El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, durant el Consell de Govern d'aquest dimarts (EFE)

Bosch envia una carta als nadius americans desmarcant-se de les paraules de Borrell

Redacció Actualitzat
TEMA:
Josep Borrell

El nou conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, s'ha volgut desmarcar aquest divendres de les paraules del ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, sobre el genocidi dels nadius nord-americans.

Ho ha fet mitjançant una carta enviada a dues entitats de defensa de la població originària d'Amèrica del Nord i també a l'Assemblea de Nadius Americans del Congrés dels Estats Units i a quatre congressistes que ho són.

Les dues entitats a les quals s'ha adreçat Bosch són el Congrés Nacional dels Indis Americans (NCAI) i la Fundació per als Drets dels Nadius Americans (NARF).

 

Alfred Bosch, aquest dimecres, a la delegació de la Generalitat davant la UE (ACN)

 

El màxim representant exterior del govern, a més, ha escrit directament a Deb Haaland, Sharice Davids, Markwayne Mullin i Tom Cole, tots quatre diputats de la Cambra de Representants.

En la carta, Bosch expressa que el govern català "dona suport fermament a la comunitat indígena, al reconeixement de la seva història, a la recerca de reparacions i al dret a la seva representació". I marca distàncies amb les declaracions de Borrell d'aquest dilluns.

"Des del govern volem desvincular-nos d'aquestes declaracions desafortunades i desinformades."

Bosc, a més, considera que les paraules de Borrell "demostren crueltat i insensibilitat amb el genocidi dels nadius americans", "revelen una profunda ignorància de la història americana" i "passen per alt l'existència de pobles indígenes i el fet que els Estats Units va ser la primera república secular del món, que va prohibir la noblesa i va fundar una societat basada en la idea de tolerància religiosa i igualtat".

La polèmica va saltar el 26 de novembre a la Universitat Complutense de Madrid, on Borrell va intervenir en un fòrum sobre el futur d'Europa.

 

 

El ministre d'Exteriors va argumentar que la diferència entre la manca d'integració europea i el sentiment d'unitat dels ciutadans dels Estats Units es deu al fet que -va dir- "tots tenen la mateixa llengua" i també perquè "tenen molt poca història al darrere".

Sobre aquesta última qüestió, Borrell va considerar que els Estats Units "van néixer en la independència pràcticament sense història". I va reblar la qüestió afirmant que, abans d'independitzar-se del Regne Unit, "l'únic que havien fet era matar quatre indis però, a part d'això, va ser molt fàcil".

 

 

Aquest dimecres, a través de Twitter, el mateix Borrell va reconèixer que s'havia referit "de manera excessivament col·loquial a la gairebé anihilació de nadius americans en els actuals Estats Units". També va explicar el context de les declaracions i va afegir que ho lamentava. El fil de tres missatges acabava expressant "tot el meu respecte i solidaritat amb la comunitat nadiua americana".

ARXIVAT A:
Josep Borrell Alfred Bosch
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut