No val aprofitar-se

Lideratge i força del grup. Qui és més? Qui mana?

Una cara d'un home japonès i una bafarada amb unes notes musicals
Una mà de contes: El rossinyol

L'Emperador, el Jaguar, el Sol, la Lluna i el Burro tenen molta força i tenen també una responsabilitat, però això no vol dir que puguin fer el que vulguin i aprofitar-se utilitzant als altres segons el seu capriCI. El Rossinyol, el conillet, la tribu Sioux i els animals de la granja es mereixen un bon tracte a canvi de la seva confiança.

 


EL RUC I LA SOMERA. Quin animal de la granja s'assembla més al ruc?
Un ruc es creu el millor de tots els animals. I té la pensada d'obligar tots els animals de la granja que siguin com ell. La somera, la seva companya, l'avisa que no és una bona idea i li demana que es fixi en ella si vol trobar algú igual i diferent alhora.

 


EL ROSSINYOL. Què fa la gent quan l'Emperador s'oblida del Rossinyol?
L'Emperador és una mica capritxós. Està acostumat a tenir tot el que vol. I així aconsegueix per al seu jardí l'ocell que millor canta de tot el regne. Però, quan li regalen un ocell mecànic, s'oblida del Rossinyol. La gent que abans també admirava el Rossinyol ara imita el cant de l'ocell mecànic per fer content l'Emperador. Però s'espatlla i l'Emperador cau malalt. Encara que ho hagués abandonat, el Rossinyol torna perquè es curi l'Emperador i per explicar-li què passa al seu imperi. El grup, la gent, els savis canvien de parer i estan a les ordres de l'Emperador capritxós. El Rossinyol es manté fidel a si mateix.

 

EL SOL I LA LLUNA. Què fan el Sol i la Lluna per no barallar-se més?
Conta una llegenda sioux que hi va haver un temps en què el Sol i la Lluna també vivien a la Terra amb els homes, però, com que tots dos són molt diferents, es barallaven constantment. Un dia van decidir exposar cadascú les seves raons. Tots dos aportaven alguna cosa bona a la gent de les diferents tribus, però havien de resoldre el conflicte. Finalment se'n van anar al cel i es van repartir la feina. Encara que diuen que un sempre va darrere de l'altre.

 

EN FULLARACA, UN MONSTRE MOLT TENDRE. Què fa més por el monstre o el jaguar? El respecte i la confiança són molt importats per poder conviure, però el jaguar d'aquesta història no pot evitar deixar-se emportar pels instints i aprofitar-se d'un petit conill. Un conill que potser és més petit que el jaguar, però no menys intel·ligent.

guió