Sant Jordi 2024

Marta Cava, bibliotecària: "És important parlar amb els llibreters i les bibliotecàries"

Parlem de les lectures dels adolescents amb la bibliotecària Marta Cava

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Un repte que tenen molts pares de fills adolescents és aconseguir que mantinguin l'hàbit lector que havien adquirit quan eren infants. Per això, un factor clau és que trobin lectures que els puguin agradar.

La Marta Cava, bibliotecària de la Biblioteca Districte 3 de Terrassa, ens ha explicat què podem fer si anem a una biblioteca o una llibreria i volem encertar-la.

"Una cosa important és parlar amb els llibreters i les bibliotecàries, perquè ajudin l'adolescent a triar la lectura que li pugui agradar o com a mínim que l'animi a llegir. Perquè les bibliotecàries i les persones que treballen en llibreries acostumem a estar molt al dia de les novetats, de què van els llibres, si estan tenint èxit o no... I, a vegades, simplement parlant amb algú que en sàpiga, un prescriptor de la lectura, podem arribar a trobar aquell llibre perfecte per a l'adolescent."

 

Cava reivindica el paper dels prescriptors literaris i també la importància de respectar les lectures dels joves, fins i tot si volen llegir llibres que teòricament són per a adults.

"Si tenen interès per un llibre d'adults, que el llegeixin, tinguin 13, 15, 16 o 18 anys, tant és, però que siguin ells els que decideixin, després de llegir algunes pàgines, si volen seguir o no. Perquè et pots trobar un llibre que està pensat per a adults i que resulta que encanta als adolescents. A vegades, la línia que separa la novel·la adolescent i la novel·la d'adults és molt fina. Per tant, en cas de dubte, se l'ha de deixar que llegeixi i que decideixi. Si sent que li costa i no li està agradant, que el deixi i se'n busqui un altre, però mai limitar-lo."

Hi ha molts joves als quals només els agrada llegir còmic o llegir a través de Wattpad. Cava no ho veu un problema, però adverteix que en el cas de Wattpad cal anar amb compte amb certs continguts.

"Llegir còmics és llegir. A més, no és llegir només text, també és llegir imatge, i això està molt bé. Visualment, alguns són autèntiques obres d'art. I és molt interessant veure com lliga el text amb la imatge, i a vegades una imatge sense text també ens està explicant moltes coses."

"Wattpad no és un problema en si, perquè estan llegint, és lectura. Però clar, hi ha alguns continguts que sí que són per a més adults, en el sentit que ja hi entren temes de sexe o temes de relacions tòxiques. A vegades pot ser una mica complicat de gestionar. No hi estic en contra, però s'ha d'anar amb compte. Per exemple, hi ha moltes històries de Wattpad que després s'acaben editant i que són clarament contingut per a persones adultes per un tema de maduresa. I sobretot, si mostren patrons tòxics, coses que necessites entendre-les bé per saber què són, és important que hi accedeixin quan toca. O com a mínim parlar-ne: 'Això és una relació tòxica i no hauria de passar'."

Tinguin els gustos que tinguin, és important que els nostres joves coneguin els clàssics de la literatura. Cava explica que ara s'estan fent noves edicions de clàssics amb "noves cobertes i dissenys més actuals amb noves tradicions". "Cal recomanà'ls-hi sense cap de mena de por ni prejudici", comenta.

L'objectiu, en qualsevol cas, és que continuïn llegint. La recomanació de Cava és que respectem les seves lectures i que ens ho prenguem amb calma: "A vegades tendim molt a forçar la màquina i podem generar rebuig o fer que ho vegin de forma negativa."