Moltes vegades havia passat per davant d'aquest petit restaurant del Raval sense atrevir-me mai a entrar-hi ni tan sols plantejar-m'ho. Però el fet que sempre hi hagués animació a dins em cridava l'atenció (tot i que això, de vegades, no és significatiu). La Xisca Ferragut va arribar a Barcelona ara fa sis anys per estudiar el llenguatge dels signes, però va decidir canviar de rumb i muntar aquesta petita casa de menjars, pensant que la cuina popular mallorquina no estava ben representada aquí. Amb el seu compatriota Dionís Ballester als fogons, la cosa es va anar coent fins a aconseguir una petita clientela molt fidel: joves, segurament un pèl tips dels xauarmes i kebabs del barri. En la meva primera visita vaig anar-hi tastant mitges racions i em va sorprendre la naturalitat dels plats. Sense cap mena d'artifici, es presentaven en cassoletes, com a simple cuina casolana. Frit mallorquí, tombet, greixonera o gató eren noms de plats que em sonaven dels meus viatges remots a Mallorca, però que aquí eren poc corrents. En Dionís està sol a la seva petita cuina. És una cuina de "mise en place" i de guisats que ha estat preparant a les tardes, ja que només obre a les nits, excepte els dissabtes, i on se serveix un arròs brut que encara no he pogut tastar. Tot és bo, ben cuinat i deliciosament aromatitzat amb herbes, des de les impecables coques fins als callós poc picants, però plens de matisos aromàtics. Hi insisteixo: espero que algun dia els cuiners d'aquí deixin de banda els "tacos" i descobreixin les nostres coques catalanes, valencianes o mallorquines, i comencin a fer-les servir d'una forma creativa. A Na Mindona hi trobareu una cuina senzilla i casolana que segur que encara cuinen algunes àvies mallorquines, però que pot semblar una exquisidesa gairebé exòtica en un Raval multicultural. El servei és minimalista, ja que ni et canvien els plats. No ens va fer res, perquè vam anar sucant pa a les salses fins que vam deixar els plats nets. I els preus són irrisoris. En recomano les mitges racions, per poder tastar més coses. Em vaig quedar amb les ganes de tastar els caragols i la sèpia amb ceba, que s'havia acabat quan hi vaig anar. Un motiu més per tornar-hi. S'hi menja molt bé per 20 o 25 . C/ Riereta, 8, Barcelona. Obert de dimarts a dissabte, només a les nits, excepte dissabte, que obren al migdia. Philippe Regol