• Caràcters femenins d'alt voltatge a la tria escènica i l'òpera "Quartett" al Liceu.
  Veure vídeo

  Caràcters femenins d'alt voltatge a la tria escènica i l'òpera "Quartett" al Liceu.

  Els dilluns és el dia dedicat a les arts escèniques. Dos caràcters femenins d'alt voltatge centren la tria escènica de Peté Soler. Per una banda,"Jane Eyre. Una autobiografia", dramatúrgia d'Anna Maria Ricart a partir de la novel·la de Charlotte Brontë. Carme Portacelli dirigeix aquesta adaptació de la història de la gran heroïna romàntica que està diposada a superar tota adversitat. Amb Jordi Collet, Gabriela Flores, Abel Folk, Ariadna Gil o Alba Haro entre d'altres. Per altra banda, a la sala Atrium podem veure "Júlia", reinterpretació de Raimon Molins del personatge d'August Strindberg a "La senyoreta Júlia", amb Patrícia Mendoza, Oriol Tarrasón i Mireia Trias. Arriba al Liceu l'òpera "Quartett" una revisió de "Les amistats perilloses" signada pel compositor italià Luca Francesconi i posada en escena per Àlex Ollé de La Fura dels Baus. L'orquestra del Liceu es combina amb el so d'una altra orquestra prèviament enregistrada i tractada electrònicament. Júlia Bertran ha conversat amb el director d'escena Àlex Ollé, l'escenògraf Alfons Flores, el videoasta Franc Aleu i la cantant Allison Cook, que encarna la Marquesa de Merteuil.

 • El resum de la setmana del Tria 33.
  Veure vídeo

  El resum de la setmana del Tria 33.

  Els diumenges serà el moment de repassar una selecció amb els continguts més destacats de la setmana, amb propostes relatives a les arts escèniques, arts plàstiques, cinema, música, cultura popular o literatura.

 • El Carnestoltes i descobrim l'art de les arpilleres.
  Veure vídeo

  El Carnestoltes i descobrim l'art de les arpilleres.

  Els dissabtes, enfilant el cap de setmana, és el dia temàtic de la cultura popular. S'apropa el Carnestoltes i Pau Benavent proposa una tria carnavalesca. La primera és Carnaval Marsupial dins del Festival Tradicionàrius. És un ball de carnaval que recupera els èxits que sonaven al Liceu cap allà el 1860. Sense treure'ns la disfressa anem al Folkestoltes de Celrà. Aquí l'associació de músics i balladors Qrambla i el Tradicionàrius han organitzat un cap de setmana ben divertit. I, per acabar, tenim "Comparsas y Chirigotas" al Liceu i també al Casino de l'Aliança del Poblenou, a Barcelona. I tot seguit, al reportatge, descobrirem en què consisteix l'art de les arpilleres. Es tracta de l'art de cosí tapissos de denúncia política sobre tela de sac. Aquest tipus de denuncia el feien les dones que van patir la dictadura xilena i, ara, a Barcelona cada vegada té més adeptes. Al barri de Sant Roc de Badalona, al d'Horta de Barcelona i al poble de Sant Vicenç dels Horts hi ha grups de dones que cusen reivindicacions polítiques i socials, somnis sense complir i històries de la guerra civil. Aquestes arpilleres després s'exposen a les seves ciutats o fins i tot l'estranger.

 • Ens capbussem en el món surrealista amb Laura Sangrà i la comercialització d'obres d'art de la mà de Polígrafa
  Veure vídeo

  Ens capbussem en el món surrealista amb Laura Sangrà i la comercialització d'obres d'art de la mà de Polígrafa

  Els divendres són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. Amb motiu del centenari de la mort de René Magritte, Laura Sangrà ens proposa a la seva tria capbussar-nos en el món surrealista. Aquests dies la Galeria Mayoral exposa el que ja és l'exposició més visitada en tota la seva història: "Dones surrealistes". És la primera vegada que es fa a l'estat una mostra de pintores surrealistes. En aquesta tria surrealista no pot faltar Dalí. L'editorial Taschen acaba de publicar una nova edició del receptari surrealista que van confeccionar Gala i Dalí el 1973. I, si busquem un surrealisme més compromès amb la societat, anem el gener del 1936 quan a Barcelona va néixer el Grup Logicofobista. Ara, el Museu de Sabadell es recrea aquella estrena dels logicofobistes . Polígrafa és la protagonista del reportate d'avui. Polígrafa és una empresa de les cinc més importants del món que materialitza i comercialitza les obres d'art d'artistes internacionals quan treballen en gravat o litografia. Aquest any es presenten a ARCO (22-26 febrer) representant Jaume Plensa, Antoni Muntadas, Jordi Alcaraz, Rose Wylie, Ryan McGuinness o Liliana Porter, entre altres.

 • Actualitat cinematogràfica, entrevista a Antonia San Juan i reportatge amb molt d'humor francès.
  Veure vídeo

  Actualitat cinematogràfica, entrevista a Antonia San Juan i reportatge amb molt d'humor francès.

  Dijous és el dia temàtic dedicat al cinema al TRIA33 i la durada del programa és de vint minuts. La tria cinematogràfica de Jaume Figueras obre un programa que segueix amb una entrevista a l'actriu, directora i guionista Antonia San Juan. I tot seguit, un reportatge amb molt d'humor francès. Perquè arriben dues comèdies franceses interpretades per dos tòtems de l'engranatge productiu de l'humor francès: Dany Boon i Omar Sy. Boon fa de garrepa obssessiu a "Manual de un tacaño", títol que ja ho explica tot. I Omar Sy fa de pare improvisat, contra pronòstic a "Mañana empieza todo", una comèdia que fa un gir i talla els riures en sec. Cada any arriba "la comèdia francesa de l'any", i uns quants títols tornen a la memòria dels espectadors.

 • Entrevista amb Enrique Vila-Matas i tres gran narradores ja desaparegudes
  Veure vídeo

  Entrevista amb Enrique Vila-Matas i tres gran narradores ja desaparegudes

  Els dimecres, literatura al TRIA33. La tria personal d'Anna Guitart ens proposa l'avinentesa que coincideixin publicacions de tres gran narradores ja desaparegudes: Carson McCullers, de qui celebrem els 100 anys del naixement i els 50 de la mort aquest 2017, i de qui ha triat "Frankie Addams" (L'Altra); "La casa i la ciutat" és l'última obra que va publicar Natalia Ginzburg (Club Editor); i Sembra ens vol recorda a tots que no fa tant també nosaltres vam ser refugiats, recuperant "Quan érem refugiats", de la Teresa Pàmies. I tot seguit Anna Guitart entrevista Enrique Vila-Matas, que publica "Mac y su contratiempo"(Seix Barral). Un llibre que és una novel·la, però també un assaig sobre la repetició i un llibre de contes. Sempre singular, com tota la seva obra.

 • Nova sala de concerts a Barcelona, la Laut i un reportatge amb la cantant i trompetista Andrea Motis
  Veure vídeo

  Nova sala de concerts a Barcelona, la Laut i un reportatge amb la cantant i trompetista Andrea Motis

  Els dimarts és el dia temàtic de la música. La tria musical d'aquesta setmana comença inaugurant una nova sala de concerts a Barcelona, la Laut. Està especialitzada en música electrònica en directe i en Jofre Font ens destaca algun de les primeres actuacions que s'hi podran veure, com Acid Arab. També es fixa en el pas pel club veí Nitsa dels israelians Red Axes o la celebració del 15è aniversari del club The Loft amb una sessió especial de Floating Points. Dins la seva selecció marcada per l'electrònica, també, hi ha lloc per la programació DNIT del Caixaforum barceloní, per on passaran els pròxims mesos Tropic of Cancer, Holly Herndon o Jenny Hval. I la protagonsita del reportatge d'avui és la cantant i trompetista Andrea Motis, que amb 21 anys és la figura més popular del jazz d'aquí. Es va donar a conèixer a la Sant Andreu Jazz Band, ha voltat per tot el món amb el grup de Joan Chamorro i ara presenta el seu primer disc com a líder, "Emotional Dance", on s'estrena com com a compositora.

 • Espectacles i propostes per a públic familiar i conversa amb José Sacristán
  Veure vídeo

  Espectacles i propostes per a públic familiar i conversa amb José Sacristán

  Els dilluns és el dia dedicat a les arts escèniques. Des d'un restaurant escolar, Júlia Bertran ens proposa una tria personal en clau de menú infantil. Diversos espectacles i propostes per a públic familiar, com el que ofereix la companyia Aracaladanza al Mercat de les Flors, amb l'espectacle "Vuelos". A Igualada, la coreògrafa Maria Campos proposa a petits i grans el seu "Tarannà", un treball a l'entorn del concepte de "transformació". I al Macba, podem assistir al taller que Marta Galán ha titulat "Cossos que fan coses", una introducció al llenguatge performatiu per a públic familiar. Peté Soler entrevista l'actor José Sacristán, que aquests dies protagonitza"Muñeca de porcelana" al Poliorama, a Barcelona, un text de David Mamet sobre un milionari corrupte i sense escrúpols.

 • Les propostes culturals de la setmana.
  Veure vídeo

  Les propostes culturals de la setmana.

  Els diumenges serà el moment de repassar una selecció amb els continguts més destacats de la setmana, amb propostes relatives a les arts escèniques, arts plàstiques, cinema, música, cultura popular o literatura.

 • Exposicions, espectacles i concerts a la tria de cultura popular i entrevista amb Joana Gomila.
  Veure vídeo

  Exposicions, espectacles i concerts a la tria de cultura popular i entrevista amb Joana Gomila.

  Els dissabtes, enfilant el cap de setmana, és el dia temàtic de la cultura popular. En la tria d'avui, Pau Benavent ens presenta una exposició que obre la gana: "Els paisatges a taula" al Museu Etnològic del Montseny. La segona proposta és l'espectacle "Llibres, batalles, cançons" a l'Auditori, i finalment, el concert que podem veure en el marc del Barnasants a l'Auditori: "Del Cor a Les Mans" una reinterpreació d'Ovidi Montllor. Tot seguit Pau Benavent entrevista la cantant mallorquina Joana Gomila, que parla del seu projecte "Folk Souvenir" (Bubota Discos, 2016). Un disc que recull cançons tradicionals i tonades de feina de Mallorca.

 • Tria d'arquitectura i conversa amb Regina Giménez, que exposa "Adoptar otra naturaleza".
  Veure vídeo

  Tria d'arquitectura i conversa amb Regina Giménez, que exposa "Adoptar otra naturaleza".

  Els divendres són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. La tria personal de Laura Sangrà ens parla avui d'arquitectura. "Aftermath", la nova exposició de l'Arts Santa Mònica investiga els projectes arquitectònics des de la perspectiva dels ciutadans que els fan servir. El llibre "Un mundo brutal" és la segona recomanació arquitectònica, ja que es tracta d'un recull dels edificis brutalistes del món. La tercera i darrera proposta és "1.000 m2 de desig", una mostra del Centre de Cultura Contemporània que analitza espais per tenir sexe. I tot seguit, Laura Sangrà entrevista Regina Giménez, que fins el 7 d'abril exposa "Adoptar otra naturaleza" a la galeria Ana Mas Projects de L'Hospitalet de Llobregat. Giménez parla del seu art, de com escull els temes i els materials que reutilitza per fer les seves obres.

 • Entrevista amb David Verdaguer, el marketing viral al cinema i les estrenes cinematogràfiques de la setmana.
  Veure vídeo

  Entrevista amb David Verdaguer, el marketing viral al cinema i les estrenes cinematogràfiques de la setmana.

  Dijous és el dia temàtic dedicat al cinema al TRIA33 i la durada del programa és de 20 minuts. La tria cinematogràfica de Jaume Figueras obre un programa que segueix amb una entrevista a David Verdaguer, que protagonitza el film "Estiu 1993" a la Berlinale. L'òpera prima de Carla Simón ha estat seleccionada per a la secció "Generation Kplus" a Berlín. Fem un repàs als inicis de Verdaguer a la televisió, on el vam conèixer sobretot pel seu reporter amb bigoti a l'APM i en sèries com "Plats bruts" o "El cor de la ciutat". Parlem del seu aterratge al cinema amb "10.000km" de Carlos Marques-Marcet, per la porta gran, ja que va ser nominat als Goya i premiat als Gaudí (2015). I a punt d'estrenar també la segona pel·lícula amb Marques-Marcet, que té per títol provisional "As we like it". L'estrena el proper 10 de febrer del film de terror "Rings" ha vingut precedida d'una sorprenent campanya que ha triomfat a les xarxes. Aquest és un exemple recent de l'efectiu màrqueting viral que dissenyen algunes agències creatives per vendre una pel·lícula. Films actuals com, per exemple, el "remake" de "Carrie" o "Cazafantasmas" també han emprat aquests recursos per cridar l'atenció de l'espectador. En el reportatge "Màrqueting embruixat" entrevistem a l'agència creativa Bungalow25 Circus, especialitzada en aquest tipus de campanyes. I a la cartellera, parlarem de dues estrenes destacades de la setmana: "Moonlight", de Barry Jenkins, una de les favorites als premis Oscar d'enguany, amb vuit nominacions; i "Felices sueños", un drama familiar de Marco Bellocchio, protagonitzat per Bérénice Béjo.

 • Poesia traduïda i conversa d'Anna Guitart amb traductors de Shakespeare
  Veure vídeo

  Poesia traduïda i conversa d'Anna Guitart amb traductors de Shakespeare

  Els dimecres, literatura al TRIA33. Anna Guitart fa una tria de poetes traduïts recentment: Philippe Jaccottet, que publica "L'ignorant", traduït per l'Antoni Clapés (Lleonard Muntaner); Erri de Luca, de qui es reuneix per primera vegada tota la seva poesia a "Sólo ida. Poesía completa", traduïda per Fernando Valverde (Seix Barral), i Shakespeare, traduït per Salvador Oliva, que ens proposa "La violació de Lucrècia" (Ara Llibres). I a l'entrevista d'Anna Guitart, seguim amb Shakespeare i els seus traductors, perquè coincideixen a les llibreries dos llibres d'obres de Shakespeare amb noves traduccions. "Shakespeare, versions a peu d'obra", traduït per Joan Sellent (Núvol) i "Shakespeare, tria d'obres", traduït per Miquel Desclot (Proa). Parlem amb ells de la necessitat de retraduir els clàssics i de l'obra de Shakespeare.

 • Llibres musicals a la tria d'avui i reportatge dedicat als Anímic que acaben de publicar "Skin".
  Veure vídeo

  Llibres musicals a la tria d'avui i reportatge dedicat als Anímic que acaben de publicar "Skin".

  Els dimarts és el dia temàtic de la música. La tria musical de Jofre Font té com a escenari la Llibreria Malpaso de Barcelona, la nova iniciativa d'una editorial amb una generosa col·lecció de llibres musicals, des de les lletres del Nobel Bob Dylan, fins a les autobiografies de Bruce Springsteen, Elvis Costello, Morrissey, Neil Young o Philip Glass. Les memòries del compositor minimalista són la seva novetat més recent. També ens recomana dos "biocòmics" publicats recetment: les biografies, en format de novel·la gràfica, de dos grans de la música del segle XX, el pianista Glenn Gould i el beatle John Lennon. Tanca la tria el quarantè aniversari del barceloní Ateneu Popular de 9 Barris, una celebració que inauguraran els Def Con Dos. I tot seguit un reportatge que dediquem als Anímic, que acaben de publicar "Skin", el seu sisè disc, vuit cançons poc esperançades sobre la humanitat. Cadascuna d'elles té el seu propi videoclip dirigit per un realitzador diferent. Un procés que ha seguit el fotògraf Gustaff Choos. L'àlbum l'ha il·lustrat un collage d'un artista que la banda va descobrir a través d'instagram, Albert Cano. Un projecte ambiciós que resumeix Jofre Font en aquest reportatge

 • Mares i fills són els protagonistes de la tria escènica i conversa amb Lali Álvarez autora de "Ragazzo".
  Veure vídeo

  Mares i fills són els protagonistes de la tria escènica i conversa amb Lali Álvarez autora de "Ragazzo".

  Els dilluns és el dia dedicat a les arts escèniques. Mares i fills són els protagonistes de la tria escènica de Peté Soler. La primera proposta ens porta a la sala Villarroel amb l'obra "La mare", del francès Florian Zeller, dirigida per Andrés Lima i amb Emma Vilarasau com a protagonista: la història d'un mare deprimida quan deixa de fer el rol de mare. La segona proposta és "El miracle d'Anna Sullivan", dirigida per Empar López, al Teatre del Raval, amb Mar Ferrer i Míriam Escurriola; en aquest cas, amb una mare que es veu obligada a delegar en una pedagoga l'educació de la seva filla. Júlia Bertran entrevista Lali Àlvarez, autora i directora del monòleg "Ragazzo", que es pot veure al Teatre Lliure. Interpretat per Oriol Pla, està inspirada en l'activista Carlot Giuliani, assassinat a Gènova pels carabinieri durant una manifestació antiglobalització.

 • Selecció de les Tries de la setmana.
  Veure vídeo

  Selecció de les Tries de la setmana.

  Els diumenges serà el moment de repassar una selecció amb els continguts més destacats de la setmana, amb propostes relatives a les arts escèniques, arts plàstiques, cinema, música, cultura popular o literatura.

 • Avanç del programa de la propera La Violinada , Eva Dènia i Néstor Mont
  Veure vídeo

  Avanç del programa de la propera La Violinada , Eva Dènia i Néstor Mont

  Els dissabtes, enfilant el cap de setmana, és el dia temàtic per a la cultura popular. Pau Benavent ens fa un avanç del programa de la propera La Violinada. Aquesta trobada es celebra des de fa una dècada a Argelaguer, a la Garrotxa. Reuneix violinistes, músics i públic que vulgui gaudir de la música i el ball envoltats de natura. La Violinada forma part del Tradicionàrius i amb motiu dels 30 anys tindrà una programació especial entre els que s'hi troba el percussionista Aleix Tobias. La tria també convida a veure Eva Dènia al Barnasants, una de les grans veus femenines de la cançó valenciana, i també a Néstor Mont a la cafeteria Slàvia de les Borges Blanques.

 • Com ha canviat l'art de vestir-se al llarg dels anys i visitem l'exposició "Art i Cinema"
  Veure vídeo

  Com ha canviat l'art de vestir-se al llarg dels anys i visitem l'exposició "Art i Cinema"

  Els divendres són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. En la tria d'avui, Laura Sangrà fa un repàs de com ha canviat l'art de vestir-se al llarg dels anys. El recorregut s'inicia a Barcelona, amb l'exposició permanent "El cos vestit" al Museu del Disseny i continua a València, on el Museu Valencià d'Etnologia en proposa una exposició sobre la moda i la indumentària tradicional valenciana. El repàs històric sobre la vestimenta conclou a la Casa Masó de Girona amb una exposició que recull l'obra tèxtil de Masó. Al reportatge d'avui visitem l'exposició "Art i Cinema" que es pot veure al Caixafòrum de Barcelona amb Maria Herreros, il·lustradora que ha publicat "Marilyn tenía once dedos en los pies", un recull molt particular de les curiositats i excentricitats d'alguns dels actors i directors més famosos de Hollywood, i també amb el director de cinema i guionista Xavi Puebla.

 • El zombie al cinema actual, conversa amb la productora Belen Atienza i els progressos dels germans Affleck.
  Veure vídeo

  El zombie al cinema actual, conversa amb la productora Belen Atienza i els progressos dels germans Affleck.

  Dijous és el dia temàtic dedicat al cinema al TRIA33. La durada del programa és de 20 minuts. Amb motiu de l'estrena d'èxits comercials com "Train to Busan" i produccions com "Resident Evil 6: Capítulo final" i "Melanie. The Girl With All the Gifts", analitzem el gran relleu de la figura fantàstica del zombi dins del cinema actual i les sèries de televisió. El realitzador i guionista català Dani Moreno, un especialista en el gènere amb un estil visual heretat del cinema més esbojarrat dels vuitanta, ens parla dels films de zombis, dels seus orígens i de la seva posterior evolució. Sempre amb produccions on destaca un rerefons esquitxat de crítica social i incorrecció política. Belén Atienza és la productora d'alguns dels èxits més importants del cinema espanyol dels últims quinze anys i és candidata als premis Gaudí i Goya a la millor pel·lícula, per "Un monstre em ve a veure". La seva carrera està estretament vinculada a la de J. A. Bayona, a qui ha produït les tres pel·lícules que ha dirigit fins ara i a qui acompanya actualment en l'aventura de "Jurassic world" a Hollywood. Atienza també ha treballat amb Nacho Vigalondo, Guillermo del Toro, Steven Soderbergh o Juan Carlos Fresnadillo, entre molts altres, i sentir-la parlar de la seva professió és com assistir a una màster class d'una de les branques de la creació cinematogràfica més poc conegudes pel gran públic. I tot seguit farem un repàs als progressos recents dels germans Ben Affleck i Casey Affleck. Segona nominació a millor actor per a Casey Affleck pel seu treball a "Manchester sobre el mar". La crítica és unànime amb la interpretació del petit dels Affleck. Ja va ser nominat a un oscar pel seu rol a "El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford". El germà gran, el Ben, en la seva línia d'escriure el guió de la pel·lícula, dirigir-la i interpretar-la, estrena "Vivir de noche", un film ambiciós i violent ambientat al Boston del dels gàngsters durant la llei seca.

 • Literatura juvenil i conversa amb Jordi Lara que acaba de publicar "Mística conilla".
  Veure vídeo

  Literatura juvenil i conversa amb Jordi Lara que acaba de publicar "Mística conilla".

  Els dimecres, literatura al TRIA33. Anna Guitart fa una tria de literatura juvenil: "Allò de l'avi", de l'Anna Manso, que va guanyar el premi Gran Angular, "Herba negra", de Macip Garzón, Premi Ramon Muntaner, i "Jane, el zorro & yo" d'Isabelle Arsenault i Fanny Britt. Anna Guitart entrevista l'escriptor Jordi Lara, que acaba de publicar "Mística conilla", sis relats o novel·les curtes que parlen dels amors difícils, el món del cinema, el descobriment de la poesia o la maduresa, i que ha tingut una excel·lent acollida de crítica i públic. Lara, escriptor i cineasta, ha publicat entre d'altres la novel·la "Una màquina d'espavilar ocells de nit" o "Papallones i roelles".