• Visitem exposicions de tres artistes que treballen amb el seu cos i entrevista a Frederic Amat.
  Veure vídeo

  Visitem exposicions de tres artistes que treballen amb el seu cos i entrevista a Frederic Amat.

  Els dissabtes són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. Laura Sangrà enceta el programa amb una tria d'art en què ens proposa visitar les exposicions de tres artistes que treballen amb el seu cos. La primera d'elles és de l'artista portuguesa Helena Almeida, que presenta "Corpus" a l'Institut Valencià d'Art Modern, un resum del seu art i de mig segle de carrera en 52 obres. L'artista basca Esther Ferrer, coneguda per les seves "performances" i els seus autorretrats, presenta "Autogestió" a la Fundació Miró. La darrera és la proposta del fotògraf i retratista Peter Hujar, poc conegut en vida, a qui ara se li fa un reconeixement amb una gran exposició a la Fundació Mapfre. I tot seguit Laura Sangrà entrevista Frederic Amat amb motiu de "Zootrop", la retrospectiva que ha organitzat La Pedrera sobre aquest artista i escenògraf català. En l'entrevista, Amat explica les seves aventures i desventures en el procés creatiu de les obres, però també com, una vegada ja acabades, no és reconeix com a artista.

 • Vilafranca del Penedès i la Diada del Graller i conversa amb Josep Viana
  Veure vídeo

  Vilafranca del Penedès i la Diada del Graller i conversa amb Josep Viana

  La tria personal de Pau Benavent se centra en la gralla. Perquè del 31 de març al 2 d'abril se celebra, a Vilafranca del Penedès, la Diada del Graller. Amb propostes molt interessants: concerts, àpats amb música en directe i, fins i tot, una trobada d'àguiles centenàries. En aquestes jornades també es presentarà el disc "Cornucòpia" un treball que uneix els sons del l'orgue i la gralla. I tot seguit Pau Benavent entrevista Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català amb motiu dels recents premis Antoni Carner de l'Associacionisme Cultural Català. Una conversa per repassar els valors de l'associacionisme i de la cultura popular catalana.

 • "El bar" d' Àlex de la Iglesia i Bibiana Fernández
  Veure vídeo

  "El bar" d' Àlex de la Iglesia i Bibiana Fernández

  Després de la tria setmanal de Jaume Figueras, conversem amb Àlex de la Iglesia, que presenta "El bar", amb Mario Casas o Terele Pàvez entre d'altres. Parlem amb de la Iglesia i amb dos creadors que coneixen molt bé el territori bar com a espai cinematogràfic: Jonás Trueba i Marc Crehuet. I tot seguit, conversem amb l'actriu Bibiana Fernández, que torna a pujar als escenaris de Barcelona amb l'espectacle "El amor sigue en el aire", de Félix Sabroso. Tot i que últimament la veiem més sovint al teatre o a la televisió, l'actriu manté una relació intermitent i significativa amb el cinema. En aquesta conversa parlem de les seves pel·lícules, dels seus directors, dels seus inicis a les ordres de Vicente Aranda o Manuel G. Aragón, de les seves col·laboracions amb Pedro Almodóvar i de la seva extensa cultura cinèfila.

 • Entrevista amb l'escriptor Marc Pastor i tria de novel·les d'autors primerencs
  Veure vídeo

  Entrevista amb l'escriptor Marc Pastor i tria de novel·les d'autors primerencs

  Els dimecres, literatura al TRIA33. Obre el programa d'avui Anna Guitart, que ens proposa tres primeres novel·les molt interessants: "Eren ells", del mallorquí Carles Rabassa, la que ha presentat Silvana Vogt, "La mecànica de l'aigua", i Ferran Garcia, que ha escrit "Recorda que moriràs". Tot seguit Anna Guitart conversa amb Marc Pastor, que ha presentat la seva cinquena novel·la. "Farishta" narra la vida de set famílies que viuen en unes illes remotes de la Polinèsia en l'època dels experiments nuclears francesos.

 • El festival Strenes de Girona i el nou projecte de l'Esmuc Jazz Project
  Veure vídeo

  El festival Strenes de Girona i el nou projecte de l'Esmuc Jazz Project

  Quan publiquen un disc nou i comencen gira nova, molts músics es poden sentir una mica com qui estrena pis. Per això, la tria musical de la setmana, que ens proposa Jofre Font, passa l'última mà de pintura i repassa el cartell del festival Strenes de Girona, especialitzat en això d'inaugurar gires. I per rematar-la, un trio de "delicatessens" en forma de concert que passaran els pròxims dies per Barcelona: Benjamin Biolay, Mick Harvey i Myles Sanko. Tot seguit descobrim el nou projecte de l'Esmuc Jazz Project, que es podrà veure al 36è Festival de Jazz de Terrassa, i que gira a l'entorn d'un dels pares del free-jazz, el saxofonista Ornette Coleman. Parlem del gran saxofonista nord-americà i dels projectes del departament de música moderna de l'ESMUC amb Joan Sanmartí, i també amb tres exalumnes, ja graduats, que hi participen: el violinista Apel·les Carod, la clarinetistai cantant Carola Ortiz i el saxofonista Santi de la Rubia.

 • Al gimnàs a trobar-se amb les tres dones protagonistes d' "Homes" i un repàs a la mostra d'Igualada.
  Veure vídeo

  Al gimnàs a trobar-se amb les tres dones protagonistes d' "Homes" i un repàs a la mostra d'Igualada.

  El dilluns és el dia dedicat a les arts escèniques. Peté Soler se'n va al gimnàs a trobar-se amb tres dones que cada dia parlen d'homes al Teatre Condal de Barcelona. Són Anna Barrachina, Alba Florejachs i Glòria Sirvent, tres de les cinc protagonistes de la comèdia musical "Homes!", signada per Sergi Belbel i Carol López i inspirada en l'històric muntatge del mateix nom de la companyia "T de Teatre", estrenat el 1994. I tot seguit Júlia Bertran ens convida a La Mostra d'Igualada, la fira de teatre infantil i juvenil. Per repassar-ne les propostes més interessants, la Júlia compta amb l'assessorament de tres joves i experts espectadors, en Biel, en Martí i la Marina, que ens parlen, entre d'altres, d'espectacles com "Renard o llibre de les bèsties", dramatúrgia de Marc Rosich sobre el clàssic de Llull i amb música de Clara Peya, o "Ningú va dir que fos fàcil", una producció del Jove Teatre Regina que també es podrà veure a Igualada.

 • Selecció dels continguts més destacats de la setmana i les influències musicals de Sidonie.
  Veure vídeo

  Selecció dels continguts més destacats de la setmana i les influències musicals de Sidonie.

  Els diumenges és el moment de repassar una selecció amb els continguts més destacats de la setmana, amb propostes relatives a les arts escèniques, arts plàstiques, cinema, música, cultura popular o literatura. I tot seguit, els Sidonie fan bandera de les seves influències musicals: punxen, en exclusiva per al Tria 33, uns quants discos que han rescatat de la seva col·lecció de favorits. Aviat els podreu veure a la sala Razzmatazz de Barcelona, el 25 de març en el marc del Room Festival, i l'1 d'abril al costat d'Aloha Bennets, a la sala Zero de Tarragona, en el marc del cicle Curtcircuït.

 • Entitats artístiques que bufen espelmes d'aniversari i l'exposició "Insurreccions"
  Veure vídeo

  Entitats artístiques que bufen espelmes d'aniversari i l'exposició "Insurreccions"

  Els dissabtes són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. Laura Sangrà ens proposa una tria de celebracions artístiques per bufar espelmes d'aniversari. La Col·lecció Bassat fa quaranta-quatre anys i ho celebra amb un repàs de gairebé un centenar d'obres d'art català dels anys 80. Al Museu Jaume Morera de Lleida faran moltes activitats entre les quals hi ha la mostra central que celebra el seu centenari, i s'exposaran setze obres del propi museu i setze peces cedides per altres entitats, com el Mnac i el Macba. El darrer aniversari que celebrem és el d'H, Associació per a les Arts Contemporànies de Vic, que celebra els seus 25 anys amb la mostra "Creure en 10 coses impossibles abans d'esmorzar". El Museu Nacional d'Art de Catalunya proposa l'exposició "Insurreccions", amb més de tres-centes obres d'un centenar d'autors que miren d'explicar a través de l'art per què ens revoltem o ens alcem en una insurrecció. Laura Sangrà en parla amb el comissari, Georges Didi-Huberman, amb la directora de Jeu de Paume, Marta Gili, i amb els fotògrafs Manel Armengol i Pilar Aymerich.

 • Les XII Trobades de Música Mediterrània de Torroella de Montgrí i conversa amb Joana Gomila.
  Veure vídeo

  Les XII Trobades de Música Mediterrània de Torroella de Montgrí i conversa amb Joana Gomila.

  Dediquem els divendres del TRIA 33 a la cultura popular. La tria personal de Pau Benavent és molt mediterrània. En primer lloc ens proposa anar a les XII Trobades de Música Mediterrània de Torroella de Montgrí; d'aquí passem a celebrar els 30 anys del Tradicionàrius amb un concert de Quico el Cèlio, el Noi i El Mut de Ferreries a l'Auditori de Barcelona. La darrera proposta és "La tempesta esvaïda", el dia 19 de març al Teatre Principal d'Olot, una magnífica obra lírica recuperada no fa gaire d'entre les obres compostes pel mestre Joaquim Serra, i estrenada en plena guerra civil. Tot seguit Pau Benavent entrevista la cantant mallorquina Joana Gomila, que parla del seu projecte "Folk Souvenir" (Bubota Discos, 2016). Un disc que recull cançons tradicionals i tonades de feina de Mallorca. Gomila actua el 24 de març a la Universitat de Barcelona.

 • L'òpera prima, "Estiu 1993" de Carla Simón, Núria Prims i "Incerta glòria" i les estrenes de la setmana
  Veure vídeo

  L'òpera prima, "Estiu 1993" de Carla Simón, Núria Prims i "Incerta glòria" i les estrenes de la setmana

  Després de la tria personal de Jaume Figueras, parlem amb la directora badalonina Carla Simón, que ha començat amb força la seva carrera professional. La seva òpera prima, "Estiu 1993", ha guanyat el premi a la millor "opera prima" del Festival de Cinema de Berlín i també el gran premi especial del jurat en la secció Generation Kplus de la Berlinale, destinada al públic juvenil. La pel·lícula va ara a competició com a millor llargmetratge al Festival de cinema de Málaga, que s'inaugura el 17 de març. Es preveu que l'estrena a les sales sigui al maig. Hem parlat amb ella de la seva formació, de la trajectòria, de la necessitat de fer una pel·lícula totalment autobiogràfica. Al costat de Núria Prims, Marcel Borràs, Oriol Pla i Bruna Cusí, formen un poderós trident a la nova pel·lícula d'Agustí Villaronga, "Incerta glòria", adaptació de la novel·la cabdal de Joan Sales. Tres actors que conformen un triangle que gira al voltant de valors com l'amistat, la fidelitat i l'amor.

 • Incerta glòria de Joan Sales vista per la seva editora i la llibretera i conversa amb Adrià Pujol Cruells.
  Veure vídeo

  Incerta glòria de Joan Sales vista per la seva editora i la llibretera i conversa amb Adrià Pujol Cruells.

  Els dimecres, literatura al TRIA33. Anna Guitart obre el joc a l'entorn d'"Incerta glòria", la gran novel·la de Joan Sales, vista per l'editora i néta de l'autor Maria Bohigas i per la llibretera Isabel Sucunza, de la llibreria Calders, on és el llibre més venut des que van obrir. Són dues de les persones més decisives en la difusió d'un clàssic de la literatura europea que ara ha arribat al cinema de la mà d'Agustí Villaronga. I tot seguit Anna Guitart entrevista l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol Cruells, de qui coincideixen dues obres seves. La primera, una versió de "La disparition", de Georges Perec, que aquest va escriure sense utilitzar cap "e". Adrià Pujol l'ha convertit en "L'eclipsi" (L'Avenç), prescindint de les "a". També apareix "La carpeta és blava", un assaig novel·la sobre l'humor empordanès i, per tant, sobre la paraula "collonar".

 • Rosalía: cantaora de Sant Esteve Sesrovires i la tria amb el Festival de Jazz de Terrassa i la música clàssica
  Veure vídeo

  Rosalía: cantaora de Sant Esteve Sesrovires i la tria amb el Festival de Jazz de Terrassa i la música clàssica

  Els dimarts és el dia temàtic de la música. En Jofre Font ens presenta Rosalía: aquesta cantaora de Sant Esteve Sesrovires va descobrir el flamenc als 13 anys, se'n va enamorar i des de llavors no ha deixat d'aprendre'n i investigar-lo. Una dècada més tard publica el seu primer disc, "Los ángeles", que ha fet al costat de Raül Fernández "Refree" i que ha acabat sent un àlbum conceptual al voltant de la mort a base de "cantes" antics basats en aquesta temàtica, i que el duet ha portat al seu terreny. Per parlar del disc, la Rosalía i en Jofre van a una tabla, al cementiri o al barri de la cantant. I tot seguit, la tria musical, que obrim recomanant algun dels concerts més destacats del Festival de Jazz de Terrassa, un dels més històrics del país, que comença aquesta setmana una edició marcada pels instruments de vent. I també la visita d'una estrella internacional de la clàssica, Yuja Wang, al Palau de la Música, l'actuació del nord-americà Howe Gelb al Festival del Mil·lenni i el disc nou del barcelonins 4Hiverns, també, formen part de la selecció d'en Jofre Font.

 • Julia Gutiérrez Caba torna als escenaris teatrals i Júlia Barceló ens proposa un clàssic de Ibsen
  Veure vídeo

  Julia Gutiérrez Caba torna als escenaris teatrals i Júlia Barceló ens proposa un clàssic de Ibsen

  Comencem amb la conversa que Peté Soler manté amb l'actriu Julia Gutiérrez Caba, que torna als escenaris teatrals per protagonitzar, al costat de Miquel Rellán, el clàssic d'A.R. Gurney "Cartas de amor". Dirigida per David Serrano, serà al Poliorama, a Barcelona, aquest mes de març. L'actriu parla de les cartes d'amor i desamor, les de la ficció... i les de debò. Júlia Bertran se'n va a un camp de tir per entrevistar la "Filla del seu pare", o el que és el mateix, l'actriu Júlia Barceló, que encarna el personatge d'Hedda Gabler en la versió que la companyia Solitària proposa del clàssic d'Ibsen. A més de protagonitzar aquesta obra, que es pot veure del 15 al 26 de març al Teatre Lliure, Júlia Barceló ha estat en altres produccions importants de la temporada, com "L'hostalera" de Goldoni en la versió de La Perla29.

 • Selecció amb els continguts més destacats de la setmana
  Veure vídeo

  Selecció amb els continguts més destacats de la setmana

  Els diumenges serà el moment de repassar una selecció amb els continguts més destacats de la setmana, amb propostes relatives a les arts escèniques, arts plàstiques, cinema, música, cultura popular o literatura. I tot seguit, els Sidonie fan bandera de les seves influències musicals: punxen, en exclusiva per al Tria 33, uns quants discos que han rescatat de la seva col·lecció de favorits.

 • Reobertura de sales d'exposicions i entrevista amb l' escultor i pintor Eduard Arranz Bravo.
  Veure vídeo

  Reobertura de sales d'exposicions i entrevista amb l' escultor i pintor Eduard Arranz Bravo.

  Els dissabtes són l'espai de les arts plàstiques i expositives al TRIA33. Aquesta setmana Laura Sangrà ens proposa una tria d'obertures i reobertures artístiques. La nova Fundació Foto Colectània, que s'inaugurarà amb una exposició de fotollibres que analitza des dels pioners com Cartier-Bresson fins als més contemporanis com Laia Abril. La Capella de Barcelona reobre després de tres mesos tancada per la restauració de les pintures barroques de la volta. Aquesta reobertura es fa amb l'exposició col·lectiva "La dissidència nostàlgica", comissariada per Joana Hurtado. I, per acabar, al Montseny s'inaugura La Nau, un nou espai per fomentar la creació artística en totes les disciplines. La Nau obre amb la mostra col·lectiva "Propòsit" amb obres de Jordi Alcaraz, Sonia Ruiz de Arkaute i Susana Gutiérrez entre altres. I tot seguit Laura Sangrà entrevista el prestigiós escultor i pintor Eduard Arranz Bravo. "Si no pogués pintar, val més morir", diu l'artista, que ens rep a la seva casa-estudi de Vallvidrera i ens parla obertament del seu art. Les obres d'Arranz Bravo tenen un extraordinari èxit als EEUU, un èxit que contrasta amb la manca de reconeixement al seu país. Li agrada col·leccionar i promocionar l'obra d'artistes joves i fer divulgació del pensament artístic contemporani, i ho a través de la fundació que porta el seu nom a l'Hospitalet del Llobregat

 • Els instruments mediterranis amb l'exposició "A la vora de la mar" i com es preparen les falles valencianes.
  Veure vídeo

  Els instruments mediterranis amb l'exposició "A la vora de la mar" i com es preparen les falles valencianes.

  Els divendres són el dia temàtic de la cultura popular al TRIA33. I la tria personal de Pau Benavent ens porta cap a la música i els instruments més mediterranis amb l'exposició "A la vora de la mar", al Museu Marítim de Barcelona. Amb instruments i música d'arrel també arriben Els Francolins, amb el seu concert "Un Francolí a Ítaca", el 17 de març al Tradicionàrius, el mateix espai on el 18 de març el graller Manu Sabaté i els bretons Spontus presenten "El Lloro del pirata". Amb la primavera arriben les falles valencianes, on anirem a conèixer com es preparen aquestes festes recentment proclamades patrimoni immaterial de la Humanitat. Veurem com els artesans i mestres constructors enllesteixen els encàrrecs per tenir-ho tot apunt. En aquest reportatge entrevistem experts en falles com Paco Pellicer artista del col·lectiu Manolo & Cia, Jesús Peris de l'Associació d'estudis Fallers i a Gil-Manuel Hernández professors de sociologia de la Universitat de València i director del Museu Faller. Tots tres ens parlaran de l'entramat faller des de diferents punts de vista.

 • Novetats de la setmana i entrevista amb Núria Prims i els germans Dardenne.
  Veure vídeo

  Novetats de la setmana i entrevista amb Núria Prims i els germans Dardenne.

  Dijous és el dia temàtic dedicat al cinema al TRIA33 i la durada del programa és de vint minuts. Després de la tria personal de Jaume Figueras, parlem amb l'actriu Núria Prims. Després d'uns quants anys allunyada de la gran pantalla, Núria Prims fa una reaparició antològica al cinema a "Incerta glòria", d'Agustí Villaronga. L'actriu hi dóna vida a un dels personatges més tèrbols de la novel·la de Joan Sales: la Carlana, definida com la "dona aranya". En aquesta entrevista parlem de la seva interpretació ferotge i impactant i d'altres títols destacats de la seva filmografia com "Historias del Kronen", "Inconscients" o "Un cos al bosc". De l'1 al 31 de març la Filmoteca de Catalunya ofereix una retrospectiva dels germans, Jean-Pierre i Luc Dardenne. L'ADN de les pel·lícules dels directors belgues és la denúncia social i la crítica; com Europa deixa enrere ciutadans i persones migrades i la dona com a eix central de la història, l'heroïna o la víctima, la que pren decisions o s'enfonsa.

 • Una mirada a la narrativa infantil i entrevista a la Tina Vallés autora de "La memòria de l'arbre"
  Veure vídeo

  Una mirada a la narrativa infantil i entrevista a la Tina Vallés autora de "La memòria de l'arbre"

  Els dimecres, literatura al TRIA33. La tria d'Anna Guitart posa la mirada en la narrativa infantil i en un àlbum il·lustrat. "Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació", de Gideon Samson (Takatuka); "La trompeta del cigne", d'E.B.White (Viena) i "Les aventures d'en Pinotxo", de Carlo Collodi. L'àlbum il·lustrat és "Animalari de carrer", de Joan Mitjons i Júlio Aliau (Piscina. Un petit oceà) "La memòria de l'arbre" és la novel·la guanyadora del segon premi Llibres Anagrama de Novel·la, en català. Anna Guitart entrevista la seva autora, la Tina Vallès, que ens explica com la vida d'un nen canvia quan els seus avis es traslladen a viure amb ell i els seus pares.

 • Repàs al cartell de la cita futurista, el Mutek i el nou disc de Miqui Puig.
  Veure vídeo

  Repàs al cartell de la cita futurista, el Mutek i el nou disc de Miqui Puig.

  Els dimarts és el dia temàtic de la música. Després de la ressaca d'innovacions presentades al Mobile World Congress, Jofre Font obre la tria musical de la setmana amb un repàs al cartell d'una altra cita futurista, el Mutek, festival de música electrònica i creativitat digital. Destaca, també, un altre festival que es dedica a fer apostes de futur, l'Emergència, del CCCB, amb una programació feta a base de projectes prometedors. I, finalment, recomana dos concerts de presentacions de discos: el del trio Big Ok, format per Paul Fuster, Sara Fontán i Edi Pou, i el del quintet liderat pel vocalista jazz Theo Bleckmann que la setmana que ve visita el Jamboree. Gairebé deu anys després del seu últim àlbum, Miqui Puig publica un disc amb noves cançons. Es diu "Escuela de capataces" i el presenta el 21 d'abril al festival Strenes de Girona. Al Tria33 parlem amb ell del vertigen de tornar al circ del rock and roll, de madurar, d'estil i de l'ofici de fer cançons pop.

 • La tria escènica de la setmana i entrevista amb l'activista Simona Levi
  Veure vídeo

  La tria escènica de la setmana i entrevista amb l'activista Simona Levi

  L'ànec salvatge, una de les obres més desconegudes d'Henrik Ibsen, és la primera proposta que Peté Soler fa aquesta setmana. Dirigida per Julio Manrique i protagonitzada per una desena d'actors, entre els quals hi ha Laura Conejero, Pablo Derqui, Ivan Benet o Andreu Benito, es pot veure al Teatre Lliure de Montjuïc. La tria també inclou Abans que arribi l'alemany, de Marta Barceló, una obra entorn de l'alzheimer que protagonitza Muntsa Alcañiz a La Seca-Espai Brossa. I la selecció de la cartellera acaba al Teatre Gaudí de Barcelona amb Amics íntims, una comèdia amb dues parelles protagonistes i amb el valor de l'amistat com argument. I tot seguit Júlia Bertran entrevista l'artista i activista Simona Levi, de la qual podem tornar a veure "Hazte banquero", ara a l'Ateneu Popular 9barris i al Teatre Principal d'Olot. Una nova proposta de teatre documental basat en els correus que s'enviaven Miguel Blesa i els implicats en el cas de les targetes black. Parlem amb Levi d'aquesta i altres propostes d'activisme ciutadà des de l'art.