DILLUNS, A LES 22.15, AL 33

L'energia del futur a "El dia de demà"

Quina energia farem servir, el 2050? Serem més autosuficients? És possible, transformar de model energètic i evitar el canvi climàtic? Quins obstacles hi trobarem, en aquest camí?
L'energia, el dia de demà

L'energia, el dia de demà

Les emissions de CO2 que genera el transport motoritzat ―i en general l'ús d'hidrocarburs― escalfen la Terra i la poden arribar a transformar en un lloc inhabitable.  A El dia de demà ens preguntem quina energia farem servir, el 2050? Serem més autosuficients? És possible, transformar de model energètic i evitar el canvi climàtic? Quins obstacles hi trobarem, en aquest camí?

Al llarg del programa, tres especialistes que en diferents energies miraran de respondre aquestes qüestions. Hi intervindran la Laura Sisó, enginyera industrial, que dirigeix i promou projectes a l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya; Mervi Mantsinen, doctora en Física, investigadora ICREA al Barcelona Supercomputing Center i experta en modelar l'energia de fusió; i Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Universitat de Barcelona.

A més, tres generacions de ciutadans d'edats ben diferents conversaran sobre quina energia farem servir el 2050. Són el David Ferre –de 23 anys-, l'Àneu Cadena –de 41-, i en Joan Aymerich –de 83.

L'Anna Bonet anirà a conèixer tecnologies que ja són aquí i que ens podrien portar un futur més sostenible.  D'una banda, anirà a veure com les renovables podrien canviar el panorama energètic, malgrat alguns inconvenients. I és que les plaques fotovoltaiques, per exemple, encara són poc eficients a l'hora de captar el sol, ocupen molt d'espai i l'electricitat que generen no es fàcil d'emmagatzemar. Per això, també anirà a l'Institut de Ciències Fotòniques per conèixer com avança la investigació per trobar-hi solucions.

També viatjarà fins a Llagostera per conèixer com es viu en una casa solar, un exemple d'habitatge intel·ligent i autosuficient, que permet pensar en un futur més verd on l'energia es consumeixi al mateix lloc on es produeix.