Dimarts, a les 22.15, al Canal 33

Alcohol i embaràs, al "Quèquicom"

Ningú pot assegurar que una copa d'alcohol no fa cap mal al fetus, un mal irreversible. És la síndrome alcohòlica fetal, la primera discapacitat al món. Ara s'investiga com se'n poden pal·liar els efectes. Alcohol zero durant l'embaràs.

Dimarts, 23 de maig, "Quèquicom" reemet el capítol "Alcohol i embaràs"

L'Itziar i la Carme van anar a adoptar als països de l'Est. Al cap d'un temps es van adonar que les seves criatures no es desenvolupaven correctament. Van fer una visita a l'Hospital del Mar, i allí el pediatre i investigador de l'IMIM Òscar Garcia els va diagnosticar la síndrome alcohòlica fetal. Aquesta síndrome causa la deficiència intel·lectual més nombrosa d'entre les causes evitables, i a Espanya afecta, en diferent grau, dos de cada mil nadons. Una criatura amb síndrome alcohòlica fetal té una fesomia característica, però els danys més greus no se li veuen. Són intel·lectuals. I són permanents. No és un problema de mares alcohòliques, també n'hi ha casos entre bevedores ocasionals. Els científics no han pogut determinar la quantitat mínima d'ingesta d'alcohol que permet assegurar que no hi ha risc. Quan la mare pren alcohol durant l'embaràs, pot estar propiciant, sense adonar-se'n, la síndrome alcohòlica fetal. Quina és la quantitat mínima que pot beure una gestant per no perjudicar el nadó? No se sap. Així, doncs, si es vol tenir la certesa de tenir un fill sense aquesta síndrome, l'única seguretat és no prendre'n ni una copa durant tot l'embaràs. I el problema és que l'etapa més crítica és, justament, quan encara no s'ha confirmat l'embaràs.

A l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions fa temps que s'estudia, juntament amb la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu.  El doctor en bioquímica de l'IMIM Vicente Andreu està buscant la manera de reduir-ne els efectes una vegada la criatura ha nascut. Molts d'aquests nens tenen greus problemes de comportament. La Raquel Sala, fundadora d'Educadors Familiars del projecte Koala, va a casa dels pacients per ajudar també els familiars a abordar el problema.