Canes 2017

El Festival de Canes a un clic! Consulta el rànquing definitiu del Gorina!

Les estrelles del Gorina: una selecció de les millors pel·lícules que han entrat "A competició"! El Gorina fa la llista i les puntua. 1, 2, 3, 4 o 5 estrelles?

Roman Polanski, Todd Haynes, Sofia Coppola i Michael Haneke són alguns dels grans noms que estrenen en primícia les seves noves pel·lícules a la setantena edició del Festival de Cinema de Canes. Durant dotze dies, fins al 28 de maig, el certamen cinematogràfic més prestigiós del món mostra les cintes que seran la referència de la cartellera els pròxims mesos.

I què serien els festivals de cinema sense la catifa vermella? Julianne Moore, Marion Cotillard, Robin Wright, Dustin Hoffman, Will Smith i Joaquin Phoenix no han faltat a la cita. "La finestra indiscreta", el programa de cinema més veterà de la ràdio en català, també hi és present. Àlex Gorina, el nostre expert cinematogràfic, seguirà aquesta marató de cinema per posar sota escrutini la secció oficial i recomanar-nos les pel·lícules que no ens podem perdre!

El rànquing del Gorina de les pel·lícules "A competició"!

"Aus dem nichts" / "In the fade" - Fatih Akin  (A competició) ★★★★★

Després de la mort del marit turc i el fill en un atemptat neonazi a Hamburg, una mare alemanya vol justícia. Dolor, fracàs de la justícia i revenja. Tema "calent" i paperàs per Diane Kruger, però sembla una antiga peli de Charles Bronson.

 

"You were never really here" - Lynne Ramsay (A competició) ★★★★★

Un assassí a sou (Joaquin Phoenix) busca la filla desapareguda d'un senador. Sembla una historia de Dashiell Hammet, però es presenta amb la mirada distorsionada i fragmentada del protagonista. Fascinant i "modernitis".

 

"Good time" - Josh i Bennie Safdie (A competició)  ★★★★★

Després d'un atracament frustrat 2 germans intenten esquivar la mala sort. Robert Pattinson es transforma en Al Pacino, i el cinema dels anys setanta de Friedkin, Shatzberg i Lumet sona actual.

 

"L'amant double" - François Ozon  (A competició) ★★★★

Una noia amb mal de panxa i dos germans bessons psiquiatres en un pur film de gènere, una celebració de Hitchcock i Brian de Palma, morbosa, sexual, incestuosa, plena de trucs, però els 107 minuts de cinema pur més lliures que hem vist a Canes. A Almodóvar li pot agradar molt!

 

"The Beguiled" - Sofia Coppola (A competició) ★★★★★

Remake del film de Clint Eastwood, "El seductor". Un soldat nordista ferit, cuidat i desitjat per una escola de noies sudistes. Molt "flou", molt educada, molt "Mujercitas", molt Sofia Coppola. Visca l'original!

 

"Krotkaya - Una dona tendra" - Sergei Loznitsa (A competició) ★★★★★

El dolorós viatge d'una esposa per portar un paquet al marit a la presó. L'infern d'una Rússia kafkiana, en una versió desmesurada, ineficaç i exasperant del cinema de Fellini i Kusturica.

 

"Hikari" / il·luminació - Naomi Kawase (A competició) ★★★★★

Una audiodescriptora de films per a cecs i un fotògraf que ja no hi veu busquen junts la percepció de la imatge perfecte. Necessària, sensitiva, delicada..., però amb errors garrafals, com identificar imatge bella amb posta de sol.

 

"Rodin" - Jacques Doillon (A competició) ★★★★★

L'escultor fa les seves obres més famoses, dividit entre Rose, la dona, i Camille Claudel, l'amant. El film no surt del taller ni del llit i, malgrat l'intent de fugir l'hagiografia, és vell, rovellat i avorridíssim.

 

"The killing of a sacred deer" - Yorgos Lanthimos (A competició)  ★★★★★

Dent per dent: un dels fills d'un cirurgià ha de morir per compensar la mort del pare d'un noi que "han adoptat". Una tragèdia grega en un ambient "upper class" americà. Solemne i molt morbosa.

 

"Geu-hu" / "L'endemà" - Hong Sangsoo (A competició)  ★★★★★

Tot comença amb la bufetada que li clava la dona d'un editor adúlter a la treballadora que substitueix l'amant. Hong Sangsoo continua fent pel·lis per justificar el "seu" adulteri, i ja en comencem a estar una mica tips.

 

"The Meyerowitz stories" - Noah Baumbach (A competició) ★★★★★

Neures i afectes d'una família, al voltant del pare, un vell escultor que interpreta un Dustin Hoffman grandiós. L'ombra de Woody Allen és allargadíssima, i la del cinema "indie newyorker", més encara.

 

"Happy end" - Michael Haneke (A competició)  ★★★★★

Una família privilegiada de Calais afronta la seva autodestrucció. El més fluix, retòric, obvi i tovet dels films del director de "Funny games" i, amb tot, una pel·lícula que s'ha de veure.

 

"120 battements de coeur par minute" - Robin Campillo (A competició) ★★★★★

La lluita dels militants d'Act Up-Paris per conscienciar sobre la sida a primers dels 90 a París. És com llegir-se un dossier de 1.200 pàgines: ben intencionat i ben informat, però un pal total!

 

"Le redoutable" - Michel Hazanavicious (A competició) ★★★★★

Els anys maoistes de Jean-Luc Godard viscuts al costat de la seva actriu i dona, Anne Wiacemsky. El director de "The artist" intenta imitar la manera de filmar de Godard i el descobreix com un monstre gelós i egocèntric.

 

"Okja" - Bong Joon Ho (A competició) ★★★★★

Fantasia de nena coreana amb serrell, que lluita amb el seu porc gegant contra les multinacionals de l'alimentació. La polèmica amb Netflix sepulta els valors d'un film familiar decent.

 

"The square" - Ruben Östlund (A competició) ★★★★★

Tothom és altruista, modern, ètic i creatiu a la Suècia del segle XX..., però volia dir tot el contrari. Una sàtira sagnant reiterativa, d'idees genials, però que ens pren per burros: no cal explicar sis vegades el mateix!

 

"Wonderstruck" - Todd Haynes (A competició) ★★★★★

La història d'una àvia i un net retrobats des del cinema mut del 1927 fins a l'esclat de colors dels 70. Una preciosa història d'un director "bona persona" però a qui li costarà progressar.

 

"Jupiter's Moon" - Kornéll Mundruczo (A competició) ★★★★★

Un refugiat abatut és un sant que levita a Budapest. En el cor del racisme europeu, una paràbola ambigua sobre l'espiritualitat perduda.

 

NOTÍCIES RELACIONADES