Joaquín Benítez arriba amb la cara tapada a la segona jornada del seu judici

Benítez admet abusos a dues víctimes i diu que als Maristes ho sabien: "Em sentia emparat"

Segons ha declarat, la direcció de l'escola ni el va apartar dels alumnes, ni va denunciar els fets, ni el va sancionar de cap manera
Judith Casaprima Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

Joaquín Benítez admet haver abusat de dues de les quatre víctimes, enganyant-les perquè anessin al seu despatx per fer-los un massatge, i admet que la direcció de l'escola va tenir coneixement d'un dels seus "impulsos" el 1986 però que "no va passar res."

"El director em va dir que era important que no ho tornés a repetir, que era 'una actitud lletja'. Em va dir que ho haurien de posar en mans de la provincial de Maristes i prendrien la decisió convenient.

Estava convençut que m'expulsarien i no va ser així. Al setembre, el germà Lluís Serra, encarregat de pedagogia,  em va dir que era la primera advertència i a la pròxima 'te'n vas fora' . I també que volien penalitzar-me amb 3 mesos sense sou i no va passar res. Em sento emparat pels Maristes."

La segona jornada del judici al professor dels Maristes Joaquín Benítez, acusat de 4 delictes d'abusos a alumnes seus quan eren menors de 14 anys, ha estat determinant per implicar els Maristes en l'encobriment dels delictes.

Manuel Barbero, el pare d'una de les víctimes, ha demanat a la Generalitat que obri una investigació als Maristes.

"Considerem que no ha estat la primera vegada que a Joaquín Benítez se'l va enxampar, malgrat que ell ara no ho admet, sí que ho ha admès en altres mitjans. Demà mateix la Generalitat hauria de reunir el govern i obrir un expedient sancionador als Maristes per tot el que hem sentit a la sala."

 

Joaquín Benítez en el moment de la seva declaració en el judici


Només reconeix l'abús a dues víctimes

Joaquín Benítez ha reconegut haver comès abusos a dues de les víctimes que l'han acusat en aquest judici.  

Ha volgut minimitzar, però, les vegades que es van repetir els fets i reconeix haver-los enganyat, però al·lega un cert consentiment de la víctima.

"Va ser un impuls. Reconec que prèviament el vaig enganyar. Per l'impuls que tenia li vaig dir que volia revisar-li l'esquena i vaig provocar aquesta situació i hi va haver una abraçada. El primer any només un cop li vaig tocar l'esquena i el primer tocament a les zones genitals. La fel·lació va ser al segon any i és cert.

No va voler marxar, jo el veia molt relaxat, relaxadíssim."

En un altre dels casos que ha admès, ha explicat que va fer sortides amb bicicleta amb l'alumne i que en una ocasió li va donar diners "perquè arreglés la càmera".

"Li vaig donar 10 € perquè arreglés la càmera. No era pel tema del despatx. També reconec que vaig tenir un impuls i el vaig enganyar perquè vingués amb l'excusa del massatge. Vaig fer-li un massatge primer i després al final vaig arribar als genitals i li vaig abaixar l'eslip i vaig fer-li una fel·lació."

En els altres dos casos no ha admès els abusos, fins i tot ha dit que no recordava una de les víctimes que l'acusa. De l'altra, ha dit que l'alumne va consentir fer una sessió de fotos que Benítez necessitava per a un treball de reciclatge professional a l'INEF. També ha negat haver fet cap penentració anal. "No va amb mi", ha dit.

De fet, Benítez ha reconegut un altre cas -pel qual va ser advertit pel director del centre- l'any 1986. En aquella ocasió admet haver fet tocaments al que ja era un exalumne que "l'havia vingut a saludar". El pare ho va denunciar a la direcció. Benítez ha dit que fins al 2011 "mai més em van cridar al despatx del director."


Els Maristes neguen que emparessin Benítez


En un comunicat, la Institució Marista ha qualificat aquest dimarts de difamació les declaracions de Benítez i ha negat que emparessin les seves conductes:

"Cap director ni cap responsable del col·legi Maristes Sants-Les Corts van rebre cap queixa sobre les conductes impròpies de Benítez"

Els Maristes asseguren que després de conèixer el primer cas d'abusos, al 2011, ho van denunciar a la Fiscalia de Menors.


"Fes el que em vas prometre"

Quan Benítez ha arribat a l'Audiència de Barcelona ha intercanviat unes paraules amb Manuel Barbero, el pare d'una de les víctimes, el que va destapar el cas.

Sense acostar-se gaire l'un a l'altre, Barbero ha demanat a Benítez que expliqui al Tribunal el que li va prometre.

"Li he demanat: 'Joaquín, per favor, fes el que em vas prometre. Si els Maristes hi estan implicats, explica-ho al judici'. I ell ha dit que compliria la seva promesa i que parlarà al judici i dirà tot el que ha de dir."

"En la conversa que vam tenir em va dir que ell sabia d'altres professors que feien el mateix que ell al col·legi."

Benítez ha intentat donar-li la mà, i Barbero ho ha rebutjat, fins i tot ha dit que li havia demanat "que no s'acostés gaire", perquè, segons ell ha dit, "li tinc ganes".

Joaquín Benítez s'ha trobat a la porta de l'Audiència amb Manuel Barbero, pare d'una de les víctimes​

 

 

Benítez, en sortir aquest dilluns de la primera sessió del judici, va tornar a reconèixer els fets, va demanar perdó a les víctimes i va insinuar que altres docents hi estaven implicats. Benítez va justificar la seva conducta perquè ell mateix havia patit abusos a l'escola.

Per Manuel Barbero, el relat de Benítez no és cap excusa.

"El seu relat no justifica el que ha fet. Res justifica tocar un menor i abusar de centenars de nens, perquè podem parlar de centenars."  

Seqüeles psicològiques

La segona sessió del judici ha començat amb el testimoni pericial de la psicòloga Margarita Pérez Herms, que va tractar dues de les víctimes. Pérez ha detallat les greus seqüeles que tenen arran dels abusos de Benítez: problemes per trobar relacions afectives, problemes de falta de confiança amb els adults i un rebuig al contacte físic sobretot amb els homes, com amb el seu pare.  

També ha explicat que els ha afectat en les relacions sexuals amb les noies, ja que els abusos creen dubtes amb la pròpia identitat sexual, que genera un "profund sentiment de culpa".

La psicòloga ha qualificat Benítez de "psicòpata" i de tenir "una relació perversa" amb els menors sense cap sentiment de culpa, ja que els havia donat fins i tot diners per guanyar-se la seva confiança o com a pagament.

 

Margarita Pérez, psicòloga de dues de les víctimes, testificant en la vista

El testimoni pericial de tres psicòlegs i un metge forense ha afegit que dues de les víctimes tenen seqüeles més severes que les altres.

"El dolor existeix però costa més demostrar-ho. Un pot ser més vulnerable i un altre tenir una expressió de dolor no tant exterioritzada, una personalitat més continguda."

"Que no hi hagi un trastorn mental greu no vol dir que l'experiència no fos estressant o patològica. Pot ser que en el moment no es comprengui la dimensió de la gravetat del que els ha succeït."

En un dels casos s'han detectat problemes de disfunció sexual.

 

Tres psicòlegs forenses han avaluat la personalitat i l'estat mental de Benítez

 

Trets narcisistes

Els psicòlegs no han anat tan enllà i han qualificat els trets de la personalitat de Benítez més relacionats amb el narcisisme: donar culpes a terceres persones, trets egocèntrics, capacitat de relació social, de manipular.

Tampoc han trobat que compleixi els críteris de pedofília, ja que la seva activitat sexual no és exclusiva amb menors, ni és de caràcter compulsiu.

Els forenses sí que han destacat que Benítez no demostrava un sentiment de culpabilitat, ni capacitat d'empatia i que té total "capacitat de conèixer i entendre la realitat".

"Explica pràctiques sexuals amb alguns alumnes i nega la manca de consentiment. No té cap trastorn cognitiu ni de control dels impulsos que ens faci entendre que no tingués capacitat de conèixer i entendre la realitat i actuar d'acord amb aquest enteniment."

En aquest sentit els psicòlegs descarten que cap fet de la vida o infantesa de Benítez justifiqui els actes pels quals se'l jutja, ja que és perfectament conscient de "la dimensió que tenien aquests actes".

En la declaració de Joaquim Benítez ha intentat justificar-se explicant que dels 2 als 17 anys va viure intern a les Llars Mundet: "Allà vaig passar moltes coses. Va ser un infern".


Els Maristes reben el suport dels pares i mares dels alumnes

Una trentena de famílies d'alumnes dels Maristes s'han concentrat avui dimarts per demanar que es deixi d'estigmatitzar l'escola i han avalat l'excel·lència dels professorat i dels responsables del centre.

 

 

Les famílies han portat pancartes a favor de l'escola dels Maristes

Davant del centre de Sants, on dilluns van aparèixer pintades, la portaveu de les famílies, Cristina Chalé, lamenta que hagin de justificar-se de dur els seus fills a l'escola:
 

"Tots els dies sembla que ens haguem de sentir còmplices del que va passar"

 

La portaveu de les famílies ha lloat el comportament del centre quan els abusos van sortir a la llum i ha reiterat el suport a les víctimes.

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Menors Agressió sexual Església Judicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut