Vinga, va, explica-m'ho!

La denúncia, saber demanar ajut. Quan et passa alguna cosa, a qui li expliques? A qui demanaries ajut si ho necessites?

Un rei enfadat, un ocell i una reina amb cara pensativa
Una mà de contes: L'ocell i la reina

La solitud i l'abandonament a què es veuen sotmesos aquests personatges els bloqueja d'alguna manera. Sembla que és quan intervé un tercer a qui poder comunicar o compartir la seva angoixa, que la tensió s'allibera i comencen a aparèixer solucions: un arbre, una vaca, una fada, un avi...

 


L'ARBRE MÀGIC. Com es defensa el nen del bruixot?
Un nen es queda sol i li demana ajut a un arbre per poder sobreviure fent de pastor. El bruixot no vol que el nen parli directament amb la natura i li fa la vida impossible. L'arbre i el nen resisteixen fins al final.

 


LA VACA BRUNA. Què fa la vaca quan li parla la nena?
Una nena es veu obligada a viure amb la seva madrastra i les seves filles. Aquestes li fan la vida impossible. La nena troba consol parlant amb una vaca que l'ajudarà a sortir de la situació.

 

LA VENTAFOCS. Qui ajuda la Ventafocs?
Aquest conte clàssic pot servir per a diferents situacions relacionades amb l'assetjament. Precisament per això, el podem fer servir per aprofundir més i preguntar-nos com és que la Ventafocs aconsegueix alliberar-se dels maltractaments de la seva madrastra. La presència d'un tercer que s'adona del que està passant és important. Ja sigui imaginari com la fada, o real, com el príncep, que no discrimina ningú a l'hora que la sabata encaixi.

 

LA FORASTERA I L'AVI TOT ORELLES. Qui explica el que li passa a la nena? Una nena arriba a un poble amb la única companyia d'una gallina. Per la gent es la Forastera. La nena viu dels ous que li dona la seva gallina però de sobte els ous comencen a desaparèixer i la nena que ja no te per menjar es queda cada vegada mes prima. Sort de l'avi Tot Orelles que farà de mediador per salvar a la nena.