El recompte final a Barcelona eixampla la diferència de vots entre el PSC i els Comuns

El recompte definitiu manté Collboni amb 10 regidors davant de Colau, que es queda amb 9 regidors
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

El recompte dels vots de la nit electoral a Barcelona no fa canviar l'ordre en què van quedar els tres primers partits per nombre de vots, i confirma el PSC com a segona força.

Després de revisar les actes de les més de 1.500 meses electorals que hi havia a la ciutat el 28 de maig, el PSC amplia la diferència amb Barcelona en Comú.

El PSC es manté com a segona força amb 10 regidors i Barcelona en Comú es queda amb 9.

Des del primer minut de l'escrutini de la nit electoral hi va haver una lluita frec a frec entre el PSC i Comuns. Els socialistes van sumar 131.735 vots, un 19,79% del total, i 10 regidors, 2 més que fa quatre anys. La candidatura d'Ada Colau, Barcelona en Comú, en va aconseguir 9, amb 131.594 vots, el 19,77%. Perdia un regidor respecte els resultats del 2019.

Ara el recompte dona 131.923 vots al PSC i 131.581 als Comuns

Un cop revisades les actes en què hi havia dubtes i els vots nuls que s'havien impugnat, la diferència entre socialistes i Comuns s'ha eixamplat i és de 342 vots.

Els partits poden recórrer

Ara els partits tenen 24 hores per decidir si presenten un recurs contra la Junta Electoral de Zona. I després, la Junta tindrà 24 hores més per acordar si l'admet a tràmit. Un cop la Junta de Zona resolgui aquest recurs, els partits poden presentar un nou recurs a la Junta Electoral Central fins al dia 12 de juny.

Aquest procés, però, no és una impugnació i no afecta la data d'investidura i constitució de l'Ajuntament, el 17 de juny.

La data de constitució dels nous consistoris només es retardaria en el cas que superats els passos de la Junta Electoral de Zona i Central, algú decidís presentar una reclamació davant els tribunals

 

 

 

La iniciativa per formar govern recau en Xavier Trias, el vencedor de les eleccions. Però si Colau fes el sorpasso a Collboni, guanyaria un regidor i la lògica d'un tripartit que li permetés revalidar l'alcaldia podria agafar embranzida.

Les diferències en el recompte del 2019

Per fer-nos una idea de fins a quin punt podien canviar els resultats, ens hem fixat en què va passar fa quatre anys. Els vots provisionals que es van difondre la nit de les eleccions del 26M, el 2019, contrasten amb els resultats oficials que uns dies més tard es van publicar al BOE.

Fa quatre anys, amb les dades definitives, no va variar el nombre de regidors que li corresponia a cada partit a Barcelona, però BComú, com es pot veure a la taula, va sumar 336 vots més, mentre que el PSC en va guanyar 137.

El recompte confirma el regidor de Comú de Lleida a la Paeria

A Lleida, el recompte de vots que ha fet la Junta Electoral de Zona ha generat força expectació entre els partits polítics.

El Comú de Lleida s'enfrontava a la possibilitat de perdre l'únic regidor que ha obtingut a la Paeria i, per tant, desaparèixer del consistori. Finalment, no ha estat així. L'escrutini va comptabilitzar 2.373 vots per a aquesta formació.

Per només 9 vots va passar la barrera mínima del 5% que es necessita per obtenir representació. El recompte ha certificat aquest resultat i, per tant, no hi ha canvis en el repartiment d'escons a la capital del Segrià.

 

Com funciona el recompte?

Segons exposa la LOREG, la llei electoral, cinc dies després de les eleccions, s'ha de fer l'escrutini general. La Junta Electoral es reuneix i comprova totes les actes rebudes i totes les incidències que hi pugui haver hagut. En aquest cas, se n'encarregarà la Junta Electoral de Zona.

Per exemple, valida altra vegada els vots nuls i qualsevol particularitat que detecti, com correccions o reclamacions. Finalment, aixeca l'acta definitiva. El vot exterior temporal també s'haurà de revisar, en aquest cas. Es tracta del Cens Electoral de Residents Absents (CERA).

En eleccions en què poden votar els ciutadans residents permanentment a l'estranger, com les generals del 23 de juliol, les juntes electorals es constitueixen com a meses i compten els vots que els arriben dels consolats. El vot exterior s'afegeix al recompte i es pot consultar com si fos una altra circumscripció.

Finalment, els resultats oficials, tant els generals com els dividits per circumscripcions, es publiquen al BOE i al web del Ministeri de l'Interior.

 

 

ARXIVAT A:
Ada Colau Jaume Collboni Ajuntament de Barcelona Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut