• Viver de científics
  Veure vídeo

  Viver de científics

  50 joves de 4t d'ESO passen 15 dies al Món Natura Pirineus amb científics de prestigi internacional. Amb ells viatgem des del fons dels estanys de muntanya fins a galàxies llunyanes mentre intentem fer anar un cotxe amb hidrogen.

 • Malalties minoritàries: El cas d'Alba Saskia
  Veure vídeo

  Malalties minoritàries: El cas d'Alba Saskia

  Vols parlar o empassar però ni els nervis ni la musculatura t'obeeixen... I cada dia pitjor. Què se sent quan estàs presoner dins del teu cos? És el que viu l'Alba Saskia, una jove que planta cara a una malaltia minoritària.

 • El vol parabòlic
  Veure vídeo

  El vol parabòlic

  L'Agència Espacial Europea organitza vols parabòlics extrems per assajar tecnologia espacial i estudiar la resposta del cos humà a la ingravidesa. Pere Renom s'hi embarca i viu una experiència pròpia d'un astronauta.

 • Adolescents i sexualitat
  Veure vídeo

  Adolescents i sexualitat

  A 3r d'ESO -15 anys- alguns adolescents ja tenen relacions sexuals. I volen saber com funcionen els anticonceptius. Com s'usa la píndola de l'endemà? Com s'arriba a l'orgasme? Com són els òrgans reproductius?

 • Accidents infantils
  Veure vídeo

  Accidents infantils

  Una casa està plena de paranys per a una criatura. Com podem convertir-la en un lloc segur? Fem un curset de primers auxilis, aprenem a reanimar nens i a tractar cremades, cops i ennuegaments. I com ha de anar la cadireta del cotxe?

 • Menudes teràpies
  Veure vídeo

  Menudes teràpies

  De vegades només el 0,7% d'un medicament arriba a destí. És com si de 150 pastilles que ens prenguéssim, només ens en fes efecte una. Els nanorobots podrien dur els fàrmacs fins al punt afectat: més efectivitat i menys dosi.

 • QQC i...l'enginyeria del transport
  Veure vídeo

  QQC i...l'enginyeria del transport

  Veurem com els pneumàtics són clau per retenir el cotxe durant un revolt, però ¿com pot ser que les rodes motrius girin de forma independent? El diferencial és un mecanisme extremadament enginyós i elegant.

 • Tatuatges: fins que el làser ens separi
  Veure vídeo

  Tatuatges: fins que el làser ens separi

  Víctor Chil té fama mundial. Per fer un retrat clava durant 4 hores una agulla en la pell 3.000 cops per segon. Què és un tatuatge? Com es treu? Què passa si ens han de fer una epidural o una ressonància? Què és la micropigmentació?

 • La torre de Babel
  Veure vídeo

  La torre de Babel

  Visitem una classe de 25 alumnes en què es parlen 10 llengües. Alguna és més rica que les altres? Tenen un mateix origen les 6.000 llengües que es parlen al món? Com s'han diversificat? Conserven trets comuns? Què és un fonema?

 • Plantes medicinals, tradició i ciència
  Veure vídeo

  Plantes medicinals, tradició i ciència

  Amb sàlvia, olivera, julivert, artemísia i altres plantes es combaten moltes afeccions, fins i tot la malària, però cal saber com usar-les (també a la cuina). Medicaments com l'aspirina i l'antipalúdic artemisina venen de plantes.

 • Microplàstics, de la roba al mar
  Veure vídeo

  Microplàstics, de la roba al mar

  Veurem per primer cop com un cuquet del zooplàncton s'empassa un microfilament de plàstic. Se n'han detectat en més de 500 espècies d'organismes marins. I és que a cada km2 de fons del mar hi ha un jersei polar desfet. Com podem evitar-ho?

 • Acorralar la sida
  Veure vídeo

  Acorralar la sida

  El 1981 es va detectar el primer cas de Sida. En aquell moment, el virus del VIH era un gran desconegut i els seropositius signaven la seva sentència de mort.

 • El vaivé de les platges
  Veure vídeo

  El vaivé de les platges

  Al gener de 2017 la costa catalana va patir un temporal excepcional, amb ones de 7 metres que es van endur platges senceres i que van malmetre construccions. Es tem que, amb l'escalfament global, els temporals siguin més greus i freqüents.

 • Amb el porc al cor
  Veure vídeo

  Amb el porc al cor

  Assistim a una operació a cor obert per implantar un vàlvula aòrtica feta amb teixit de porc.

 • Conviure amb la migranya
  Veure vídeo

  Conviure amb la migranya

  L'actor Marc García Coté, l'Àxel de La Riera, com el 12% de la població, té migranya: vòmits, pèrdua de visió i de la parla, veus llums brillants i fort mal de cap. Queden fora de joc. Què passa dins del seu cervell? Hi ha solució?

 • QQC i... l'electricitat
  Veure vídeo

  QQC i... l'electricitat

  Com podem evitar els llamps en una tempesta? Què és l'electricitat estàtica? Com actua el parallamps? La llei d'Ohm, a l'abast de tothom. Quina diferència hi ha entre un interruptor i un commutador? I Tesla, un geni a l'ombra.

 • El caganer
  Veure vídeo

  El caganer

  Partint del pessebre coneixem l'origen del caganer, la posició ideal per defecar, el que diuen les caques sobre la nostra salut, la tecnologia del WC i un dispositiu per tractar el restrenyiment. Fins i tot sabrem com caguen els camells.

 • Gravetat, una qüestió de pes
  Veure vídeo

  Gravetat, una qüestió de pes

  El 1915, Einstein va predir l'existència de les ones gravitacionals. Un segle més tard es va demostrar la seva existència al laboratori LIGO. Entendrem què és la gravetat i com es transmet en forma d'ones.

 • Efectes especials
  Veure vídeo

  Efectes especials

  El 3D no ha desplaçat els efectes reals en pel·lícules com "Un monstre em ve a veure". Saltarem al buit amb especialistes, ens faran un esgarrifós tall a la cara, viurem una tempesta de neu i ballarem a la vora d'un esvoranc.

 • El despertar de la pintura
  Veure vídeo

  El despertar de la pintura

  Veiem com progressa la capacitat pictòrica en nens petits i la comparem amb la dels ximpanzés adults. A més, descobrim que la pintura rupestre és primitiva, però no infantil.