un 10 per cent dels vots, en concret un 10,6%, en detriment d'Unides Podem, que perdria la meitat del percentatge, passaria del 12,9% del 2019 al 6,7%.


PSOE, Sumar i Unides Podem sumarien més que el 2019

Per tant, i a poc més de mig any de les eleccions legislatives, si finalment acaben presentant-se per separat, Sumar arreplegaria bona part del suport de l'electorat a l'esquerra del PSOE i passaria directament a ser la quarta força al Congrés, mentre Podem quedaria en cinquena posició.

De tota manera, la suma d'Unides Podem, Sumar i PSOE seria més alta que els vots que van treure les dues formacions del govern espanyol el 2019.

Vox i Ciutadans continuen en retrocés, i els partits independentistes també registren una important baixada en intenció de vot respecte a les eleccions del 2019: ERC del 3,6% al 2,1%, Junts del 2,2% al 0,9% i la CUP de l'1% al 0,6%.

 

El CIS ha explicat que han calculat la intenció de vot per a Sumar amb les respostes directes dels enquestats i també agregant les d'Esquerra Unida, Compromís, En Comú, Més País i Equo, que ja no apareixen en la llista de partits, perquè han decidit integrar-s'hi.

El sondeig es va fer entre el 31 de març i el 5 d'abril, coincidint d'aquesta manera amb la presentació oficial de Sumar, que es va fer el 2 d'abril.


Crisi econòmica, atur i situació política

Pel que fa a les percepcions al marge dels partits polítics, la crisi econòmica és la primera preocupació per als ciutadans, el 43,5% dels quals l'han escollida com a problema greu.

Segueix l'atur, que esmenten el 33,8% dels enquestats, 5 punts més que fa un mes, i en tercera posició apareix la situació política, que han escollit com a preocupació el 22%.

Després la qualitat de la sanitat, amb el 16%, i, en cinquè lloc, la qualitat de l'ocupació, que ha pujat del 9,8% fa un mes al 14,2%.

 

ARXIVAT A:
Unides Podem PP PSOE Vox Sumar
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut