Julian Assange en 10 frases. L'entrevista a "El matí"

El fundador de WikiLeaks parla amb Mònica Terribas sobre la situació que viu Catalunya en el procés cap al referèndum de l'1-O

A l'entrevista amb la Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", Julian Assange s'ha mostrat molt preocupat per com el govern espanyol està intentant impedir el referèndum. Segons Assange, escenifica la manera amb què un estat és capaç d'ofegar les aspiracions democràtiques d'un poble. Recollim en deu frases el més destacat del seu discurs.

Les maneres del govern Rajoy

Si l'estat espanyol és capaç de sortir-se'n amb èxit, la resta dels països occidentals prendran nota de les seves accions agressives per saber com sotmetre la població.

El govern de Rajoy ha intentat inflamar la situació fent que amb les seves accions pugi el nivell d'irritació dels catalans fins que esclati la violència i estigui justificada l'aplicació de l'article 155.

El govern és conscient de la situació i per això està emfasitzant que ha de ser un procés pacífic. La no-violència per part de Catalunya no és un signe de feblesa; al contrari, és clarament una mesura estratègica.

Penso que l'ofensiva repressora de l'estat espanyol potser és saludable, perquè li treu la màscara, el presenta tal com és. Sense el procés català no ho hauríem vist.

El tancament de webs

En aquests moments, no només es tracta de protegir els webs, es tracta de protegir la societat civil i totes les persones implicades en el referèndum​.

La vigilància massiva pot controlar tota la comunicació que surt d'Espanya en aquests moments. És important que els catalans comencin a encriptar els telèfons mòbils.

El paper dels mitjans de comunicació

Diaris com "El País" estan fent tot el possible per demostrar la seva aliança amb l'"establishment". És una vergonya que s'intenti connectar els interessos russos amb els webs del referèndum.

Els mitjans de comunicació internacionals no estan sent ben informats sobre la situació catalana, fins al punt que no saben que Catalunya té la seva pròpia llengua. 

L'estat espanyol i els seus aliats mediàtics estan difonent que hi haurà grups violents per defensar el referèndum per justificar la presència de la Guàrdia Civil i retirar competències als Mossos.

La seva llibertat

Sobre la meva situació actual puc dir que les Nacions Unides han dictaminat que he estat arrestat de manera irregular, però encara no he aconseguit assegurar la meva llibertat.

ÀUDIOS RELACIONATS